Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč

18. 4. 2021 10:06

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, timolina Zdroj: Freepik, timolina
Máte pocit, že byste do svého jídelníčku měli zařadit více zeleniny? Teď je ta správná chvíle! Trhy se otevřely a nabídka zeleniny se pomalu rozšiřuje. Jelikož jsou dny ale stále trochu chladnější, přijde vhod dobrá polévka plná vitamínů a vlákniny! Klasickou českou bramboračku všichni známe, zkuste si s námi pro tentokrát uvařit něco ze světové kuchyně.

Francouzská cibulačka

Co by byla Francie bez soupe à l'oignon, neboli vínem ochucené a krutony doplněné voňavé cibulové polévky, kterou ve své knize Umění francouzské kuchyně zmiňuje i slavná americká kuchařka a propagátorka francouzského způsobu vaření Julia Child. Ta radí cibuli velmi dlouho a pomalu smažit na másle a oleji a poté ji nechat vařit ve vývaru, aby získala výraznou a bohatou chuť. Příprava této polévky je sice snadná, ale časově náročná. Budete potřebovat dvě až dvě a půl hodiny. Do polévky kromě cibule a vývaru patří také sůl, cukr, suché bílé víno, koňak a na dokončení kolečka opečené francouzské bagety posypané nastrouhaným sýrem. Zkuste si francouzskou cibulovou polévku uvařit. Je příjemně sladko-slano-kyselá a díky vývaru má výraznou chuť.  

Italská minestrone

Slovo minestra znamená v italštině polévka, minestrone můžeme tedy volně přeložit jako „velká polévka“.  A skutečně nejde o nějakou ochucenou vodu, minestrone je totiž bohatá zeleninová polévka, která se obvykle doplňuje ještě fazolemi, těstovinami nebo rýží. Díky tomu je velice sytá a skvěle tak poslouží místo hlavního jídla. To je jedna dobrá zpráva. Tou druhou je, že neexistuje žádný pevně daný recept na minestrone. Obvykle se připravuje z té zeleniny, co máte doma zrovna po ruce.

V Itálii to bývají rajčata, cibule, řapíkatý celer, mrkev, brambory, česnek, cuketa i pórek. A jak udělat rychlou minestru? Stačí, když na olivovém oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte nakrájená rajčata, nakrájený a dřevnatých částí zbavený řapíkatý celer, nakrájené oloupané brambory a malý rajský protlak. Celou směs pak můžete zalít vývarem nebo vodou, přidat fazole z konzervy a všechno dohromady provařit. Při servírování můžete polévku dozdobit bazalkou nebo bazalkovým pestem a posypat strouhaným parmazánem.

Ruský boršč

Na suroviny i čas je tahle hustá polévka se zeleninou a masem nejnáročnější ze všech tří, ale má tak unikátní chuť, že si ji asi stejně zamilujete. Podle knihy The World of Russian Borsch je tato polévka původem z Ruska, ale jak zmiňuje publikace Culture and Customs of Russia, boršč patří mezi historická jídla i na Ukrajině. Základem je řepa. Bez té se žádný borčš neobejde. Dále do polévky patří vývar z masa a kostí a zelenina, mrkev, zelí a cibule. Polévka se dochucuje octem a cukrem tak, aby získala příjemně navinulou chuť. Podává se tradičně dozdobená koprem. Receptů na boršč je více, klasický ruský boršč kombinuje více druhů masa a hodně druhů zeleniny. Zkuste jej!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    • sikulka7 sikulka7

      Moc hezky napsana historie polevky. Exxistuje mnoho receptu na "pravou" cibulacku , vsechny jsou vetsinou dobre. Skoda, ze k tomuto clanku nebyl pridan recept.:-O

      Odpovědět

    Přidat komentář

    Další články

    Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

    Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

    Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
    Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

    Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

    Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
    Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

    Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

    Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich…
    Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

    Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

    Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
    Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

    Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

    Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
    Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

    Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

    Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
    Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

    Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

    Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…
    Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

    Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

    Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných…