Láčenky a kvašáky
Několik tradičních lahůdek si našlo cestu do srdcí mnoha generací. Mezi tyto pochoutky neodmyslitelně patří láčenky a kvašáky. Tyto speciality, které se mohou pochlubit dlouhou historií a jedinečným procesem přípravy, přinášejí do každého sousta kousek tradice a autentické chuti.
Suroviny pro 1 dávka
Na 1 velkou sklenici 3,75 litru
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 087 kJ / 738 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,28 g |
Tuky | 4,01 g |
Vláknina | 42,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7,21 g |
Sůl | 16,10 g |
Sacharidy | 153,80 g |
Postup přípravy
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou. Prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme, čím více, tím lépe. Krok 3: Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 250-300 g cukru.
Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 800 ml vody. Krok 4: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců. Krok 5: Kvašáky:
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Krok 6: Do hrnce dáme 2,2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 80 g soli. Krok 7: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.
Zveřejněno 6. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Moje poznámka
Láčenky a kvašáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzXZ
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 10 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 10 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 10 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 11 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 11 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 7 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
zackovam před 7 hodinami
Pomazánka z červené řepy na způsob tataráku
dvinsky před 7 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Aknytsirk před 8 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Sonisko před 9 hodinami
Cukeťák na plechu
Kacenka1981 před 10 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
veeronica12 před 10 hodinami
Růžičky s tvarohovou náplní
Mizera před 10 hodinami
Meruňkový koláč z tvarohového těsta
malipi před 11 hodinami
Linecký koláč s marmeládou
Okina před 11 hodinami
Tématické fráze:
láčenky,
okurky láčenky,
recept na okurky láčenky,
recept okurky lacenky
Suroviny:
okurky sterilované,
ocet,
sůl,
pepř,
cukr,
kopr,
cibule,
listy vinné révy,
křen,
mrkev,
semínka hořčičná
Komentáře (3)