

Citronovozázvorový cheesecake
Suroviny 26cm kulatá dortová forma
- 200 g světlých sušenek (BeBe, Koka)
- 100 g rozpuštěného másla
- 1/4 kávové lžičky mletého zázvoru
- máslo na vytření formy
- 750 g smetanového sýru (Mascarpone, Philadelphia)
- 150 g cukru
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 10 g strouhaného zázvoru (i víc, chuť bude výraznější)
- citronová šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk nebo mletá vanilka
Postup přípravy receptu
KORPUS: Sušenky rozdrtíme (já robotem) a v míse rukama propracujeme s rozpuštěným máslem a mletým zázvorem. Sušenkovou hmotu napěchujeme na dno a část i do okrajů máslem vymazané rozevírací formy a vložíme do trouby rozehřáté na 180°C. Zapečeme cca 5 min.
NÁPLŇ: Ve velké míse rozmícháme smetanový sýr, cukr, vanilkový pudink, žloutky a vanilku. Na míchání použijeme metlu a ne šlehač, aby nevznikly bubliny.
Do hladkého základu přidáme nastrouhaný zázvor, šťávu z jednoho citronu a nakonec tuhý sníh z bílků. Opatrně mícháme, až vznikne hladký, tekutý krém.
Nalijeme na předpečený sušenkový korpus, uhladíme a necháme chvilku stát, aby se krém dobře propojil se sušenkami.
Vložíme do trouby stažené na 160°C a pečeme cca hodinu.
Jen pozn.: Komu trouba peče dobře shora, jako moje, přikryjte sýrového miláčka alobalem, aby neměl nahoře moc zlatavou kůžičku (trošku kazí dojem).
Poznámka od kuchařky
Můj první cheesecakeový pokus.
Zdroj - starší číslo Kuchyně.cz.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Citronovozázvorový cheesecake
-
cermakova: Potěšení je na mé straně
zrovna jsem na něj dostala chuť
-
Dobry den, musím jen a jen chválit,o víkendu upečený,
naprosto úžasný,
, za tento recept děkuji a jiný cheesecake už dělat nebudu, jen jsem tedy nedala zázvor, ale jinak luxusní
-
AjinkaS:To mě moc těší
-
Dneska jsem pekla, vynikající záležitost. Chuť zázvoru a citronu je mňamózní
-
Kanyla:Podle všech dostupných informací je vodní lázeň doporučená
ale ne povinná
a sehnat u nás Philadelphii
to bych nesměla chodit do práce
abych mohla obíhat obchody v celém okolí
-
Já cheesecaky zbožňuju a tahle kombinace vypadá super! Kdybych měla vybrat, tak jdu radši do Philadelphie nebo Buka, mascarpone má skoro jednou tolik tuku! Taky do sušenek bych dala másla o něco míň. Péct ve vodní lázni rozhodně doporučuji!!! jinak to bude tvarohový dort.. Krásné foto!!!
-
Už se dlouho chystám na chesecake, vypadá moc a moc pěkně
-
U nás si cheesecake našel oblibu a dělám ho pravidelně.
Náplň tedy dělám z vajec celých, dávám do ní i salko a koláč peču ve vodní lázni, ale tento vypadá také báječně.
Ta chuť zázvoru a citronu misí být senzační.
-
I já se přiznávám, že jsem ještě žádný cake nedělala
. Ten tvůj "první" se mi moc líbí
. Že by to byl i můj první
-
Paráda, Jani, na první pokud na jedničku!!
-
Pajaja: a máš recht.. sama udělám, sama spapám
-
Anna Kocikova: bébéčko
tak to jsi správně
tam přijdou Be-Be
-
senky: Tak ochutnávat, to já umím. Kolikrát jsem doslova sežrala moučník skoro sama. . .
-
Pajaja: no vždyť právě
pěkně jenom pro sebe
já jsem ochutnávala velmi brzy ráno, abych vůbec ochutnala
-
rebeka:
Tak jo, já se taky přiznávám bez mučení, ještě jsem ho nezkoušela. Ale ne, že bych před ním měla nějaký respekt (proč?, vždyť na tom nemůže být nic tak složitého), spíš myslím, že bych ho doma jedla jen já. Ale moooc se mi líbí!