Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proto, aby vám v kuchyni šla práce pěkně od ruky, jsou důležité nejen vaše kuchařské zkušenosti a dovednosti, ale také prostorové uspořádání kuchyně. Odborníci v souvislosti s tímto faktem mluví o tzv. kuchyňské ergonomii. Slovo „ergonomie“ pochází z řeckých slov „ergon“ (práce) a „nomos“ (zákon) a označuje vědu, která studuje vliv organizace a uspořádání prostoru na výkon člověka. Jak by tedy měla vypadat ideální kuchyň?

Proto, aby vám v kuchyni šla práce pěkně od ruky, jsou důležité nejen vaše kuchařské zkušenosti a dovednosti, ale také prostorové uspořádání kuchyně.  Odborníci v souvislosti s tímto faktem mluví o tzv. kuchyňské ergonomii. Slovo „ergonomie“ pochází z řeckých slov „ergon“ (práce) a „nomos“ (zákon) a označuje vědu, která studuje vliv organizace a uspořádání prostoru na výkon člověka. Jak by tedy měla vypadat ideální kuchyň?

Před zařizováním nebo rekonstrukcí místnosti je dobré si předem rozvrhnout umístění jednotlivých funkčních zón. Co se týče kuchyně, zde převládají tři hlavní funkční zóny, které spolu vytváří tzv. ergonomický trojúhelník, a to zóna uskladnění, zóna čištění a zóna přípravy jídla.

První zónou je úložiště potravin, které nejčastěji představuje spíž, lednice a nejrůznější skříňky a poličky. Pro usnadnění práce je třeba, aby se tyto úložné prostory nacházely vedle sebe. Nepostradatelnou součástí první zóny je také dostatečně velký odkládací prostor, na který budete moci vyložit obsah právě přineseného nákupu nebo všechny potřebné suroviny před začátkem vaření. Tento odkládací prostor by měl plynule navazovat na zónu druhou, očistnou.

Jelikož je třeba většinu surovin před začátkem vaření umýt, následuje po zóně uskladnění zóna čištění. Mycí část se skládá z dřezu a popřípadě myčky nádobí. Seskupení dřezu a myčky oceníte pokaždé, když bude třeba nádobí před umytím v myčce očistit.

Za mycí zónou následuje zóna přípravná, která se skládá z dostatečně velké pracovní plochy (cca 90 cm dlouhé) a z části varné, u které by měl opět být odkládací prostor (na hrnce, pokličky a další pomůcky nezbytné při vaření). Práce v kuchyni by měla být co nejvíce bezpečná a pohodlná, proto sporák neumisťujte přímo vedle lednice či dřezu (spojení ohně a vody je přímo zapovězeno učením feng-šuej, které se v posledních letech stává nejvýraznějším trendem v oblasti zdravého bydlení).

Kuchyňská pracovní plocha by měla ideálně být přizpůsobena výšce kuchaře nebo toho, kdo v domácnosti vaří nejčastěji, proto kuchyňská ergonomie fandí výškovému rozdělení jednotlivých funkčních částí. Nejvýše by měl být umístěn dřez, protože je hluboký – doporučuje se tuto část vyvýšit až o 14 cm oproti přípravné zóně, tedy hlavní pracovní desce. Naopak nejníže položenou částí by měla být zóna varná, tedy umístění vařiče. I vaření ve vysokých hrncích postavených na zadních plotýnkách totiž musí být bezpečné a pohodlné, proto varnou zónu můžete snížit až o 14 cm oproti základní desce.

Vyzkoušejte některá z pravidel kuchyňské ergonomie a užívejte si radosti z vaření den co den.

Komentáře

čtenářka Míla

24. 10. 2012 20:19

Krásně a srozumitelně (i pro laika) napsaný článek paní Kovačková.Z Vašich článků se stále dozvídáme něco nového,inspirativního,Děkujeme.:-))

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více