Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mortadela

yanull yanull
Mortadela

Mortadela je druh jemného vepřového salámu, s kousky slaniny, ochucený kořením. Pochází z Itálie. Boloňská mortadela je od roku 1998 chráněna zeměpisným označením v rámci EU. Na Iberském poloostrově se do ní navíc přidávají i olivy. Mortadela bývá součástí studeného pohoštění. Obsahuje vyšší procento tuku.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Topinky

Topinky jsou krajíce chleba, smažené na sádle, oleji, nebo jen opečené na sucho, lehce osolené a… Číst dál

Topping

Topping je sirup nebo poleva s různými příchutěmi. Používá se k dochucení nebo ozdobení různých… Číst dál

Tortellini

Tortelliny, přeloženo z italštiny "malý koláček", jsou těstoviny prstencovitého tvaru, které se… Číst dál

Tramín

Tramín červený je rozšířený téměř po celé Evropě, ale nikde není dominantní. Jedná se o odrůdu… Číst dál

Trdelník

Trdelník je sladké pečivo, které se tvarem podobá velké kremroli, ale bez náplně. Připravuje se z… Číst dál

Treska obecná

Tato mořská ryba obývá chladnější vody Atlantského oceánu. Může dorůst až do délky 2 m a váhy 90 kg… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Aspik

Aspik je vlastně rosol, kterým se zalévají různá, již předem připravená masa, ryby, uzeniny, saláty… Číst dál

Aspik

Naposledy jste si prohlédli