Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak uvařit francouzskou cibulačku? Bez vína se to neobejde!
Zdroj: unplash, sheri silver

Francouzská cibulová polévka je pojem! Jestli máte chuť dát si k večeři jen něco lehčího, nebo v rámci celého menu volíte ne příliš sytou polévku, je cibulačka to pravé. Jak na ni, aby se povedla a všem chutnala, nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Sláva z Ameriky

Francouzská cibulová polévka (francouzsky soupe à l'oignon) je jídlo prastarého původu. Podle portálu Foodtimeline.org si cibuli a cibulovou polévku vychutnávali už staří Římané a Řekové. Francouzská cibulová polévka s chlebem a sýrem ovšem nejvíce připomíná středověké polévky a recept, který známe dnes, je přímým potomkem moderního francouzského bujonu vytvořeného v 17. století. I když se různé cibulové polévky objevovaly také v raných anglických a amerických kuchařských knihách od koloniálních dob až po současnost, světového věhlasu a popularity se „cibulačka“ dočkala až v 60. letech 20. století. Tehdy se totiž ve Spojených státech hodně propagovala francouzská kuchyně, o což se asi nejvíce zasloužila americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně, Julia Child, autorka knihy Umění francouzské kuchyně.

Skromné jídlo s nádechem exkluzivity

Cibule je skoro odjakživa v celém světě docela běžná a levná surovina a po staletí byla považována za jídlo chudších lidí. Jelikož se ale také věřilo a později se to též prokázalo, že má cibule posilující účinky, využívala se právě do polévek, a to buď jako součást vývarů či různých zeleninových polévek, tak také jako základ polévky samotné,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého, která dodává, že se dá cibulová polévka uvařit samozřejmě jednoduše a ve skromném stylu, anebo poctivě podle francouzského receptu. „V takovém případě ovšem potřebujete mimo jiné víno a koňak,“ dodává Šárka, která nám dnes představí právě tuhle, slavnostnější, ale originální verzi polévky.

Jak na to?

Na originální francouzskou cibulačku budete potřebovat: 700 g oloupané a na kolečka nakrájené cibule, 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje, 200 ml bílého vína, 2 lžíce koňaku (lze vynechat), 1-2 lžičky třtinového cukru, 1 l silného masového vývaru, sůl, bagetu + olej na potření, sýr Gruyère na dokončení. „Olej a máslo dejte do vhodného hrnce, zahřejte je a cibuli na něm pomalu při nízké teplotě opékejte. Opravdu tomu dejte čas, cibule nemá být ani tmavě hnědá, ani křupavá, správná barva je zlatavě medová,“ říká Šárka a dodává, že by nás nemělo překvapit, že tento proces trvá dlouho, určitě nejméně 20 minut. „Pak cibuli posypte cukrem, promíchejte a malinko zvyšte příkon tepla. Cibule začne díky cukru trochu karamelizovat. Ale musíte ji hlídat, nesmí se spálit,“ vysvětluje Holka u plotny s tím, že následně je potřeba zkaramelizovanou cibuli zalít vývarem a vínem a vařit asi 30 minut. Po této době polévku ochutnejte, dochuťte případně solí, pepřem, eventuálně dalším vínem a opět provařte ještě asi 15 minut. Nakonec přidejte koňak, pokud jej dáváte.

Mezitím si připravte bagetu k podávání. Plátky bagety dejte na plech a nasucho nechte opékat v troubě při 170 °C asi 20 minut, pak je vyjměte, potřete olivovým olejem, posypte nastrouhaným sýrem a dopečte dozlatova,“ uzavírá Šárka s tím, že cibulačka se podává v hlubokém talíři a na každou porci připadnou jeden či dva plátky bagety se sýrem, které se vkládají rovnou do talíře. Případně se s bagetou a sýrem polévka zapéká, ale vložení do talíře je snazší verze. Jak vidíte, příprava slavné francouzské cibulačky není nic složitého, jen to chce trochu času. Odměnou vám nakonec bude silná, výrazná chuť polévky, kterou si každý zamiluje na první ochutnání!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více