Květák se sezamovou omáčkou

tejaja Kuchařka: tejaja

Zeleninová jídla 6 názorů

Suroviny

400 g květáku
3 rajčata
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce celozrnné mouky
1 lžíce sezamové pasty
sůl
bílý pepř
petrželová nať
sůl
Sezamová pasta:
1 šálek sezamových semínek
10 lžic olivového oleje
špetka soli
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Najprv pripravíme sezamovú pastu: Na suchej panvici opražíme sezamové semienka. Necháme vychladnúť. Potom ich so štipkou soli mixujeme chvíľu nasucho. Pridáme 5 lyžíc oleja a rozmixujeme. Pridáme zvyšok oleja a rozmixujeme na hladkú pastu. Pastu skladujeme vo fľaštičke na suchom a tmavom mieste.

  2. Do zapekacej misky rozložíme ružičky karfiolu a na štvrťky narezané paradajky. Pod grilom zapekáme cca 10 minút.

  3. Na oleji orestujeme múku, zalejeme vodou a vymiešame hladkú omáčku. Odstavíme z ohňa a vmiešame sezamovú pastu a biele korenie. Dosolíme.

  4. Omáčkou zalejeme zeleninu a v rúre pečieme na 180°C dozlata.
    Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Poznámka

Recept je z knihy I. Bukovského Hneď to bude.

Recept na sezamovú pastu som našla v knihe Moje najlepšie fit jedlá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Květák se sezamovou omáčkou

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Eja57: Díky za tip, len ten sezamový olej na rozdiel od olivového tiež doma bežne nemám. Niekedy vyskúšam s ním. :-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Moc se mi líbí domácí sezamová pasta ( tahini), s trochou sezamového oleje by byla ještě lepší. Intenzitu chutě regulujeme podle míry opraženosti semínek, na jednorázové použití mi přijde skoro lepší než kupovaná, občas dělám...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: Samozrejme, že by to išlo aj z kupovaného tahini. :-) Ale možno to niekomu pomôže recept a ja som si to chcela vyskúšať urobiť doma. Je to rýchle a sezamové semienka mám doma vždy, hotovú pastu nie. ;-):-K
    Mtabal robíte z grilovaného baklažánu?

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    Ba ne, o název mi nešlo:-)
    Spíše o použití tahini, které mám furt v lednici a dost často používám na, u nás velmi oblíbené, Baba Ghanoush (Mtabal) :yes:
    No, ale proč by to z kupovaného tahini nešlo, že :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    casino: :-D:-D:-D Ak mám recept z knihy, nemením názvy, nie je to totiž moje. :-D;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    A tahini jste nezkoušela? :-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo