Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na neděli: Zkuste svatební mini koláčky plněné tvarohem a máčené v rumu!
Zdroj: Česká televize, Závodná

Nevíte, co dnes upéct rodině dobrého? Inspirujte se receptem z televizního pořadu, který pro vás spolu s pamětníky připravuje vítězka soutěže Peče celá země, Petra Burianová. Pro tentokrát se pekly svatební mini koláčky.

Bohatá hanácká svatba

Jak už jsme psali v našem minulém článku, Petra Burianová cestuje po českém a moravském venkově, poslouchá vyprávění pamětníků a pamětnic a pátrá při tom po unikátních receptech a ty pak představuje divákům v pořadu Pečení na neděli. V posledním díle vedly její kroky na Hanou, kde mimo jiné zjišťovala, jaké zvyky jsou v tomto kraji tradiční a co všechno se hlavně pojí s bohatou hanáckou svatbou, která byla tradiční dříve. Mimo jiné se diváci dozvěděli, že se na každou svatbu dříve vždy pekl obrovský koláč s názvem Strom života. Ovšem, měl jednu nevýhodu. Holubičky, z nichž byl složený, byly sice z těsta, ale nebyly k jídlu. Mimo jiné i proto, že se do těsta někdy přidávala nastrouhaná křída, aby bylo bělejší. Asi proto hospodyňky pak svatebčanům připravovaly dobrotu jinou, mini koláčky, plněné tvarohem, máčené v rumu a obalované v cukru a oříšcích. Zkuste je upéct taky!

Mini koláčky nejen na svatbu

Přiznáváme, že pokud chcete dodržet tradiční mini velikost, je s tím docela práce. Koláčků bude z následujícího množství surovin asi 200 kusů. Žádný by totiž neměl být větší než pětikoruna. A každý koláček je potřeba po upečení „vykoupat“ v lázni z rozpuštěného másla a rumu a poté hned obalit v moučkovém cukru s oříšky. Výsledkem jsou takové malé koláčkové „jednohubky“, klidně jich můžete snít deset a pořád nebudete mít dost. Také už jste nedočkaví? Tak tady je recept:

Na 200 koláčků budete potřebovat na těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 žloutek + 1 celé vejce, 250 g stoprocentního rostlinného tuku (Omega, Iva), 80 g kvasnic (2 kostky), 1 lžíci cukru, špetku soli a 1/4 l mléka. Na nádivku pak: 2 kostky tvarohu poloměkkého v alobalu (ne vaničkový), 50–100 g moučkového cukru, strouhanou kůru z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a 200 kusů rozinek. Na máčení: 250 g másla a 150 ml rumu. Na obalování: 400 g mletých ořechů a 200 g cukru moučka.

Postup je následující: Zadělejte si kvásek z kvasnic, 1 lžíce cukru a vlažného mléka. Mezitím na sporáku rozpusťte v kastrůlku stoprocentní tuk. Do mísy dejte mouku, špetku soli, jedno celé vejce a žloutek, přidejte kvásek vykynutý v mléce a přimíchejte tuk. Tuk nesmí být moc horký, aby nespařil kvasnice. Ihned vypracujte těsto, které rozdělte na 4 díly. Každý díl rozválejte na 2 cm vysoko a následně vykrajujte rádýlkem čtverečky. Ty plňte nádivkou z tvarohu, vložte do jednoho koláčku vždy jednu rozinku a zabalte. Koláčky klaďte na plech spojem dolů a nechte dokynout cca 10-15 minut. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené mírně vychladlé koláčky namáčejte do rozpuštěného másla s rumem a poté ihned obalujte v mletých ořechách smíchaných s mletým cukrem.

Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více