Francouzská cibulová polévka

Jurgen.k Kuchař: Jurgen.k

Doba přípravy: 1 hodina 4 porce Polévky 4 názory

Suroviny

6 ks červené cibule
3 lžíce přepuštěného másla (nebo mix olivového oleje a másla)
1 lžíce třtinového cukru
sůl, pepř
6 větviček čerstvého tymiánu
2 ks bobkového listu
200 ml suchého bílého vína
1 l slepičího nebo kuřecího vývaru
1 ks francouzské bagety
200 g sýru Grand Castelli
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Oloupejte cibule, rozpulte je a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo. Cibuli restujte při nižší teplotě dokud nebude podušená dosklovita, občas ji zamíchejte.

  2. Vmíchejte cukr a nechte cibuli zkaramelizovat. Poté přidejte sůl, pepř, 3 snítky tymiánu, bobkové listy a zalijte vínem. Zredukujte a pak zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut.

  3. Mezitím bagety nakrájejte na větší plátky a orestujte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Přendejte na plech, navrch rozdělte zbývající tymián a zasypte nastrouhaným sýrem.

  4. Plech dejte do trouby na horní gril a pečte při 200 °C, dokud se sýr nerozteče. Hotovou cibulačku ještě dochuťte solí a pepřem. Rozdělte do misek a při podávání ozdobte zapečenými bagetami.

Poznámka

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 34 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Francouzská cibulová polévka

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Mi se hlavně líbí ta ČERVENÁ cibule...chuťově i barevně

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • Jurgen.k Jurgen.k(autor receptu)

    casino: Je pravda že jsem úplně nechtěl aby byla do hněda ;-), takže to opravím, protože takto podušená je mnohem lepší :yes::-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Cibuli restujte při nižší teplotě dohněda,"
    Kázala mi před lety jedna Francouzka, že na rozdíl od našich cibulaček se ta jejich dělá z dosklovita podušené cibule... :-)
    No, ale podle obrázku mi stejně cibule moc dohněda nepřijde :yes:;-):-K

    Odpovědět