Láčenky a kvašáky

StandaCB Kuchař: StandaCB

Zavařeniny 2 názory

Suroviny

Na jednu 3,75 sklenici budeme potřebovat:
cca 1,5 -1,7 kg okurek nakládaček (střední velikosti)- tvrdé, bez plísní a kazů, okurky řádné omýt a nechat min 1 h ponořené ve vodě
ocet
voda
sůl
7 kuliček pepře
cukr
kopr (alespoň dva svazky, květ)
velká cibule nakrájená na půlměsíčky
listy vinné révy, višňové, křenové, můžou být i rybízové, angreštové - u všech ale platí, že nesmí být chemicky ošetřovány a bobkový list - jejich mix, anebo když je nemáme, tak stačí pouze bobkový list
1 křen nakrájený na kolečka (nemusí být)
1 mrkev nakrájená na kolečka (nemusí být)
1 lžička hořčičného semínka (nemusí být)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Láčenky:
    Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe.
    Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 200 g cukru.
    Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
    Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
    Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.

  2. Kvašáky:
    Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe.
    Do hrnce dát 2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 80 g soli.
    Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
    Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
    Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.

Poznámka

Láčenky se dělají především v Jižních Čechách, kvašáky zase na Moravě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Láčenky a kvašáky

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    Eja57: :-D Já je dělal už v srpnu, zapomněl jsem napsat recept, a teď když jsem vzal poslední sklenice, tak jsem si vzpomněl na mé poznámky a dal to dohromady. To je celé. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Dala bych si oboje, je docela ;-( vložit recept v prosinci:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: láčenky

Zapomněl/a jsem heslo