Univerzální minestrone (Dělená strava podle LK)

Dietní recepty Dělená strava Doba přípravy: 45 minut 0 názorů

Dietní recepty Dělená strava Doba přípravy: 45 minut 0 názorů

Suroviny 5 porcí

Pečený lilek:
lilek
sůl
pepř
česnek
koření na grilovanou zeleninu
olivový olej
Na polévku:
1 cibule
2 mrkve
1/2 malé cukety
konzerva sekaných rajčat
2-3 stroužky česneku
2 lahůdkové cibulky
2 PL olivového oleje
bazalka
sůl
mletý pepř
tymián
hrst sekané zelené petrželky

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme, vypotíme. Otřeme ubrouskem, kolečka poklademe na plech potřený olivovým olejem. Posypeme solí, pepřem, kořením na grilovanou zeleninu, sušeným nebo prolisovaným česnekem. Zakápneme olejem a upečeme 20 minut na 200°C nebo do zlatova.

  2. Vychladlý lilek pokrájíme na proužky. Cibuli, cibulku a cuketu nakrájíme. Cuketu na plátky, které přepůlíme. Mrkev nastrouháme.
    Na 2 PL oleje zpěníme cibuli, přisypeme mrkev. Když mrkev zezlátne, přidáme lisovaný česnek. Až zavoní, podlijeme konzervou sekaných rajčat a 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru. Okořeníme bazalkou, solí, pepřem, tymiánem. 5 minut povaříme, přidáme cuketu, lilek. Vaříme dalších 5 minut, posypeme zelenou petrželkou a lahůdkovou cibulkou. Promícháme.

  3. Pokud přidáme do polévky sterilovanou kukuřici a těstoviny, jako já, patří polévka do skupiny Kytičky + zelenina. Když kukuřici a těstoviny vynecháme nebo použijeme zelený hrášek, můžeme ji jíst ve Zvířatech a pak si můžeme dovolit ji vytunit i strouhaným parmezánem.

  4. Minestrone není žádná věda. Vařily ji italské hospodyně z toho, co jim rostlo na zahrádce, stejně jako to dělaly naše babičky. Jen těm na jihu rostlo na záhonku holt něco jiného než těm našim.

Komentáře k receptu Univerzální minestrone (Dělená strava podle LK)

K receptu nejsou žádné komentáře.

TIP dne na email

Další inspirace

Přidat podobné recepty