Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sůl, bylinky, pohanka či špalda – co mají tyto kuchyňské suroviny společného? Nejenže jsou ingrediencí mnoha chutných a zdravých jídel, ale blahodárně působí i při zevním užití, tedy konkrétně v podobě náplně relaxačních polštářků. Vyzkoušejte polštáře inspirované přírodou a užijte si jejich omamné vůně i ozdravných účinků.

Sůl, bylinky, pohanka či špalda – co mají tyto kuchyňské suroviny společného? Nejenže jsou ingrediencí mnoha chutných a zdravých jídel, ale blahodárně působí i při zevním užití, tedy konkrétně v podobě náplně relaxačních polštářků. Vyzkoušejte polštáře inspirované přírodou a užijte si jejich omamné vůně i ozdravných účinků.

Hitem posledních let jsou tzv. solné polštáře. Jejich náplní je pravá himálajská krystalická sůl, kterou Asiaté používali k léčení již v dobách před naším letopočtem. Specifické vlastnosti a působení je dáno tím, že himálajská sůl vznikala miliony let ve specifických podmínkách a díky tomu je obrovských zdrojem bioenergie. Jde o energii, která je pro člověka přirozená a je mu dostupná, neboť dobře prochází buněčnými tkáněmi, které v případě poškození či poničení dokáže regenerovat.

Solný polštářek je léčivý jak v teplé, tak studené formě. Polštářek lze ohřát na topení, sluníčku, ale také v elektrické troubě (na 50°C po dobu 20-30 minut) či mikrovlnce (3 minuty; pozor na povlak polštářku, pokud obsahuje kovový zip). Teplý polštářek působí léčivě při nachlazení a prochladnutí, příjemně prohřívá klouby, svaly a šlachy a prokrvuje tkáně, čímž navozuje uvolnění a zmírňuje bolest.

Solný polštářek můžete dát také na půl hodiny do mrazáku a zchladit si jím ztuhlé či natažené svalstvo nebo výron kotníku. Himálajská sůl také pozitivně působí na dýchací cesty a příjemně čistí a osvěžuje vzduch, což ocení především alergici a astmatici (Tip: Za tímto účelem se z  himálajské soli vyrábí i svícny). Odpočinek na polštáři naplněném solí přinese potřebné uklidnění i lidem trpícím poruchami spánku. Blahodárné účinky solného polštáře podpoříte, když do něj vložíte pár sušených snítek voňavých bylinek.  

Právě bylinkové polštáře jsou nejoblíbenějším typem relaxačních polštářků. Bylinkové polštáře jsou plněny buď jedním druhem, nebo směsí sušených bylinek. Tyto polštářky s opojnou vůní mají především uklidňující a utišující účinky, působí blahodárně na nervový systém, navozují příjemné usínání a klidný spánek. Bylinkové polštářky si můžete vyrobit i doma a naplnit bylinkami dle vlastního výběru. Snítka bylinek skvěle ozvláštní i obyčejný polštář.

Pohanka a špalda jsou nejen vynikající zdravou pochoutkou, ale také dobrým pomocníkem při bolestech zad a s nimi spojených bolestech hlavy. Polštáře jsou vystlány pohankovými a špaldovými slupkami, a tak jsou maximálně elastické a tvarovatelné. Polštář tak poskytuje opravdu kvalitní podpěru hlavy, která se dokonale přizpůsobí – polštář působí blahodárně především na oblast krční páteře a chrání proti jejímu možnému zablokování, čímž se zároveň stává vhodnou prevencí bolestí hlavy, migrény či nespavosti. Příjemný šelest slupek má uklidňující účinky a zmírňuje tak projevy stresu a nervozity. Ohřátý pohankový či špaldový polštářek příjemně prohřeje namožená záda, bolavé klouby a svaly. Mnozí fyzioterapeuti tyto polštářky používají také jako cvičební pomůcku.

Léčivé vonné polštáře představují oblíbený způsob, jak každodenně využívat ozdravných sil přírody.

Komentáře

marcela.81

8. 2. 2013 11:08

a kde seženu takový solný polštářek?
Marcela

monča

16. 12. 2012 00:04

:-8 dcerka si přeje bylinkový polštářek pod stromeček tak klikám po netu a vybírám..:-8

iva

23. 11. 2012 18:35

:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více