Domácí vegeta

cathleen Kuchařka:

Zavařeniny 52 názorů

525
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Suroviny

I.
1 kg mrkve
1 kg petržele
500 g celeru
3 pórky
6 paprik
3 paličky česneku
1 lžíce glutasolu
750 g soli
II.
300 g mrkve
300 g petržele
500 g celeru (část i listí)
400 g kedluben
400 g pórku
400 g cibule
120-150 g libečku
1 lžíce glutasolu
100 g soli
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na maso mlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a glutasolem a rozložené na plechu usušíme v pootevřené troubě asi na 50°C.

  2. Dobře usušené umeleme na prášek (třeba na starém kávomlýnku).

Poznámka

Glutasol můžete samozřejmě vynechat (recept je opsán z nějakého staršího novinového výstřižku).

Moje vegeta (z fotky) je udělána podle způsobu II.

Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme.

Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 375 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Domácí vegeta

  • anbra anbra(neregistrovaná)

    Glutasol není potřeba. U nás v rodině se dělá takto vegeta už roky jenom se solí a vydrží, pokud teda nedojde :-D

    Odpovědět

  • vieraa vieraa(neregistrovaná)

    glutasol nie je potrebný, škodí organizmu, ale vegeta vyzerá byť dobrá

    Odpovědět

  • Janka 46 Janka 46

    Co ten glutasol co to je:-O

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Výborné na dochucení polévek, omáček i jen tak na chleba s máslem. Budu zase opakovat, díky za recept:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    pitrys: recept jsem měla na výstřižku z nějakého časopisu - můžeš klidně udělat jen se solí.
    Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc ;-)

    Odpovědět

  • pitrys pitrys(neregistrovaný)

    Tak nevím, když už bych měl do vlastní verze Vegety sypat glutamát (Glutasol je název ochucovadla užívaného pro zvýraznění chuti různých potravin, jedná se o glutamát sodný, což je sůl kyseliny glutamové), tak už si rovnou koupím Vegetu, ne?

    Odpovědět

  • michalik michalik(neregistrovaný)

    varte z čerstvej zeleniny anemusite nič pridavať alebo polotovar nadovšetko ala usa

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Lenka: to je fajn:-)
    Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Promiňte, Vy všichni tady. Ale pokud si chci vyrobit domácí vegetu, tak proto,, abych věděla, co v ní je, a abych ji měla zdravou. Proto tam rozhodně nebudu cpát glutamát . To si ji pak můžu koupit. Vyrábím si svou vegetu, po které se všichni mohou utlouct - kořeny mrkve, petržele a celeru, celou lahůdkovou cibuli, celý pórek, 2-3 stroučky česneku, 2-3 cibule bílé i červené, nať libečku, celeru, petržele, zelené z jarní cibule i pórku, vše usuším a rozmixuji a přičichnu - letos jsem přičichnutím zjistila, že tam mám moc zeleného, tak ještě teď suším kořenovou zeleninu a s již vyrobeným smíchám. Dejte na svůj nos, přivoňte si a zjistíte, co vám tam chybí. Nedávám žádnou sůl. Vlastní vegeta dá přece jen trochu víc práce, ale víte, že ji můžete použít i pro batolata, což s glutamátem není možné. Mimochodem nepoužívám ani bujóny. Uvařím silný vývar z masa, dám do kelímků z jogurtu a zmrazím je. Přeji mnoho úspěchů a zdravé kuchtění.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    lidka: Lidko, ta, co popisujete, je podle mně zelenina v soli. Tahle zelenina je se solí, ale sušená :-)

    Odpovědět

  • lidka lidka(neregistrovaná)

    Tomáš:Dobrý den,
    Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
    Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
    Děkuji

    Odpovědět

  • aachje aachje

    zvyrazni chut pridani trocha octa a cukru.
    jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax ;-)
    vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    cynička: viz odpověď autora (níže) ;-)
    ,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
    ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....

    Odpovědět

  • cynička cynička(neregistrovaná)

    "cpeme do sebe různých éček takže glutasol je ok".. a ten kdo to napsal by se měl probrat. Cpeme do sebe spoustu humusu, tak proč ne ještě víc? Taky přístup. Glutasol, hlavně, "ucpává" chuťové buňky, otupuje je. Takže časem ho budete chtít víc a víc, a budete víc solit a kořenit a pod, a to je krásná a jasná cesta do hrobu. Jen tak dál.
    P.S.: nejelepší polívky dělaly naše babičky. Ty moje třeba nevěděly, co to nějakej bujon nebo vegeta je. Zamyslete se nad tim.

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Moc děkuji za superrychlou odpověď.Glutasol určitě dám-zdravá nezdravá.Bez ní by to nebylo ono.:)Ještě jednou děkuji.

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo