Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem

Těstoviny Doba přípravy: 45 minut příprava , 30 minut tepelná úprava 3 názory

Těstoviny Doba přípravy: 45 minut příprava , 30 minut tepelná úprava 3 názory

Suroviny 4 porce

250 g těstovin (kolínka, macaroni, vřetena aj.)
20 g ghí másla
1 ​​cibule
20 g hladké mouky
350 ml mléka
150 ml kuřecího vývaru ( nebo zeleninového)
150 g strouhaného čedaru
250 g nakrájené brokolice
30 g strouhaného parmezánu
10 g strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny a brokolici uvaříme společně v osolené vodě tzv. al dente. Scedíme a ochladíme ledovou vodou, abychom zastavili var.

  2. Ve velké pánvi orestujeme jemně pokrájenou cibuli na rozpuštěném másle. Přidáme mouku, 1-2 minuty mícháme. Vlijeme mléko a kuřecí vývar, důkladně rozmícháme a přivedeme k varu. Omáčku je nutné často míchat, obzvlášť když začne houstnout. Přibližně po 5 minutách odstavíme, přidáme sýr a dobře promícháme, dokud se sýr nerozpustí. Dle chuti můžete osolit a opepřit, já přidala trochu tymiánu a rozmarýnu.

  3. Promícháme s těstovinami a brokolicí, přendáme do pekáčku. Posypeme strouhankou, kterou jsme nejdříve promíchali s parmezánem. Pečeme 20 minut na 200°C. Poté ještě na několik minut zapneme funkci gril, aby strouhanka zezlátla.

Poznámka od kuchařky

Tip: Cheddar můžete nahradit jiným sýrem, třeba ementálem, borynou apod, ale určitě nedoporučuji eidam.

* Můj web: http://www.miskakulicka.cz/

Komentáře k receptu Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem

  • Dajda: asi záleží na kvalitě těstovin. Já je s brokolicí vařím pokaždé a nikdy se mi nestalo, že bych měla jedno nebo druhé rozvařené. Ale ničemu nebrání uvařit si zvlášť ;-)

    Odpovědět

  • marketa536 marketa536

    Těstoviny a brokolici jsem tedy také vařila zvlášť v hrnci. Do těstovin jsem také přidala i kuřecí maso, které jsem okořenila a byly výborné :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Těstoviny a brokolici nelze uvařit v jednom hrnci tak, aby byly al dente, pokud nechcete lovit brokolici z hrnce s kolínky nebo makarony. ;-) Vzhledem k tomu, že se bude ještě 20 minut péct, tak bych doporučila jen lehce oblanšírovat.

    Odpovědět