Karamelový větrník na plech

Moučníky Dezerty, zákusky, poháry Doba přípravy: 130 minut příprava 143 názorů

Moučníky Dezerty, zákusky, poháry Doba přípravy: 130 minut příprava 143 názorů

Suroviny

Na odpalované těsto:
750 ml vody
230 g másla
230 g hladké mouky
špetku soli
8 vajec
Na karamelovou náplň:
750 ml mléka
2 karamelové pudinky
cukr moučka
250 g másla
500 ml smetany na šlehání
2 ztužovače
cukr
Na karamelovou polevu:
250 g cukru krupice
250 ml smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.

  2. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

  3. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti. Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.

  4. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.

  5. Poleva: cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem si propůjčila ze stránek facebooku, kde koluje již delší dobu.

Miluji větrníky a tak jsem prostě neodolala a zkusila.

Není to sice žádná cukrářská nádhera v mém podání, ovšem ta chuť ...hm, ta chuť :-)))) Neodolala jsem a zakrojila bez odležení.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Komentáře k receptu Karamelový větrník na plech

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Manavalu: To je ten lepsi pripad! :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Veronika.Hrozna: já myslím špatnou kvalitu fotky ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Manavalu: Nahodou je krasny. Co chces, vzdyt to nemuze vypadat, jako uhlazeny dort, je to odpalovane testo a ma tak vypadat.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Tak jsem to konečně upekla babičce k narozeninám. Všichni chválili. Dávám fotku i když není obvzlaště pěkná:-D Veronika Hrozna děkuji za radu;-)

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Děkuji moc za odpovědi. ;-)Dvakrát jsem pekla věnečky a ty se povedly tak se chci zkusit i větrník :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Manavalu: Můžeš použít hustou karamelovou polevu naředěnou i vodou, sice trochu lepí , ale je to mňamka. Troubu neotvírej vůbec a po dopečení, když už těsto tmavne a má tmavé vršky, vypnout a nechat dojít v troubě 7-8 minut, aby nesplasklo. https://www.toprecepty.cz/recept/42496-vetrniky-pecene-v-kosicku/ je tam poleva a mám ji odzkoušenou!

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    Manavalu: Bohužel to neporadím, nemám vyzkoušeno ;-) Asi by to šlo, ale poměry Vám neporadím.

    Odpovědět

  • Manavalu Manavalu

    Mohla by jsem nahradit smetanu v polevě mlékem a máslem:-?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Lenina 123: Mám odzkoušeno, že jenom ty kousky, které se mají sníst v ten den nechám ve špajzu nebo v lednici /mám studený špajz/. Ostatní kousky jdou na tácku volně do jednoho šuplíky do mrazničky ! Po zmrznutí naskládám do krabice a uzavřu.Mráz polevu usuší. Po vyndání nechám volně na talíři rozmrazit a podávám. Jsou jako čerstvě upečené. Těsto mám z hrubé mouky i když je lepivé , tak z něj dělám větrníky jedna báseň! Nikdy nemíchám těsto dlouho, jen aby se zamíchaly vajíčka.Podívej se na větrníky pečené v košíčku, možná tě něco osloví a pomůže......:yes:.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Lenina 123: pokud mluvíš pouze o polevě, tak většinou cukr, který obsahuje, natáhne vzdušnou (nebo ledničkovou) vlhkost a změkne, více teče :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    Lenina 123: To je úplně normální, druhý den už ani to těsto není tak křehké, jako první. Když si koupíte větrník, druhý den je taky gumový ;-)

    Odpovědět

  • Lenina 123 Lenina 123

  • Lenina 123 Lenina 123

    Můžete mi prosím někdo poradit, kde dělám chybu při přípravě karamelové polevy? Postupuji dle návodu, ten den je krásně tuhý, ale ne že by se nedal krájet. Krásně se táhne. Druhý den je takový tekutější až dosti lepkavý

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea (autorka receptu)

    Jansa1704: Zřejmě tam bude moc tekutin. Mouka bude málo savá, každá je trochu jiná. Zkuste přidat trochu mouky.

    Odpovědět

  • Jansa1704 Jansa1704

    1974andrea: Ani po třičtvrtě hodině vaření a míchání se těsto nepřestává lepit. Kde dělám chybu?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 8 10

Tématické fráze: větrníky na plech podle hrušky domaci vetrnik na plech větrník na plech podle ládi hrušky větrník na plech podle ládi hrušky recept domácí větrníky na plech lada hruška větrník na plech větrnik na plech ládi hrušky větrník na plech od ládi hrušky velký větrník na plech větrník na plech láďa hruška karamelový větrník recept větrnik na plechu podle hrušky láďa hruška recepty vetrniky na plech recept na domácí větrník na plech větrník recept větrník na plechu ládi hrušky větrníky na plech ládi hrušky recepty ladi hrušky větrník na plech vetrník naplech vetnik na plech