Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Popcorn ano, nebo ne? S našimi radami bude nejen chutný, ale i zdravý

Jen málokdo si dokáže představit návštěvu kina bez kyblíku nadýchaného bílého popcornu v nejrůznějších variantách příchutí. Ačkoliv tuto pochoutku dnes považuje za výdobytek moderní civilizace, ve skutečnosti už jej s chutí jedli i naši starověcí předci. Existují doklady, že už před 7000 lety si v Peru tuto dobrotu připravovali.

Moderní doba popcorn obohatila o celou řadu nejrůznějších příchutí – vybrat si můžete ze slaných variant sýrové či máslové příchuti, ze sladkých je oblíbený třeba karamelový či čokoládový. Z relativně zdravého jídla se tak obratem stala další potravina, která nám přidává kila i zdravotní obtíže. Nemusí to tak ale zůstat věčně, s našimi radami si budete moci připravit popcorn tak, aby nejen chutnal, ale byl i zdraví prospěšný.

1.     Popcorn může být zdravější než ovoce a zelenina

Popcorn je opravdu zdravý! Ale pozor – rozhodně ne ten, který koupíte v kině či supermarketu. Ve skutečnosti se totiž jedná o nafouklá zrníčka sušené kukuřice. A to zní docela zdravě, že? Ale samozřejmě jen do chvíle, než k popcornu přidáme tuk a značnou dávku dochucovadel. Všechny výhody jsou pak nadobro ztraceny. Popcorn sám o sobě obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů B, A, E a K, zinku, železa, draslíku a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají v prevenci rakoviny a potíží kardiovaskulárního systému. Navíc, samotný popcorn je v podstatě i dietní záležitost – jedna porce obsahuje jen 31 kalorií. Přidáme-li ale k němu olej, kalorická hodnota se až ztrojnásobí. Přesto je i takový popcorn v porovnání se stejnou porcí chipsů relativně zdravou variantou. Takže až příště budete u nákupních regálů zvažovat zda „zhřešíte“ s chipsy nebo popcornem, odpověď je jasná.

2.     Vsaďte na celozrnné varianty a zapomeňte na přípravu v mikrovlnce

V dnešní době už není problém koupit usušená zrnka kukuřice a připravit si z nich vlastní zdravou pochoutku. Dochutit jej pak můžete dle vlastních preferencí – trocha soli, pepře či worchesterové omáčky určitě neuškodí. Odvážnější mohou sáhnout po chilli nebo vyzkoušet i sladké varianty s medem nebo džemem. Takto si zachováte veškeré zdravotní benefity kukuřice a zároveň si i pochutnáte.

Zapomeňte naopak na tolik populární popcorny do mikrovlnky. Jsou nejen plné soli a tuku, ale především toxických dochucovadel, které z popcornu udělají doslova jedovatý koktejl. Navíc výzkumy ukazují, že i obaly, ve kterých se popcorn připravuje při zahřívání uvolňují nebezpečné látky, které následně zkonzumujeme také. Pohodlí se tentokrát rozhodně nevyplatí – dejte si s přípravou popcornu trochu práce a vaše tělo vám bude vděčné.

3.     Je vhodný i při dietě

Mysleli jste si, že se při dietě musíte vzdát veškerého potěšení z jídla a po večerech se nacpávat jen mrkví a okurkem? Omyl! Popcorn může být ve skutečnosti velice chutnou i zdravou svačinkou. Navíc vám pomůže zatočit i se známými „žravými náladami“, kdy se jednoduše nedokážete udržet a spořádáte i to, co byste za normálních okolností nestrčili do úst. Popcorn je totiž v zásadě obilovina a výborně tak zasytí. I malé množství této pochoutky tak uspokojí vaši mlsnou a vy si tak ušetříte spoustu pozdějších výčitek.

4.     Díky němu budete populárnější!

Představte si, že máte kamaráda, který umí dělat skvělý popcorn, experimentuje s nejrůznějšími příchutěmi, a ještě vás čas od času pozve k sobě na popcornovou party. No nebyl by to jeden z vašich nejoblíbenějších přátel? A co takhle být tím skvělým kamarádem vy sám? Udělejte si z přípravy popcornu váš koníček, buďte kreativní a prospějete nejen svému zdraví, ale i svým vztahům.

Tak už na nic nečekejte, a ještě dnes vyrazte do nejbližšího obchodu pro balíček sušených kukuřičných zrnek. S trochou trpělivosti a fantazie vám za chvíli provoní byt zdravá i chutná svačinka k večernímu filmu!

Komentáře

ukocouradoma ukocouradoma

13. 11. 2017 18:33

Fajn tipy, lákavé!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Mezinárodní den falafelu

Mezinárodní den falafelu

Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více