Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký objev vědců: Nejoblíbenějším jídlem v českých domácnostech je „Nevim-něco“
Zdroj: Pixaby, Bob_Dmyt, Pixabay License

Tajemství českých domácností je konečně odhaleno! Vědci z Výzkumného ústavu potravinářského zveřejnili výsledky dlouholeté studie, jejímž předmětem bylo zjistit, jaké jídlo je u nás tím vůbec nejoblíbenějším. Přelomový výstup odhalil, že večeří, kterou si Češi přejí nejčastěji, je oblíbené „Nevim-něco“.

Co si dáte k večeři?

Nejzamilovanějším jídlem českých dětí, zejména těch ve věku 12 až 16 let, a zároveň dospělých mužů žijících v manželství je podle vědců z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze (VUPP) tradiční pokrm zvaný „Nevim-něco“. Přelomový objev učinili výzkumníci po vyhodnocení dlouholeté studie prováděné na dobrovolnících z celé České republiky.

Do experimentu byly zapojeny 2 miliony rodin ze všech koutů země. Podmínkou pro účast bylo, že v rodině musí být alespoň jeden člověk, který pravidelně vaří pro celou rodinu, a zároveň se tato rodina musí skládat alespoň z jednoho partnera a jednoho potomka. „Sledovali jsme rodiny s průměrně jedním až dvěma dětmi ve věku od 4 do 18 let. Kuchaři a kuchařky v těchto rodinách, většinou jeden z rodičů a nejčastěji maminky, měli za úkol po celý rok do speciálního dotazníku zapisovat, co ostatní členové domácnosti odpovídají na dotaz: „Co chceš k obědu/večeři/jídlu?“ uvedl vedoucí výzkumu, inženýr Josef Syrový.

„Po vyhodnocení odevzdaných dotazníků jsem vypočítali, že v 87 % případů je nejčastější odpovědí na tento dotaz: „Nevim, něco“,“ vysvětlil Syrový. „Druhou nejčastější reakcí je samotné „Nevim“, které se vyskytuje zejména v chudších rodinách. Na třetím místě pak skončil pokrm s názvem „Je mi to jedno“,“ upřesnil inženýr.

Úleva pro maminky

Výsledek jedinečného výzkumu může znamenat zlom nejen na poli vědy, kde odborníkům umožní zkoumat jídlo ze zcela nového úhlu. Tento výsledek uleví především hospodyňkám, kterým najednou odpadne velká část přemýšlení o tom, co nakoupit a co uvařit. „Často si lámu hlavu s tím, co budu celý týden vařit, ale teď, když vím, že Nevim-něco je sázka na jistotu, budu mít výrazně méně starostí,“ říká zasloužilá maminka tří dětí Lída Bartáčková. 

Řadu kuchařek výsledek experimentu vyloženě uklidnil. „Dlouho jsem se bála, že s tím naším klukem je něco špatně, když chce pořád jenom to Nevim-něco. Teď vidím, že je to poměrně běžná věc,“ prozradila s úlevou Jana Knedlíková, maminka čtrnáctiletého Petra. 

Apríl! Jak jste jistě poznali, děláme si z vás tak trochu legraci, ale musíte uznat; kdo by neznal trápení s rodinnými příslušníky, kterým se i protřelá kuchařka jen máklody plně zavděčí? Jak to máte s oblíbenými jídly u vás doma?

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více