

Škvarkové housky
Suroviny
- 520 ml mléka
- 2-3 lžičky soli
- 80 g jemně mletých škvarků nebo škvarková pomazánka
- 770 g pšeničné hladké mouky
- 30 g sójové hladké mouky (nebo jen pouze 800 g hladké mouky)
- 1 lžička cukru
- 25 g čerstvého droždí - (rozdrobit nahoru na mouku)
Postup přípravy receptu
Do nádoby domácí pekárny vložíme vše ve známém pořadí, zapneme program Těsto. Těsto musíme z pekárny vyjmout ještě před ukončením programu, ve fázi kynutí, jinak by z formy uteklo. Nebo po zadělání těsto vyndáme a necháme kynout v míse.
Po vykynutí rozdělíme na díly a umotáme housky, které dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu kynout.
Vykynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem, nebo vlažným mlékem, můžeme taky vlažnou vodou s trochou Solamylu a posypeme např. hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem apod.
Vložíme do předehřáté trouby, zhruba po 10 minutách teplotu snížíme a dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Škvarků nebo pomazánky můžeme přidat i více, ale o trošku pak musíme ubrat mléka.
Pokud chceme povrch posypat hrubozrnnou solí, tak ubereme trochu soli, která patří do těsta.
Kdo nevlastní domácí pekárnu, tak těsto zadělá obvyklým způsobem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Škvarkové housky
-
Není toho mléka nějak moc? na 800g mouky 520 ml mléka?
-
malaneta: Jsem ráda, že recept nezklamal a díky za přidané foto.
.
-
dělala jsem dnes bez pekárny, přesto těsto krásně vykynulo. Motat se mi housky nechtěly, tak máme bulky. Do těsta jsem přidala osmaženou cibuli a houstičky jsou výborné jen tak samotné.
-
to je lepší než ženy ňa...
-
michsamant
Já myslím, že bys mohla zkusit, třeba z menší dávky a vyzkoušet, jak se podaří i jiné pečivo, než jen chlebík.
-
chcela som vcera urobit taketo pekne pletenicky ako su na obrazku, ale tak som sa bala, ze nalakam kvasnice v ceste a splasne mi to,ze bol zasa chlieb
tie co su zauzlovane vyzeraju ako keby mi ukazovali "figu"
-
Ukládáááám, zase jeden nepovšimnutý!!
-
Děkuji za hodnocení receptu, ale budu ráda, když přibudou nějaké fotečky
-
Už jsem to napravila - jednička už tam je!
-
tak hella dako ti znamka usla
pretoze tato jednotku tu, je odo mna
-
Krásné! Každý chválí, nikdo neznámkuje!!! Tak tedy začínám a dávám 1. Mimochodem, nechtěla by sis otevřít pekařství u nás v ulicí?
-
ale jj Merylas, já to také říkám že jsi šikulka s fantazií, už i to těsto na závin, šneky, bábovky...
-
vybusna, se červenám, přeháníš to s chválou. A děkuji
-
paneboze merylas, ty si mozes otvorit pekaren...tak nadherne pecivo ako ty robis......tak to je uzas
-
Z těsta na škvarkové housky jsem dnes pekla 2 veky. Použila jsem do těsta škvarkovou pomazánku, veky po vykynutí se musí na povrchu naříznout, aby při pečení nepraskly. Potírala jsem jen vlažnou vodou.