Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné obědy v horkých dnech: Poradíme vám, co rychle uvařit uprostřed léta
Zdroj: Pixabay, autor: ponce_photography

Teploty na teploměrech prudce stoupají, a to znamená, že se léto hlásí ke slovu a nás čekají horké dny. Co si ale připravit v tyto dny k obědu, abyste nemuseli dlouho stát u plotny a vše bylo rychle hotové? Poradíme vám tipy na jednoduché letní obědy.

Horké dny jsou právě na svém vrcholu a každý přemýšlí, co připravit k jídlu, aby vaření nezabralo mnoho času a zároveň nás jídlo zasytilo. Chuť na klasickou českou kuchyni, knedlo-vepřo-zelo, v tomto období nikdo nemá. Každý se poohlíží po něčem lehkém, svěžím a jednoduchém na přípravu.

Studené polévky

Pokud patříte mezi milovníky polévek a nedokáže si oběd bez nich představit ani během léta, máme pro vás tip na studené polévky. Ty vás zasytí a zároveň v horku příjemně ochladí. Mezi světově známé polévky patří gazpacho. Jedná se o španělskou zeleninovou polévku, která se podává vždy vychlazená. Základem pravého gazpacha jsou rajčata, papriky, okurky, cibule a česnek. Mnoho lidí si ji však vaří v upravené formě.

Letní saláty

Mezi typická letní jídla, ať už na oběd či k večeři, zajisté patří saláty. Jedná se o typ jídla, u kterého můžete vymyslet nespočet kombinací. Záleží jen na vás, zda zvolíte těstovinový nebo do základu dáte pouze čerstvou zeleninu. Aby byl salát plnohodnotným jídlem, vždy je dobré, aby obsahoval i bílkovinovou složku. Můžete ho obohatit např. o maso, šunku, sýr a vejce, ale také luštěniny.

Lehké obědy

Pokud už jste salátů přejedeni a poohlížíte se po něčem novém, za vyzkoušení určitě stojí i netradiční přílohy jako jsou kuskus, tarhoňa nebo bulgur. I když se jedná převážně o přílohu můžete z nich vykouzlit zdraví hlavní chod. Budete překvapeni, jak chutné jídlo se z nich dá za pár minut připravit. Vedle jistě nesáhnete, ani když si připravíte plněnou tortillu, tu můžete podávat i vychlazenou.

Ryby jsou hotové během chvilky

Pro milovníky ryb je letní sezóna jako stvořená. Lehký oběd se z nich dá uvařit i bez grilu do 30 minut. Stačí k nim přidat už jen zeleninový salát a máte jídlo jak z restaurace. V obchodech jsou kromě typického filé z mořské tresky k dostání i celé ryby nebo filety bez kostí, např. ze pstruha nebo candáta. Pokud si chcete přivolat dovolenkovou náladu, připravte si oběd z mořské ryby např. z pražmy.

Sladký oběd

Pokud nepohrdnete sladkým jídlem, může to být další z variant na letní oběd. Lívanečky ze zakysané smetany jsou lehké a nadýchané. Ozdobit si je na závěr můžete čerstvým ovocem natrhaným na zahrádce. Vyzkoušejte také mléčnou rýži připravenou v domácí pekárně, díky ní budete mít vaření téměř bez práce a můžete se během její přípravy opalovat nebo si užívat volna u bazénu.

Po dobrém obědě v létě každý rád sáhne po něčem vychlazeném a osvěžujícím. Inspirovat se můžete našimi recepty na letní limonády, melounovou zmrzlinu nebo zhlédnout video-recept, který vám poradí s přípravou jahodové zmrzliny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více