Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
Zdroj: Freepik, timolina

Máte pocit, že byste do svého jídelníčku měli zařadit více zeleniny? Teď je ta správná chvíle! Trhy se otevřely a nabídka zeleniny se pomalu rozšiřuje. Jelikož jsou dny ale stále trochu chladnější, přijde vhod dobrá polévka plná vitamínů a vlákniny! Klasickou českou bramboračku všichni známe, zkuste si s námi pro tentokrát uvařit něco ze světové kuchyně.

Francouzská cibulačka

Co by byla Francie bez soupe à l'oignon, neboli vínem ochucené a krutony doplněné voňavé cibulové polévky, kterou ve své knize Umění francouzské kuchyně zmiňuje i slavná americká kuchařka a propagátorka francouzského způsobu vaření Julia Child. Ta radí cibuli velmi dlouho a pomalu smažit na másle a oleji a poté ji nechat vařit ve vývaru, aby získala výraznou a bohatou chuť. Příprava této polévky je sice snadná, ale časově náročná. Budete potřebovat dvě až dvě a půl hodiny. Do polévky kromě cibule a vývaru patří také sůl, cukr, suché bílé víno, koňak a na dokončení kolečka opečené francouzské bagety posypané nastrouhaným sýrem. Zkuste si francouzskou cibulovou polévku uvařit. Je příjemně sladko-slano-kyselá a díky vývaru má výraznou chuť.  

Italská minestrone

Slovo minestra znamená v italštině polévka, minestrone můžeme tedy volně přeložit jako „velká polévka“.  A skutečně nejde o nějakou ochucenou vodu, minestrone je totiž bohatá zeleninová polévka, která se obvykle doplňuje ještě fazolemi, těstovinami nebo rýží. Díky tomu je velice sytá a skvěle tak poslouží místo hlavního jídla. To je jedna dobrá zpráva. Tou druhou je, že neexistuje žádný pevně daný recept na minestrone. Obvykle se připravuje z té zeleniny, co máte doma zrovna po ruce.

V Itálii to bývají rajčata, cibule, řapíkatý celer, mrkev, brambory, česnek, cuketa i pórek. A jak udělat rychlou minestru? Stačí, když na olivovém oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte nakrájená rajčata, nakrájený a dřevnatých částí zbavený řapíkatý celer, nakrájené oloupané brambory a malý rajský protlak. Celou směs pak můžete zalít vývarem nebo vodou, přidat fazole z konzervy a všechno dohromady provařit. Při servírování můžete polévku dozdobit bazalkou nebo bazalkovým pestem a posypat strouhaným parmazánem.

Ruský boršč

Na suroviny i čas je tahle hustá polévka se zeleninou a masem nejnáročnější ze všech tří, ale má tak unikátní chuť, že si ji asi stejně zamilujete. Podle knihy The World of Russian Borsch je tato polévka původem z Ruska, ale jak zmiňuje publikace Culture and Customs of Russia, boršč patří mezi historická jídla i na Ukrajině. Základem je řepa. Bez té se žádný borčš neobejde. Dále do polévky patří vývar z masa a kostí a zelenina, mrkev, zelí a cibule. Polévka se dochucuje octem a cukrem tak, aby získala příjemně navinulou chuť. Podává se tradičně dozdobená koprem. Receptů na boršč je více, klasický ruský boršč kombinuje více druhů masa a hodně druhů zeleniny. Zkuste jej!

Komentáře

sikulka7

28. 4. 2021 16:40

Moc hezky napsana historie polevky. Exxistuje mnoho receptu na "pravou" cibulacku , vsechny jsou vetsinou dobre. Skoda, ze k tomuto clanku nebyl pridan recept.:-O

Přidat komentář