Domácí vegeta

cathleen Kuchařka:

Zavařeniny 57 názorů

531

Suroviny

I.
300 g mrkve
300 g petržele
500 g celeru (část i listí)
400 g kedluben
400 g pórku
400 g cibule
120-150 g libečku
100 g soli
II.
1 kg mrkve
1 kg petržele
500 g celeru
3 pórky
6 paprik
3 paličky česneku
750 g soli
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na maso mlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a rozložené na plechu usušíme v pootevřené troubě asi na 50°C.

  2. Dobře usušené umeleme na prášek (třeba na starém kávomlýnku).

Poznámka

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 239 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vegeta

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    dana: ne, není. Našla jsem Vegetu kdysi v nějakém časopise v těchto dvou verzích. Ale :-! vždy jsem vyráběla pouze podle té druhé a v Poznámce receptu to bylo psáno (asi se vytratilo při úpravách Topreceptů).
    V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění.:-K

    Odpovědět

  • dana dana(neregistrovaná)

    750 g soli????????????? to je vtip ne?:-?

    Odpovědět

  • Karolína Karolína(neregistrovaná)

    Ustřihnout z pečícího papíru kolečko souměrné se sítem, ne úplně do krajů, aby mohl proudit vzduch po bocích a uprostřed :-)

    míla:

    Odpovědět

  • míla míla(neregistrovaná)

    spagetka: suším také v troubě, protože mám zeleninu nastrouhanou a v sušičce nemám síto,
    ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl?

    Odpovědět

  • Astheart Astheart(neregistrovaný)

    Janka 46: Glutasol je chemická látka glutaman, jehož anion umožňuje chuťově vnímat pátou chuť, tzv. umami. Čtyři známé jsou: sladká, slaná, kyselá a hořká. Vnímáme ji všichni už od doby, kdy pijeme mateřské mléko, ale glutamát to vnímání výrazně posiluje. Proto se přidává do pokrmů a kořenících směsí, aby se zesílilo pozitivní chuťové vnímání. Je to umělá přísada, tedy v poslední době se proti ní hodně bojuje.

    Odpovědět

  • anbra anbra(neregistrovaná)

    Glutasol není potřeba. U nás v rodině se dělá takto vegeta už roky jenom se solí a vydrží, pokud teda nedojde :-D

    Odpovědět

  • vieraa vieraa(neregistrovaná)

    glutasol nie je potrebný, škodí organizmu, ale vegeta vyzerá byť dobrá

    Odpovědět

  • Janka 46 Janka 46

    Co ten glutasol co to je:-O

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Výborné na dochucení polévek, omáček i jen tak na chleba s máslem. Budu zase opakovat, díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    pitrys: recept jsem měla na výstřižku z nějakého časopisu - můžeš klidně udělat jen se solí.
    Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc ;-)

    Odpovědět

  • pitrys pitrys(neregistrovaný)

    Tak nevím, když už bych měl do vlastní verze Vegety sypat glutamát (Glutasol je název ochucovadla užívaného pro zvýraznění chuti různých potravin, jedná se o glutamát sodný, což je sůl kyseliny glutamové), tak už si rovnou koupím Vegetu, ne?

    Odpovědět

  • michalik michalik(neregistrovaný)

    varte z čerstvej zeleniny anemusite nič pridavať alebo polotovar nadovšetko ala usa

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lenka: to je fajn:-)
    Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Promiňte, Vy všichni tady. Ale pokud si chci vyrobit domácí vegetu, tak proto,, abych věděla, co v ní je, a abych ji měla zdravou. Proto tam rozhodně nebudu cpát glutamát . To si ji pak můžu koupit. Vyrábím si svou vegetu, po které se všichni mohou utlouct - kořeny mrkve, petržele a celeru, celou lahůdkovou cibuli, celý pórek, 2-3 stroučky česneku, 2-3 cibule bílé i červené, nať libečku, celeru, petržele, zelené z jarní cibule i pórku, vše usuším a rozmixuji a přičichnu - letos jsem přičichnutím zjistila, že tam mám moc zeleného, tak ještě teď suším kořenovou zeleninu a s již vyrobeným smíchám. Dejte na svůj nos, přivoňte si a zjistíte, co vám tam chybí. Nedávám žádnou sůl. Vlastní vegeta dá přece jen trochu víc práce, ale víte, že ji můžete použít i pro batolata, což s glutamátem není možné. Mimochodem nepoužívám ani bujóny. Uvařím silný vývar z masa, dám do kelímků z jogurtu a zmrazím je. Přeji mnoho úspěchů a zdravé kuchtění.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    lidka: Lidko, ta, co popisujete, je podle mně zelenina v soli. Tahle zelenina je se solí, ale sušená :-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domácí podravka vegeta domácí podravka recept co je glutasol glutasol domácí magi domaci masox recept na vegetu vegeta recept cim nahradit vegetu recept na podravku čím nahradit rychlosůl čo je vegeta recept na domací podravku domácí podravka sušená čím nahradit glutasol magi recepty cim nahradit masox podravka recept čím nahradit podravku

Zapomněl/a jsem heslo