Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pulled pork neboli trhané vepřové, je americký klasický pokrm. Marinované kusy se pomalu grilují nebo pečou až do rozpadnutí masa, které se z něj pak postupně odtrhává. Podáme ho v bulce se saláty, zeleninou a různými dipy.

Trhané maso „pulled pork” se připravuje převážně z vepřového - z plece, krkovice  nebo ramínka. Můžeme použít také hovězí maso, ale musí mít vyšší obsah kolagenu (kližka, hovězí krk). Dietnější variantu připravíme z drůbežího masa.

Jak připravit trhané maso

Musíme počítat s delší dobou přípravy.

  • Připravíme si maso, které nakrájíme na větší kusy a obalíme je ve směsi, ve které se budou marinovat nejlépe přes noc.
  • Do směsi použijeme sůl, pepř, drcený kmín, bylinky a uzenou papriku, která dodá masu specifickou kouřovou chuť.
  • Troubu rozpálíme a naložené maso prudce pečeme asi půl hodiny. Pak ho přikryjeme alobalem a pečeme pomalu i několik hodin na 120 °C.
  • Důležité je maso každou chvíli podlévat a přelévat, aby se nevysušilo - použijeme pivo nebo cider, masový vývar.
  • Maso je hotové, když se lehce rozpadá - natrháme ho rukou nebo pomocí vidliček, dokud je ještě horké, a smícháme s vypečenou šťávou.

Jak podávat trhané maso

Nejlepší je ještě horké, ale chutné je i studené, hlavně v kombinaci se saláty:

  • Maso servírujeme spolu se zeleninou, smaženou cibulí a omáčkou BBQ nebo majonézou. Trhané maso můžeme servírovat k hlavnímu jídlu s vhodnou přílohou (rýže, brambory).
  • Trhané maso se tradičně podává v hamburgerové housce, ale můžeme ho vložit i do bagety a pokapat barbeque omáčkou.
  • Zbylé maso necháme vychladnout a uložíme i s výpekem do ledničky, kde vydrží i týden. Trhané maso nikdy nemrazíme.

Barbeque omáčka (BBQ) k trhanému masu prostě patří. Podívejte se na naše video, jak se domácí BBQ omáčka připravuje a vyzkoušejte ji také - podává se ke všem grilovaným masům:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky