Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

houskový knedlík s vajíčkem
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Knedlíky s vajíčkem patřívaly kdysi mezi oblíbená jídla ze zbytků. A na výsluní se vrací i dnes. Příprava je snadná a když víte, jak na ně, vznikne lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Kterých pravidel se držet, abyste získali luxusní pokrm?

Proč dát šanci obyčejným knedlíkům s vajíčkem

Jednoduché jídlo jen ze dvou ingrediencí? Ano, přesně to jsou knedlíky s vajíčkem. Kromě toho, že jde o rychlovku, zároveň také tento recept šetří naši peněženku. Využít můžeme zbylé knedlíky z včerejšího oběda i zbylá vajíčka z obalování řízků nebo třeba z potírání těsta na štrůdl. Zkrátka přesně podle vzoru našich babiček, že v kuchyni nic nesmí přijít nazmar.

Pro tento pokrm se nejlépe hodí knedlíky houskové, protože jsou krásně nadýchané, ale využít můžete jakékoliv jiné zbylé knedlíky. Jídlo bude mít pochopitelně lepší chuť třeba s knedlíky karlovarskými nebo špekovými. 

Jak se dělá knedlík s vajíčkem

Osvědčenou večeři v podobě knedlíku s vajíčkem si můžete připravit tak, že si přichystáte pro čtyři osoby: alespoň 250 g knedlíků, 5 vajec, plátek másla, pepř, sádlo a sůl. Jak na to? Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte je vidličkou, opepřete je a osolte. Knedlík nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte hrnec nebo pánvičku a nechte v něm rozpustit máslo. Na něj vysypte pokrájený knedlík a osmahněte dozlatova ze všech stran. Poté jej zalijte vajíčkem a stále míchejte. Pozor, abyste vajíčka nepřesušili. Sporák včas vypněte a nádobu stáhněte z plotny. Knedlíky tak zůstanou krásně vláčné. Pokrm podávejte co nejdříve.

Náš tip: Aby nebyl hotový pokrm sušší, ale hezky šťavnatý, můžete předem k rozšlehaným vajíčkům přidat pár lžic plnotučného mléka nebo 12% smetany na vaření.

Jak vylepšit knedlíky s vajíčkem

Jako tuk může posloužit máslo i sádlo. Než dáte na tuk knedlík, můžete nechat opéct, nebo vyškvařit slaninu, využít můžete i anglickou slaninu. Výborná je také dozlatova osmažená cibulka. Než budete knedlíky sundávat z plotny, posypejte je strouhaným tvrdým sýrem, jako je eidam, ementál, parmazán, nebo třeba gouda. Navrchu pak knedlíky posypte pokrájenou pažitkou, petrželkou, nebo třeba jarní cibulkou.

Knedlíky podávejte s kyselou okurkou nebo s jakýmkoliv zeleninovým salátem. 

Náš tip: Připravte si klasicky na pánvičce knedlíky s vajíčkem podle tohoto video receptu.

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

megan35

24. 3. 2023 10:16

Já mám taky vylepšovák,když mě zbyde kousek pečeného kuřete,osmahnu ho s knedlíky a ještě k tomu přidám výpek,pak přidám vejce a podávám třeba s Kunovjankou,to milujeme:-D

JosefZeravicky

23. 2. 2023 10:22

DOBRÝ DEN, a děkuju za připomenutí tohoto receptu.
Patří mezi moje oblíbené a dělám jej většinou na snídani. Jen knedle dodně osmažím, aby i lehce do křupava a pak je teprve spojím s tím rozšlehaným vajíčkem, které jak je tady osolím a přidám i trochu pepře. Jako příloha podle chuti je avizovaný okurek a nebo více v moí oblibě je studené a nebo vlažné mléko. Někdy i lehce posypu podle chuti nastrouhaným sýrem eidam. A knedlíky používám nikoliv čerstvé, ale tak na druhý či třetí den, lépe se osmažují , neb nemají tolik vody.
Dle mého chuťového zvyku by to neněla být lepenica, ale lehce oddělitelné kousky kostek knedlíků na kterých je zasmažené vajíčko.
,,toš te;da tak,,

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více