Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si domácí sušené maso! Jednoduchý návod na dokonalé jerky nejen pro muže
Zdroj: Wikimedia Commons, Larry Jacobsen from Cheyenne Wyoming - Jerky 759, CC BY 2.0

Sušené maso nebo-li jerky je vynikající svačinka, která doplní energii i statným chlapíkům. Problém je, že kupované jerky v Česku stojí dost peněz a chuťově je často tak trochu o ničem. Nic vám ale nebrání v tom si poctivé sušené masíčko vyrobit doma.

Chytrý vynález indiánů

Jerky určitě znáte, pokud jste někdy stáli u pokladny na benzince, supermarketu nebo v obyčejné večerce. Jsou to kousky nasoleného, kořeněného, sušeného masa a zároveň energetická bomba, která se skvěle hodí na dlouhé cesty, turistické výšlapy i na sport. Sušené maso tělo dobře stráví, je trvanlivé a plné bílkovin. Ačkoliv nasolování a sušení je způsob konzervace masa, který je známý dlouhá staletí, samotný vynález jerky vychází z původního nápadu severoamerických indiánů, který se nazývala pemikan.

Tradiční indiánská svačina se vyráběla ve formě hrudek nebo kuliček a šlo o směs namletého sušeného masa, nejčastěji bizoního, sušeného ovoce a loje, zejména tuku z bizoních ledvin. Taková pochoutka obsahovala dostatečné a vyvážené množství proteinů, sacharidů i tuků. Navíc vydržela dlouho - podle dostupných pramenů klidně i 10 let - a dobře se přenášela. Indiáni pemikan potřebovali nejen k přežití dlouhých zim, ale také, když se přemisťovali z místa na místo po rozlehlých prériích. Takové cesty někdy trvaly dlouhé dny, klidně i týdny a indiáni potřebovali mít energii doslova sbalenou na cesty.

Z malých bochánků se pak vařily polévky a omáčky, ale když byl hlad, bylo možné pemikan nasekat a žvýkat samotný, ačkoliv pro zuby to bylo poměrně náročné. Když do Ameriky dorazili první osadníci, indiáni jim tajemství svojí výživy prozradili, lépe řečeno jim pemikany začali prodávat. Noví obyvatelé kontinentu si postupně začali připravovat svoje vlastní variace na tradiční snack. A tak nějak vzniklo to jerky, které je v USA dodnes velmi populární. V našich končinách ale zatím na chvíli, kdy opravdu zazáří, teprve čeká. Chcete ho vyzkoušet? Připravte si sušené maso doma a vezměte si jej na příští velký výlet. Uvidíte, že si tuto masovou odpověď na energy tyčinku rychle zamilujete nejen pro její schopnosti, ale zejména pro tu jedinečnou chuť.

Jak na domácí jerky?

Nejlepším druhem masa na sušení je hovězí přední. Jde to i z masa z jiných zvířat, důležité je, abychom použili zcela libové kousky bez šlach. Maso nejprve nakrájejte na asi 2 cm tlusté plátky. Plátky pak nechte trochu zmrazit. Budete je totiž krájet na ještě tenčí kousky, a to se vám bude s částečně zmrzlým masem dělat výrazně lépe. Další radou je krájet maso ostrým, čerstvě nabroušeným nožem a nejlépe proti vláknu.

Plátky masa nakrájejte na asi 3 mm silné proužky a vložte je do středně velké mísy. Pak maso zalijte sójovou omáčkou s obsahem soli - pozor, ne všechny sojovky ji obsahují. Podívejte se před koupí na složení. Na cca 250 gramů masa by mělo vyjít asi 100 ml omáčky. Ujistěte se, že všechny kousky masa jsou v sojovce řádně namočené. Dále přidejte do směsi polévkovou lžíci Worcesterové omáčky, utřené stroužky česneku a namletý pepř. Je možné pepř vynechat, nebo naopak přidat třeba ještě chilli nebo mletou papriku. Někdo má raději, když vynikne samotná chuť masa, jiný preferuje kořeněnější šmak. Je to na vás. Maso pak přendejte do uzavíratelného sáčku či nádoby a nechte jej nejméně 4 hodiny, lépe ale přes celou noc marinovat v lednici.

A teď to hlavní - sušení. Pokud máte doma sušičku, máte vyhráno. Stačí do ní plátky poklást podobně, jako to děláte s ovocem či houbami, zapnout ji na 60°C a maso nechat uvnitř 6 až 8 hodin. Pokud sušičku nemáte, jerky se dá připravit v horkovzdušné troubě. Kousky masa napíchejte na špejle. Ty naskládejte do trouby kolmo na mřížku tak, aby maso viselo. Troubu zapněte na 50°C a opět ji nechte jet cca 6 hodin. Sušené maso je hotové, když je mírně průsvitné a dá se lehce zlomit. Někteří jerky suší pověšené ve volném prostoru tak, že na něj nasměrují zapnutý větrák. Ano, také to jde, ale chce to silný větrák a i s takovým to trvá poměrně dlouho, minimálně těch 8 hodin. Tak co, vyzkoušíte tento experiment?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více