Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?
Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k

Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny? Inspirujte se světovou kuchyní. Připravili jsme pro vás povídání o třech nejslavnějších světových salátech. Každý je v něčem trochu jiný, tak si vyberte podle své chuti!

Salát Caesar

Oblíbený salát se speciální zálivkou a křupavými krutony je v nabídce mnoha restaurací. Ovšem v různých variacích, které s originálním receptem mnohdy nemají nic společného. Kdo přesně vymyslel originální recept není jisté, ale pravděpodobně je autorem italský restauratér Cesare Cardini, který žil ve městě Tijuana na severu Mexika. Ten chtěl podle portálu What's Cooking America na oslavy Dne nezávislosti 4. července 1924 podávat občerstvení, jenže došly mu suroviny. Tak z toho, co měl v kuchyni, vymyslel salát, který by měl italský styl, ale chutnal by i Američanům.

Tak vznikl salát kombinující suroviny italské kuchyně, jakými jsou třeba římský salát, olivový olej a parmazán, a suroviny, jež mají v oblibě v Americe, tedy krutony, vajíčka a citronová šťáva. Později se vlivem Cesarova bratra Alexe složení salátu ještě pozměnilo. Základem salátu Caesar by tedy měly být tyto suroviny: římský salát, opečené krutony, olivový olej, parmazán a speciální zálivka z vaječných žloutků, ančoviček, citronové šťávy, worcesterské omáčky, dijonské hořčice a olivového oleje. V některých verzích se přidává i česnek. Salát Caesar je snadný na přípravu, a když k němu přidáte ještě opečená kuřecí prsa, skvěle vás zasytí.

Salát Waldorf

Kombinace jablek, celeru, vlašských ořechů, hroznového vína a majonézy činí z tohoto salátu labužnický zážitek! Podle The New York Times recept na salát Waldorf vymyslel Oscar Tschirky, vrchní číšník z hotelu Waldorf v New Yorku na konci 19. století, a publikoval jej v roce 1896 ve své kuchařské knize The Cook Book. Tehdy byl základem hlávkový salát, na nějž se kladly plátky jablek, nadrobno nakrájený spařený celer, vlašské ořechy, červené hroznové víno a majonéza. Salát měl mít nasládlou chuť a v dobových předpisech se do něj přidávaly někdy dokonce i mandarinky nebo bonbony marshmallows. Pokud vám nevadí celer, zkuste si salát Waldorf vyrobit. Je to vynikající svěží příloha třeba k pečeným masům.

Salát Nicoise

Původní recept z jihofrancouzského města Nice z počátku 20. století obsahoval směs nakrájených rajčat, okurek, paprik, cibule, česneku, černých oliv, ančoviček a natvrdo uvařených vajec. Postupně se recept na salát Nicoise (neboli Nicejský salát) měnil, a tak do něj dnes patří už i uvařené brambory. Někdy se přidávají i tuňák, vařené zelené fazolky nebo šalotka.

Slavná americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně Julie Child ve své knize Umění francouzské kuchyně doporučuje dělat Nicejský salát s vařenými bramborami ochucenými bílým vínem, hořčicí a solí a poté přidat k tomuto základu blanšírované zelené fazolky, nakrájená rajčata, hlávku nakrájeného salátu, tuňáka, olivy, vařená vajíčka, sardelky a francouzský dresink s bylinkami. Nicméně na tento salát není žádná striktní norma. Tak do něj dejte, co máte rádi. Pochutnáte si a moc nezhřešíte. Salát Nicoise je totiž skvělou volbou, pokud se chcete dosyta najíst, ale nepřijmout mnoho kalorií.

Mohlo by vás zajímat

Marie