

Domácí vegeta
Suroviny
- I.
- 300 g mrkve
- 300 g petržele
- 500 g celeru (část i listí)
- 400 g kedluben
- 400 g pórku
- 400 g cibule
- 120-150 g libečku
- 100 g soli
- II.
- 1 kg mrkve
- 1 kg petržele
- 500 g celeru
- 3 pórky
- 6 paprik
- 3 paličky česneku
- 750 g soli
Postup přípravy receptu
Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na maso mlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a rozložené na plechu usušíme v pootevřené troubě asi na 50°C.
Dobře usušené umeleme na prášek (třeba na starém kávomlýnku).
Poznámka od kuchařky
Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)
Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí vegeta
-
Werucha: už jsem ji dlouho nedělala a nepamatuju si. Ale vždy to bylo několik hodin, třeba celé odpoledne, až do večera. Pootevřená trouba, v ní několik plechů (žádný troškař
), občas jsem zeleninu na plechách promíchala a přitom troubu vyvětrala úplně.
-
a jak dlouho prosím sušíte při těch 50°C v troubě?
-
dana: ne, není. Našla jsem Vegetu kdysi v nějakém časopise v těchto dvou verzích. Ale
vždy jsem vyráběla pouze podle té druhé a v Poznámce receptu to bylo psáno (asi se vytratilo při úpravách Topreceptů).
V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění. -
750 g soli????????????? to je vtip ne?
-
Ustřihnout z pečícího papíru kolečko souměrné se sítem, ne úplně do krajů, aby mohl proudit vzduch po bocích a uprostřed
míla: -
spagetka: suším také v troubě, protože mám zeleninu nastrouhanou a v sušičce nemám síto,
ale mřížku a zelenina by propadala. Máte na to nějaký fígl? -
Janka 46: Glutasol je chemická látka glutaman, jehož anion umožňuje chuťově vnímat pátou chuť, tzv. umami. Čtyři známé jsou: sladká, slaná, kyselá a hořká. Vnímáme ji všichni už od doby, kdy pijeme mateřské mléko, ale glutamát to vnímání výrazně posiluje. Proto se přidává do pokrmů a kořenících směsí, aby se zesílilo pozitivní chuťové vnímání. Je to umělá přísada, tedy v poslední době se proti ní hodně bojuje.
-
Glutasol není potřeba. U nás v rodině se dělá takto vegeta už roky jenom se solí a vydrží, pokud teda nedojde
-
glutasol nie je potrebný, škodí organizmu, ale vegeta vyzerá byť dobrá
-
Co ten glutasol co to je
-
Výborné na dochucení polévek, omáček i jen tak na chleba s máslem. Budu zase opakovat, díky za recept
-
pitrys: recept jsem měla na výstřižku z nějakého časopisu - můžeš klidně udělat jen se solí.
Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc -
Tak nevím, když už bych měl do vlastní verze Vegety sypat glutamát (Glutasol je název ochucovadla užívaného pro zvýraznění chuti různých potravin, jedná se o glutamát sodný, což je sůl kyseliny glutamové), tak už si rovnou koupím Vegetu, ne?
-
varte z čerstvej zeleniny anemusite nič pridavať alebo polotovar nadovšetko ala usa
-
Lenka: to je fajn
Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?