Škubánky

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Bramborová jídla 15 názorů

Suroviny

Brambory (na osminky oškrábané brambory nakrájené aby byl vrchovatý litrový hrnec-slouží jako míra)
hrubá mouka
polohrubá mouka
hladká mouka
nesolená voda
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené brambory z litrového hrnce přesypeme do velkého hrnce (aby se později lépe šťouchaly) s nesolenou vodou, aby nad brambory bylo cca 2 cm vody a dáme vařit.

  2. Do hrnce, kde jsme odměřili brambory, nasypeme postupně vrstvu 1/3 -Hrubou mouku, vrstvu 1/3 -Polohrubou a vrstvu 1/3 hladkou.

  3. Jsou-li brambory vařené, slijeme případně vodu tak, aby byly brambory pouze s vodou v rovině a nasypeme mouku z litrového hrnce (tím je na bramborech mouka hladká, nad ní polohrubá a navrchu hrubá).

  4. Obrácenou měchačkou provedeme několik vpichů skrz až na dno, přikryjeme pokličkou a necháme propařit (pozvolna) aby se to nespálilo. Přichytne se, ale nespálí. Později se bez problémů odmočí. Posléze (horké) rozšťoucháme a vyklopíme na tužší větší igelit dobře omaštěný sádlem, ve kterém takovým převalováním a hnětením uděláme hedvábné těsto. Utvoříme válec ze kterého oddělujeme šišky a ty pak posypeme mákem s cukrem a polijeme máslem. Můžeme také okamžitě dělat placičky, které opékáme na pánvičce nebo ve friťáku a nebo do těsta zabalit salám a také opéci. Jí se s něčím kyselým.

Poznámka

Je z této várky toho dost a tak co se nespotřebuje, zabalíme ve tvaru válečku do mikrotenu a několik dní lze uchovat v chladničce a pak podle potřeby využijeme opět na šišky, placky, krokety a pod. Zdá se to složité, ale není. Je to na zkušenosti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Škubánky

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Dědek:Vcelku souhlasím. Tento recept je z jihu Čech a dělal se na vesnici a starousedlíci a pamětníci ho dělalí do dnes takto. Mrzí mne, když se tradice porušují a kvůli časuá a náročnosti je zapomenuto na naše předky, kteří ač úsporně velmi chutněv vařili. Já již nejsem nejmladší a přiznávám, že se nechám často ovlivnit novou dobou a přípravky / viz bujon, masox) což dnešní uspěchaná doba přináší. Ale pokud trochu jen můžu snažím držet tradiíce předků a jsem na ně hrdej.

    Odpovědět

  • Dědek Dědek(neregistrovaný)

    pivonka .mirek@seznam.czJEDNODUCHOST!!! 1 hrnec 2-3l dle množství strávníků, 1 mouka polohrubá nebo hrubá.Hlavně žádné igelity.Oškrabané,pokrájené brambory,1/2-3/4 hrnce, uvařit v osolené vodě.Půl vody slít,nevylévat.Brambory posypat moukou cca 1-2 cm,vrstvu ne kopec.Mouku propíchat násadou měchačky a lehce povařit na spaření mouky.Po začátku míchání zjistíme je-li v bramborách moc nebo málo vody,odlijem nebo dolijem.Míchání je fyzicky náročná " VĚDA " kdy se podle hedvábnosti pozná kvalita kuchařky

    Odpovědět

  • Oldschoolista Oldschoolista(neregistrovaná)

    Zatim nejelepší recept na škubánky, kterej mi dává hlavu a patu.
    Pane Ducháček - mam pocit, že jste se nedržel receptu:o), krásně se s těstem pracuje, žádné lepidlo, je mi líto:o).

    Odpovědět

  • marcela marcela(neregistrovaná)

    Tak se mi zdá, že Vás urazí každý kdo s receptem nesouhlasí. Mně je 50 a jak jsem psala učila mně je babička, která o žádném mekáči nikdy neslyšela. O o škubánkách z prášku mám stejné mínění jako vy. jen asi babička byla s chudších poměrů než ta Vaše.
    A jinak v jednoduchosti je krása a jídlo kterí je hotové hned může být dobřejší než to, s kterým se člověk patlá dlouho.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Nikdy jsem netvrdil, že to není složitější, ale takto se dělali na naší vesnici a tak je dělali moji předci a děláme je i u nás nyní a dtělá je tak již i dcerka a vnučka. Samozřejmě se mohou koupit i v prášku a zředit vodou a šup šup. Maminka vždy dbala aby škubánek byl supr a kdo ho vyzkouší a porovná jistě pozná rozdíl. Jinak nikdo není nucen to dělat podle našeho receptu. A ta složitost není až tak hrozná, vždyť nasypat 3 druhy mouky dle pořadí přece na složitosti nepřidá. Tak je i u jiných receptů, např u chleba, moučníků, apod. více druhů mouky a nikdo netvrdí, že je to nepřekonatelně složité. Zkrátka jsou i země kde mouku mají jednu nebo dvě a hotovo. U nás máme výběr/což je snad dobře pro naší českou kuchyni/, tak toho kuchařky využívají k lepší kvalitě výrobku. Ale mají škubánek i zmražený a netvrdím, že se nedá jíst jako jídla v Mekáči. Ale to záleží na každém z nás. U nás zatím vaření dáme čas, když trochu můžeme.

    Odpovědět

  • marcela marcela(neregistrovaná)

    Zbytečně složité. Škubánky mně učila babička a jak již psal pan Ducháček do škubánku patří brambory, sůl a hrubá mouka. Brambory se uvaří v osolené vodě, slijí, ale nechá se trochu vody , tak 1 až 2 cm. Pak se zasypou hrubou moukou a přiklopí, aby se propařily a pak se řádně rozšťouchají a hotovo. Placičky se z nich dělají po vychladnutí. Opečou se a s okurkou to nemá chybu.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Pane Zdeňku. Je mi moc líto, že se vám to nepovedlo. Vono se to stane, když se chybička vloudí. Já opravdu nevím čím to. Ale již na fotce je vidět, že těsto je dost hutné, to znamená, že se dá dobře tvarovat, jak šišky, tak placičky a pod. Nevidím důvod proč bych vám měl lhát a lakovat vás. U nás se vřdy dělalo ze 3 (Tří) druhů mouky. Možná byla špatně propařená, nebo necháno moc vody ? Opravdu nevím. ;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pane Ducháček, už se těšíme na vaše ty nej .... škubánky :-!:-!:-!. Já osobně škubánky dělám, jak popsal Václav a nepřilepila bych tím ani papír. Ono podle mě záleží jak na bramborách (obsah škrobu), tak i na mouce. Z hrubé mouky jsme je nedělali nikdy a že mám zkušenosti od několika generací přede mnou. Každopádně napište recept, díky ;-)

    Odpovědět

  • duchacek duchacek

    Vážený pane,tak jsem vyzkušel dělal jsem to přesně podle Vašeho návodu"Váše "škubánky".Už jsem jedl v restauracích hrůzostrašné "škubánky" ale ty Vaše se ktomu nemůžou rovnat.Jedním slovem to je lepidlo a né škubánek!!!!!!!!!!!!!!Do škubánku patří brambory a hrubá mouka a sůl.Dělám ho už 50 let recept mám od svého táty a ten zase od své maminky.Mimochodem babička pochází z Klatov .Tak ty škubánky jsou pravé.Jinak se jim také říká:šustka-kucmoch-šouska-a to všeobecně známé ŠKUBÁNEK.:no::no::no::no::-//:-//:-//:no::no::no::-((:-((:-((:-//:-//:-//

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no a ja si pamatam, ze moja babka varila take jedlo, kt.volala kordoban, alebo fucka....a tam tiez do varenych zemiakov zaslahavali sparenu muku a trocha vody......take vyslahane zemiaky sa naaranzovali na tanier a omastilo sa to rozprazenym maslom.

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Tééda Václave, to je přímo vědecká práce na téma "škubánky" (kucmoch). A taky je proč! Kdysi, když nastávající nevěsta odjížděla do kostela na oddavky, tak se jí družba ptal: Kolik šťouchů do kucmouchu? nevěsta řekla: Pět. A družba jí pustil a řekl: Tak panenko jeď.
    A tak já uvařím kostičky brambor v osolené vodě, polovinu vody sleju, vařečkou do nich nadělám 5 děr, do každé dám lžíci hladké mouky, nechám propařit a pak našlehám jako bramborovou kaši. Mastnou lžící vykrajuji na talíř, sypu mákem nebo opékám na sádle.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Žížalko, takhle já dělám nalušky(zrovna dneska)a taky to mám odkoukaný od maminky, tudíž nepotřebuju žádnou pomůcku jen prkýnko-na to dám těsto, pak nůž, kterým po kousíčkách(jako šiškonoky)shrnuju do vařící vody a hotovo.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    U nás se nedělají šišky, ale lžící namočenou do rozehřátého másla se vykrajují přímo z hrnce takové jako noky. Mamka nám na ně dávala kaši z rozvařených jablek a pokapala máslíčkem...mňam! A taťkovi je k večeři opekla na sádle, posypala škvarkama nebo rozpečeným špekem a k tomu salát z kysaného zelí...taky dobrota:-p

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Ahoj Vašku:-), také znám tenhle recept, jsem severočeška přestěhovaná na jih Čech /Vimperk/, takže jsem tu už také něco pochytila./Myslím tím samozřejmě od jídla/:-D Takové obyčejné jídlo z brambor je někdy lepší než kus masa. Dávám dodík:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    :-O:-O:-O:-O Tak to teda neznám v téhle podobě!:yes:

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: škubánky škubánky recept recept na škubánky škubánky z bramborové kaše škubánek recept skubanky jak se delaji škubánky škubánky smažené škubánky z brambor jak uvarit skubanky škubánky z nových brambor recepty škubánky bramborové škubánky testo na skubanky recepty na skubanky opékané škubánky jak se vaří škubánky škubánky v prášku škubánky z bramborového těsta škubánek recept

Zapomněl/a jsem heslo