Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty

  • nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora:
  • pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste recept viděli, odkud jste čerpali (Zdroj receptu - web, blog atd.)
  • nepište názvy receptů hůlkovým písmem. Snažte se nedávat receptům názvy “podle mě” (Svíčková podle mě), “Nejlepší” (to, zda je recept opravdu nejlepší posoudí časem až další uživatelé) a do názvu nepoužívejte smajlíky
  • snažte se nepoužívat názvy receptů v angličtině (Cinnamon rolls je možné pojmenovat česky - skořicové rolky nebo šneky)
  • při vkládání takového receptu se snažte o popis práce vlastními slovy (recept neopisujte)

Fotografie

  • přidávejte pouze vlastní, focené na šířku
  • platí striktní zákaz fotografií přebraných z internetu, fotografií vytvořených pomocí AI, fotografií stránek knih nebo časopisů - takové fotografie jsou moderátorkami mazány
  • jako hlavní fotografie musí být fotografie hotového pokrmu (ne foto surovin nebo rozvařeného jídla v hrnci, pánvi)
  • snažte se o takovou fotografii, ze které bude jasně poznat, co je na talíři (“letecká” fotografie - svrchu, půl metru od talíře - toho o pokrmu mnoho neřekne)
  • nevkládejte stejné fotografie k několika různým receptům

Suroviny

  • napište je celé malými písmeny (hrášek, ale ne - Hrášek, ani HRÁŠEK)
  • výjimkou jsou suroviny s vlastním názvem (např. sýr Apetito)
  • pište každou surovinu na jeden řádek
  • pište je včetně gramáže - příklad: 
    • 500 g hovězího masa (NE - 500g hovězího masa)
    • 100 g celeru
    • půl litru vývaru (nebo 1/2 litru vývaru, popř. 0,5 l vývaru, 500 ml vývaru)
    • 250-350 g ořechů
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 1 lžička skořice
  • nepište za gramážemi tečky (NE 200 g. masa)
  • pište je ve správném tvaru: 100 g kuřecího masa, NE 100 g kuřecí maso
  • nepište před nimi žádné odrážky
  • koření uvádějte ve výčtu surovin až na konec
  • nepište v surovinách zkratky, např. prdopeč nebo hl. mouka, ale kypřicí prášek do pečiva, hladká mouka
  • nepište postup (ani částečný) za suroviny, ale až do příslušné kolonky Postupu. Nesprávný je příklad: 2 mrkve, nastrouháme

Postup

  • pište po jednotlivých krocích tak, jak jdou při vaření (pečení) za sebou
  • postup by měl být sepsán tak, aby recept zvládl uvařit i začátečník
  • postup pište v 1. osobě množného čísla (MY), např.: "Cibuli oloupeme, na pánev vlijeme olej a cibuli na něm usmažíme."
  • svá vlastní vylepšení a vychytávky patřící k receptu napište až na závěr, samostatně do Poznámky, zrovna tak odkazy na zdroj receptu, atd. 
  • do postupu nepište smajlíky :-) aj. a ani zde nepište suroviny nebo jiná slova ve zkratkách (NE - přidáme hr. mouku, smažíme 10 min., prdopeč, apod.)
  • v popisu postupu prosím nepoužívejte zvratná zájmena. Věta “Umyjeme si stehna.” vypadá opravdu divně, i když každý asi pochopí, že se jedná o stehna kuřecí, ne Vaše. Správně je "Umyjeme stehna."
  • u moučníků je více, než vhodné vepsat nejen teplotu a délku pečení, ale i to, v jak velkém plechu jste pekli, alespoň přibližně. Pomůže to dalším lidem, kteří budou chtít podle Vašeho receptu upéct.
  • před tečku za větou nebo čárku mezi větami nepatří mezera, mezera se píše za znaménko. Příklad: Do vody vložíme maso. Vodu přivedeme k varu, maso v ní povaříme 30 minut. Poté vařič vypneme, vývar z hrnce přecedíme a maso nakrájíme.

Poznámka

  • Poznámka slouží např. k uvedení odkazu na zdroj receptu, vašemu vysvětlení některého pojmu z receptu nebo k nasměrování, kde koupit neobvyklou surovinu z receptu atd.
  • Uvedení odkazu na vlastní web - blog atd. je možné až poté, kdy budete mít na Topreceptech minimálně 20 receptů (netýká se eshopu). V poznámce je povoleno uvedení jediného odkazu s uvedením, kam odkaz směřuje. Například: “Tento a další moje recepty najdete na ...www….”.

Naposledy jste si prohlédli