Den konzumace červených jablek
Národní den
Den konzumace červených jablek patří každoročně k datu 1. prosince. Ať už máte jablka nejraději čerstvá, nebo zpracovaná ve štrúdlu vonícím skořicí, či jako křupavé sušené křížaly, oslavte tento svátek snědením zralého, lesklého červeného jablka. Nejen že si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví.
Jablka jsou třetím nejrozšířenějším druhem ovoce na světě (hned po citrusech a banánech). V současné době známe na 35 tisíc druhů jablek. Zatímco exotické ovoce jako jsou pomeranče, kiwi nebo banány obdivujeme a tak rádi kupujeme, typicky česká jablíčka, která rostou téměř každému z nás na zahradě často opomíjíme a podceňujeme. Toto nenápadné a zcela běžné ovoce však nabízí tak široké spektrum možností, jak jej využít!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A jak využít jablka v kuchyni?
Milovníci moučníků si s jablky přijdou na své, málokteré ovoce je totiž tak všestranně využitelné. Křehký jablečný štrúdl, jablka v županu nebo hraběnčiny řezy zná téměř každý. Víte ale, jak připravit pravý francouzský obrácený koláč Tarte Tatin? Za zmínku jistě stojí také pochoutková žemlovka a dětské přesnídávky nebo jablečné kompoty se skořicí a hřebíčkem, které nám často připravovaly naše maminky a babičky.
No a když jablka nestíháte konzumovat, máme pro vás několik rad, jak je uchovat na zimu, aby se nezkazila. Zkuste si doma usušit sladké křupavé křížaly, nebo jablka strouhaná či nakrájená na plátky zavařit ve sklenicích na pozdější použití.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den konzumace červených jablek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek
Vánoční dárky pro gurmety: Multifunkční vařečka, marmeláda s alkoholem, kuchařka či časopis pod stromečkem potěší
Smažené jablečné kroužky v těstíčku: Snazší variace na jablka v županu voní skořicí a jednoduše se připravuje