Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
12

Den sušeného masa


Den sušeného masa
Zdroj: AlbanyColley, Pixabay

Národní den

Ať už si vyrábíte vlastní sušené maso, občas si jej dáte jako dobrotu k filmu, nebo jste jej ještě nikdy neochutnali, 12. června je Den sušeného masa a doporučujeme ochutnat. Na trhu existuje mnoho variant z různého masa i koření.

Sušené maso je dehydratované maso tedy zbavené vody a naložené do soli nebo jiného koření. Podle všeho mělo sušené maso své místo už ve Starém Egyptě, ale techniku sušení masa plně ovládli Indiáni na americkém kontinentu. Maso zpracované do sušeného stavu se označuje anglickým slovem jerky, které najdeme u většiny obchodních produktů u nás, to pochází z kečuánského ch’arki a znamená pálit. Proč sušit maso? Maso je jedna ze základních složek naší potravy, neboť obsahuje mnoho potřebných bílkovin. Jeho vysušením zachováme důležité látky a máme produkt, který se nezkazí a je skladný a lehký, což zajistilo všem cestovatelům, loveckým národům, pastevcům a nomádům i vojákům během válek potřebnou výživu. Maso se původně sušilo mnoha způsoby, např. na slunci, na vzduchu nebo pomocí větru, poté se maso zasolilo a čekalo se. Samotný proces sušení trval dny i měsíce. Později se přidalo zauzení masa a přidávaly se další druhy koření pro lepší chuť. A kde můžete maso v sušené podobě ochutnat? Po celém světě. Liší se názvem, přípravou a velkým spektrem koření, ale princip je stále stejný. A dokonce i ve vesmíru, důležitý zdroj bílkovin patří do jídelníčku astronautů již desítky let.

Jak se suší maso?

Základem je libové a zcela čerstvé maso zbavené tučných a šlachovitých částí. Maso se nakrájí na stejně široké plátky, přidá se koření nebo marináda, maso se uloží do chladu a počkáme na promíchání chutí. Poté se rozloží v sušícím zařízení a probíhá sušení klidně i desítky hodin. Ideální jerky je nepřesušené, bez konzervantů, ale chutné a trvanlivé. Výsledný produkt je bez chemie, laktózy i lepku a má vysoký obsah bílkovin. Pokud si zoufáte, že máte rádi jen určité druhy masa, nemusíte. Sušené maso se připravuje z velkého spektra mas a dokonce i z ryb. Ochutnáte?

Kdo by neměl promeškat Den sušeného masa?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více