Retro okénko: Jak na výtečné knedlíky s vajíčkem? Hlídat musíme dobu smažení a malým fíglem je i přidání mléka

Knedlíky s vajíčkem patřívaly kdysi mezi oblíbená jídla ze zbytků. A na výsluní se vrací i dnes. Příprava je snadná a když víte, jak na ně, vznikne lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Kterých pravidel se držet, abyste získali luxusní pokrm?
Proč dát šanci obyčejným knedlíkům s vajíčkem
Jednoduché jídlo jen ze dvou ingrediencí? Ano, přesně to jsou knedlíky s vajíčkem. Kromě toho, že jde o rychlovku, zároveň také tento recept šetří naši peněženku. Využít můžeme zbylé knedlíky z včerejšího oběda i zbylá vajíčka z obalování řízků nebo třeba z potírání těsta na štrůdl. Zkrátka přesně podle vzoru našich babiček, že v kuchyni nic nesmí přijít nazmar.
Pro tento pokrm se nejlépe hodí knedlíky houskové, protože jsou krásně nadýchané, ale využít můžete jakékoliv jiné zbylé knedlíky. Jídlo bude mít pochopitelně lepší chuť třeba s knedlíky karlovarskými nebo špekovými.
Článek z magazínu
Jak se dělá knedlík s vajíčkem
Osvědčenou večeři v podobě knedlíku s vajíčkem si můžete připravit tak, že si přichystáte pro čtyři osoby: alespoň 250 g knedlíků, 5 vajec, plátek másla, pepř, sádlo a sůl. Jak na to? Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je vidličkou, opepřete je a osolte. Knedlík nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte hrnec nebo pánvičku a nechte v něm rozpustit máslo. Na něj vysypte pokrájený knedlík a osmahněte dozlatova ze všech stran. Poté jej zalijte vajíčkem a stále míchejte. Pozor, abyste vajíčka nepřesušili. Sporák včas vypněte a nádobu stáhněte z plotny. Knedlíky tak zůstanou krásně vláčné. Pokrm podávejte co nejdříve.
Náš tip: Aby nebyl hotový pokrm sušší, ale hezky šťavnatý, můžete předem k rozšlehaným vajíčkům přidat pár lžic plnotučného mléka nebo 12% smetany na vaření.
Jak vylepšit knedlíky s vajíčkem
Jako tuk může posloužit máslo i sádlo. Než dáte na tuk knedlík, můžete nechat opéct, nebo vyškvařit slaninu, využít můžete i anglickou slaninu. Výborná je také dozlatova osmažená cibulka. Než budete knedlíky sundávat z plotny, posypejte je strouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam, ementál, parmazán, nebo třeba gouda. Navrchu pak knedlíky posypte pokrájenou pažitkou, petrželkou, nebo třeba jarní cibulkou.
Knedlíky podávejte s kyselou okurkou nebo s jakýmkoliv zeleninovým salátem.
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Tatranské řezy jako klenot ze starých kuchařek. Voní po marmeládě a křupavé jsou díky ořechům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 8 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 11 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 14 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 18 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 18 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.