Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

21. 4. 2021 09:55

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k Zdroj: Toprecepty, Jurgen.k
Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny? Inspirujte se světovou kuchyní. Připravili jsme pro vás povídání o třech nejslavnějších světových salátech. Každý je v něčem trochu jiný, tak si vyberte podle své chuti!

Salát Caesar

Oblíbený salát se speciální zálivkou a křupavými krutony je v nabídce mnoha restaurací. Ovšem v různých variacích, které s originálním receptem mnohdy nemají nic společného. Kdo přesně vymyslel originální recept není jisté, ale pravděpodobně je autorem italský restauratér Cesare Cardini, který žil ve městě Tijuana na severu Mexika. Ten chtěl podle portálu What's Cooking America na oslavy Dne nezávislosti 4. července 1924 podávat občerstvení, jenže došly mu suroviny. Tak z toho, co měl v kuchyni, vymyslel salát, který by měl italský styl, ale chutnal by i Američanům.

Nejchutnější salátové dresinky

Nejchutnější salátové dresinky

Chcete svůj jídelníček odlehčit svěžími a lehkými saláty, ale stále nemůžete najít recepty, které…

Tak vznikl salát kombinující suroviny italské kuchyně, jakými jsou třeba římský salát, olivový olej a parmazán, a suroviny, jež mají v oblibě v Americe, tedy krutony, vajíčka a citronová šťáva. Později se vlivem Cesarova bratra Alexe složení salátu ještě pozměnilo. Základem salátu Caesar by tedy měly být tyto suroviny: římský salát, opečené krutony, olivový olej, parmazán a speciální zálivka z vaječných žloutků, ančoviček, citronové šťávy, worcesterské omáčky, dijonské hořčice a olivového oleje. V některých verzích se přidává i česnek. Salát Caesar je snadný na přípravu, a když k němu přidáte ještě opečená kuřecí prsa, skvěle vás zasytí.

Salát Waldorf

Kombinace jablek, celeru, vlašských ořechů, hroznového vína a majonézy činí z tohoto salátu labužnický zážitek! Podle The New York Times recept na salát Waldorf vymyslel Oscar Tschirky, vrchní číšník z hotelu Waldorf v New Yorku na konci 19. století, a publikoval jej v roce 1896 ve své kuchařské knize The Cook Book. Tehdy byl základem hlávkový salát, na nějž se kladly plátky jablek, nadrobno nakrájený spařený celer, vlašské ořechy, červené hroznové víno a majonéza. Salát měl mít nasládlou chuť a v dobových předpisech se do něj přidávaly někdy dokonce i mandarinky nebo bonbony marshmallows. Pokud vám nevadí celer, zkuste si salát Waldorf vyrobit. Je to vynikající svěží příloha třeba k pečeným masům.

Salát Nicoise

Původní recept z jihofrancouzského města Nice z počátku 20. století obsahoval směs nakrájených rajčat, okurek, paprik, cibule, česneku, černých oliv, ančoviček a natvrdo uvařených vajec. Postupně se recept na salát Nicoise (neboli Nicejský salát) měnil, a tak do něj dnes patří už i uvařené brambory. Někdy se přidávají i tuňák, vařené zelené fazolky nebo šalotka.

Slavná americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně Julie Child ve své knize Umění francouzské kuchyně doporučuje dělat Nicejský salát s vařenými bramborami ochucenými bílým vínem, hořčicí a solí a poté přidat k tomuto základu blanšírované zelené fazolky, nakrájená rajčata, hlávku nakrájeného salátu, tuňáka, olivy, vařená vajíčka, sardelky a francouzský dresink s bylinkami. Nicméně na tento salát není žádná striktní norma. Tak do něj dejte, co máte rádi. Pochutnáte si a moc nezhřešíte. Salát Nicoise je totiž skvělou volbou, pokud se chcete dosyta najíst, ale nepřijmout mnoho kalorií.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 58 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

    Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

    Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

    Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

    Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

    Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

    Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…