Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na skvělou dýňovou polévku? Chuti prospějí vývar, muškátový oříšek i třtinový cukr!
Zdroj: Unsplash, Ruth Georgiev

Do Halloweenu je sice daleko, ale sezona dýní je už tady. Dýně je přímo dokonalou podzimní zeleninou i pro svou jasně oranžovou barvu. Hodí se k úpravě naslano či nasladko do koláčů, ragú, těstovin i chlebů. Nejlepší a nejrychlejší možností, jak ji zpracovat, je ale dýňová polévka.

Stačí jen rozmixovat

Dýňová polévka nebo spíš dýňový krém je v poslední době hodně populární a v nabídce ho má spousta bister, kaváren i restaurací. Ať už je to pro jeho optimistickou barvu, která vám projasní den, nasládlou chuť dýně nebo její univerzálnost a možnost dochutit ji různými druhy koření, jen málokdo vám řekne, že zrovna dýňovou polévku nemá rád. Každého navíc nadchne rychlou přípravou, vždyť co může být jednoduššího než dýni nakrájet, osmahnout společně s cibulí, zalít vývarem, povařit a vše rozmixovat. Díky vysokému obsahu škrobu v dýni nemusíte polévku ani nijak zahušťovat. A pokud použijete dýní hokaido, kterou ostatně v obchodech koupíte nejčastěji a která patří i k nejoblíbenějším druhům dýní do polévek, nemusíte ji ani loupat, neboť její měkká slupka se rozvaří. Její další předností je i to, že nedorůstá nějaké přehnané velikosti, a také její zajímavá kaštanová či lehce oříšková chuť. Pokud ale zrovna tuto dýni nemáte, klidně použijte do polévky i dýní muškátovou nebo máslovou. Druhá jmenovaná je ovšem sladší a hodí se spíš do sladkých koláčů.

Jemná, krémová, našlehaná

Na úplně nejobyčejnější dýňový krém vám stačí výše uvedený jednoduchý postup, pokud chcete mít z polévky trochu větší delikatesu, musíte si s ní trochu vyhrát, respektive hlavně s výběrem ingrediencí. Je jasné, že mnohem lepší chuti dosáhnete s pomocí domácího vývaru, zeleninového nebo drůbežího. Díky tomu, že jsou dýně bohaté na škrob, není nutné společně s nimi vařit ještě brambory, které se jinak často pro zahuštění do zeleninových krémů přidávají, a ani jíška není potřeba. Ještě lahodnější chuti dosáhnete, když polévku vylepšíte trochou smetany (živočišné, rostlinné a klidně i zakysané). Pokud si nehlídáte štíhlou linii, sáhněte raději po šlehačce. Nepřilévejte ji ale do polévky až nakonec. Jemnější, krémovější, hebké a nadýchané konzistence dosáhnete, když šlehačku přidáte k dýni hned společně s vývarem a vše vaříte dohromady. Po rozmixování pak bude krém krásně našlehaný a ještě ho bude zdobit nadýchaná pěna. Máte-li čas si s krémem ještě víc vyhrát, dýni předem upečte v troubě, místo toho, abyste ji jen v hrnci krátce opekli na tuku. Dýni stačí jen nakrájet na kousky, zakápnout olejem a opéct, dokud trochu nezačne hnědnout. Můžete ji před pečením taky malinko pocukrovat třtinovým cukrem, dýně lehce zkaramelizuje a chuti polévky to prospěje. Upečenou dýni pak přendejte do hrnce, zalijte vývarem, krátce povařte a rozmixujte. Hustotu polévky si můžete regulovat sami. Je-li málo hustá, nechte ji ještě provařit, voda se odpaří. Je-li moc hustá, zřeďte ji vodou, vývarem, smetanou nebo kokosovým mlékem

S chutí Asie nebo třeba Itálie?

Variací, jak dochutit dýňovou polévku, je celá řada. Díky své nasládlé chuti si dýně vystačí v polévce jen se solí a pepřem, výborná je ale snad s každým druhem koření. Tradičním kořením, které se hodí k dýni a používá se i do dýňové polévky, je ovšem muškátový oříšek. Dává se ho sice jen špetka, ale polévce dodá příjemné intenzívní aroma. Pomocí tymiánu jí můžete dodat trochu italského šmrncu, díky zázvoru v kombinaci s česnekem a chilli papričkami se s ní zase přenesete až do daleké Asie. Jinou chuť získáte pomocí římského kmínu a ještě exotičtější verze dosáhnete díky indické směsi koření garam masala. Dýni zkrátka lahodí snad všechny možné kombinace. Fandíte-li thajské kuchyni, vyměňte směs koření za pikantní curry pastu a místo klasické šlehačky či smetany zjemněte polévku kokosovým mlékem. Hodí se i do polévek s jinými druhy zeleniny, třeba s rajčaty, kořenovou zeleninou i s červenou čočkou. Nakonec zbývá krém ještě nějak pěkně dozdobit. K asijské verzi se samozřejmě nejvíc hodí snítky čerstvého koriandru, jiné můžete posypat opraženými semínky, nejlépe dýňovými. Chuť dýně lze ještě zdůraznit zakápnutím dýňovým olejem, který vás dostane příjemnou oříškovou chutí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie