Domácí vegeta

cathleen Kuchařka:

Zavařeniny 54 názorů

530

Suroviny

I.
1 kg mrkve
1 kg petržele
500 g celeru
3 pórky
6 paprik
3 paličky česneku
750 g soli
II.
300 g mrkve
300 g petržele
500 g celeru (část i listí)
400 g kedluben
400 g pórku
400 g cibule
120-150 g libečku
100 g soli
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na maso mlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a rozložené na plechu usušíme v pootevřené troubě asi na 50°C.

  2. Dobře usušené umeleme na prášek (třeba na starém kávomlýnku).

Poznámka

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme.

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 163 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vegeta

  • míla míla(neregistrovaná)

    spagetka: suším také v troubě, protože mám zeleninu nastrouhanou a v sušičce nemám síto,
    ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl?

    Odpovědět

  • Astheart Astheart(neregistrovaný)

    Janka 46: Glutasol je chemická látka glutaman, jehož anion umožňuje chuťově vnímat pátou chuť, tzv. umami. Čtyři známé jsou: sladká, slaná, kyselá a hořká. Vnímáme ji všichni už od doby, kdy pijeme mateřské mléko, ale glutamát to vnímání výrazně posiluje. Proto se přidává do pokrmů a kořenících směsí, aby se zesílilo pozitivní chuťové vnímání. Je to umělá přísada, tedy v poslední době se proti ní hodně bojuje.

    Odpovědět

  • anbra anbra(neregistrovaná)

    Glutasol není potřeba. U nás v rodině se dělá takto vegeta už roky jenom se solí a vydrží, pokud teda nedojde :-D

    Odpovědět

  • vieraa vieraa(neregistrovaná)

    glutasol nie je potrebný, škodí organizmu, ale vegeta vyzerá byť dobrá

    Odpovědět

  • Janka 46 Janka 46

    Co ten glutasol co to je:-O

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Výborné na dochucení polévek, omáček i jen tak na chleba s máslem. Budu zase opakovat, díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    pitrys: recept jsem měla na výstřižku z nějakého časopisu - můžeš klidně udělat jen se solí.
    Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc ;-)

    Odpovědět

  • pitrys pitrys(neregistrovaný)

    Tak nevím, když už bych měl do vlastní verze Vegety sypat glutamát (Glutasol je název ochucovadla užívaného pro zvýraznění chuti různých potravin, jedná se o glutamát sodný, což je sůl kyseliny glutamové), tak už si rovnou koupím Vegetu, ne?

    Odpovědět

  • michalik michalik(neregistrovaný)

    varte z čerstvej zeleniny anemusite nič pridavať alebo polotovar nadovšetko ala usa

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lenka: to je fajn:-)
    Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Promiňte, Vy všichni tady. Ale pokud si chci vyrobit domácí vegetu, tak proto,, abych věděla, co v ní je, a abych ji měla zdravou. Proto tam rozhodně nebudu cpát glutamát . To si ji pak můžu koupit. Vyrábím si svou vegetu, po které se všichni mohou utlouct - kořeny mrkve, petržele a celeru, celou lahůdkovou cibuli, celý pórek, 2-3 stroučky česneku, 2-3 cibule bílé i červené, nať libečku, celeru, petržele, zelené z jarní cibule i pórku, vše usuším a rozmixuji a přičichnu - letos jsem přičichnutím zjistila, že tam mám moc zeleného, tak ještě teď suším kořenovou zeleninu a s již vyrobeným smíchám. Dejte na svůj nos, přivoňte si a zjistíte, co vám tam chybí. Nedávám žádnou sůl. Vlastní vegeta dá přece jen trochu víc práce, ale víte, že ji můžete použít i pro batolata, což s glutamátem není možné. Mimochodem nepoužívám ani bujóny. Uvařím silný vývar z masa, dám do kelímků z jogurtu a zmrazím je. Přeji mnoho úspěchů a zdravé kuchtění.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    lidka: Lidko, ta, co popisujete, je podle mně zelenina v soli. Tahle zelenina je se solí, ale sušená :-)

    Odpovědět

  • lidka lidka(neregistrovaná)

    Tomáš:Dobrý den,
    Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
    Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
    Děkuji

    Odpovědět

  • aachje aachje

    zvyrazni chut pridani trocha octa a cukru.
    jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax ;-)
    vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    cynička: viz odpověď autora (níže) ;-)
    ,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
    ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo