Den koláčů
Národní den
Také oblíbené koláče mají svůj vlastní den, který připadá na 1. prosince. A není divu! Odedávna byl koláč brán jako něco lepšího, chutného, ne zcela všedního. Spíše se řadí k pokrmům svátečním. I když si koláč pravděpodobně nedopřejeme každý den, do našeho jídelníčku stále patří a jedním nebo dvěma kousky můžeme “jejich den” oslavit.
Dnes si koláče dopřáváme mnohem častěji, nejen na poškádlení jazyka, ale míváme koláče na snídani či svačinu. A těch druhů, co jich je, každý koláč jiný! Ať je to koláč linecký, upečený podle babiččina nebo maminčina receptu, plněný jablkovou, tvarohovou nebo marmeládovou náplní a zdobený mřížkami… Krájený na řezy je ozdobou každého svátečně prostřeného stolu. Nebo koláče kynuté, různě veliké, tvarované i plněné. Malinké koláčky svatební, větší a bohatě plněné koláče pouťové nebo veliké koláče valašské - frgály. Kynutým koláčům “sluší” snad všechny myslitelné náplně. Počínaje klasikou, tvarohem, mákem, ořechy, ovocem či povidly z něj. Naši předkové uměli do sladkých náplní zpracovat i zeleninu a my tak známe náplně mrkvové, zelné nebo z cukrové řepy.
Drobenka na závěr
Korunou kynutých koláčů většinou bývá drobenka (žmolenka, posypka). Příjemně voní máslem a koláčům přidává na jemné křupavosti. Její příprava je velmi jednoduchá a potřebujeme jen 3 suroviny: máslo, mouku a cukr.
A jak na to?
- V míse smícháme 80 g povoleného másla, 80 g cukru krupice a 160 g hrubé mouky.
- Směs prsty mneme tak dlouho, až vzniknou drobivé kousky.
- Použijeme-li máslo rozpuštěné, bude drobenka rychleji hotová, ale může se stát, že bude po upečení z koláčů opadávat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den koláčů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 43 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží