Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
31. 10. 2021 Vaření
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle tradici ctí i televizní pořad, kterým provází Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země. V dnešním díle kromě sladkých vázaných koláčků připravovala i kynutou slanou buchtu na plech, bramborový bác!
Vesničko má, středisková…
Pamatujete na oblíbenou českou komedii? Právě v lokalitě, kde se celý film odehrával, probíhal také poslední díl pořadu Pečení na neděli, tedy přesněji v oblasti Sedlčanska. Malebný kraj na rozmezí středních a jižních Čech je typický krásnou přírodou plnou lesů a luk, nevšedních balvanů různých tvarů a velikostí, skal, skalek, lomů, rybníků, potůčků a tůní a také dobrého jídla. Pro zdejší kuchyni je typické prolínání krajin a jihočeských vlivů. Ochutnáte zde tedy jak kulajdu, zelňáky a žahour, typické pro jižní Čechy, tak oblíbená hornická jídla, uhlířinu, pivní polévku nebo bramborový bác, tedy lahůdky typické pro okolí Příbrami. A právě bramborový bác si dnes můžete upéct podle originálního místního receptu. Pojďte na to!
Mohlo by vás zajímat
Bramborový bác
Co to vlastně je? Kynutá slaná buchta na plech, plná majoránky a česneku, ochucená škvarky. Že vám to něco připomíná? Jistě, je to takový obří nadýchaný bramborák, kterému krásu načechrává maková posypka.
Ingredience:
*2 velké brambory
*½ l mléka
*80 g droždí (2 kostky)
*2 vejce
*9 lžic sádla
*palice česneku
*pepř, sůl
*hrst majoránky
*620 g (i více) polohrubé mouky
*větší hrst škvarků
*mák nemletý
*sádlo na vymaštění plechu a potírání
Jak postupovat: Nejdříve dejte do trošky vlažného mléka vzejít droždí. Mezitím do mísy nasypte mouku, rozklepněte celá vejce, vlijte zbytek mléka, přidejte koření dle chuti, tedy pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, a nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhané oba brambory. Do směsi vlijte vykynuté droždí a vše promíchejte v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto. Plech silněji vymažte sádlem a hustě vysypte mákem až po okraj, těsto vlijte na plech a povrch posypte mákem a pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte v troubě na 200°C asi 20 minut, až jsou okraje křupavé a těsto se odlepuje v rozích. V polovině pečení znovu přemastěte povrch sádlem a to samé opakujte na konci pečení. Po upečení nechte bác vychladnout a krájejte na kostky.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 10 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 10 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Fit salát
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Komentáře
4. 11. 2021 13:42