Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
19. 3. 2022 Vaření
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili nadýchaný, lahodný a zajímavý dezert, kterým pohostíte i váženou návštěvu. Máte-li rádi tvarohové dobroty, pak zkuste místo klasického tvarožníku, který může být pro někoho až moc hutný, jemný a nadýchaný japonský cheesecake. Za hodinku bude hotový a k jeho přípravě vám stačí tři ingredience. Vyzkoušíte jej?
Sýr, který sýrem není
To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Ovšem jak americký cheesecake, tak český tvarožník lze udělat i z klasického tvaorhu, ideálně toho z vaničky. Nevýhodou některých receptů je, že je jak cheesecake, tak český tvarožník trochu dusivý, protože je těsto hutné. Přesným opakem je pak lehká nadcýhaná varianta, japonský cheesecake. Zkusíte ho?
Nadýchaný japonský cheesecake
Co bubete potřebovat:
- 3 vejce
- 120 gramů bílé čokolády
- 120 gramů krémového sýru typu Lučina nebo 120 g tvarohu z vaničky
Postup: Při přípravě japonského cheesecaku je důležitá forma, kterou použijete - dort se totiž peče tak, že se forma s těstem vloží do trouby postavená v pekáčku s vodou. Proto použijte buď keramickou kulatou formu, nebo klasickou dortovou, tu si ale vyložte pečícím papírem, který bude okraj formu mírně převyšovat, a pak ještě formu zvenku obalte pečlivě alobalem. Smyslem je, aby voda z pekáčku nezatékala do formy (a naopak), je tedy potřeba formu dobře utěsnit. Z pečícího papíru si vystřihněte kolo na dno formy a pak ještě okraje, které budou vyšší než okraje formy. Papír rovněž potřete tukem z té strany, která bude přiléhat k formě, aby dobře držel. Máte to? Tak můžeme přejít k samotnému dortu.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to: Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a nechte částečně vychladnout. Pak do ní vmíchejte Lučinu nebo jemný tvaroh. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a nejlépe v nerezové míse z nich vyšlehejte pevný sníh. Do tvarohové směsi s čokoládou vešlehejte žloutky a nakonec zlehka vmíchejte sníh. Když je vše spojené, těsto vlijte do dortové formy a několikrát s ní klepněte, abyste těsto zbavili bublinek. Formu pak postavte do pekáče a vlijte do něj horkou vodu zhruba do poloviny výšky dortové formy. Takto se bude péct tvarožník ve vodní lázni.
Dort pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Pak troubu lehce pootevřete a teplotu snižte na 160°C. Troubu zavřete dort pečte dalších 15 minut. Poté troubu úplně vypněte a nechte tvarožník ještě dalších 15 minut dojít. Vytáhněte celý pekáč, formu s dortem přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete dort ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami