Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na úžasně vláčné čečenské sýrové placky? Jedna přísada vás překvapí!
Zdroj: Šárka Adámková

Milujete placky ve všech podobách? Bodejť by ne! Je to skvělá lehká večeře, výtečná příloha i atraktivní svačinka. Dnes vás ve svém dalším díle mého seriálu seznámím s plackami, u kterých jsem si skoro jistá, že si je zamilujete. Jsou tak dobré, že jedna nikomu nikdy nestačí!

Letem světem ke Kavkazu

Vařím od svých 18 let, a to už je docela dlouho. A celou tu dobu se snažím objevovat kromě té naší české také kuchyně zahraniční. Sbírám recepty, doma mám desítky kuchařek a stovky ručně psaných receptů a inspiraci hledám všude možně, fyzicky na návštěvách či v restauracích, nebo virtálně na sítích. A právě v online prostředí na jedné sociální síti jsem asi před rokem objevila tento recept. Čečenské placky chepalgash z mouky, kefíru, balkánského sýru a jarní cibulky. Suroviny na přípravu téhle delikatesy jsou naprosto obyčejné, někdy se místo balkánského sýra používá strouhaný tvrdý tvaroh. Placky se také dělávají s dýní nebo bramborami. Každopádně kefír nebo podmáslí v těstě je tou přísadou, která plackám dodává parádní vláčnost. Čečenská kuchyně je obecně různými plackami dost proslulá. Dělávají je tady v mnoha úpravách a z různých těst.

Čečenský zázrak

A s plackami jsou spojeny také nejrůznější rituály. Jak uvádí portál En.birmiss.com, placky chepalgash s dýní se například tradičně pečou v horských oblastech Čečenska v den, kdy dítě udělá své první krůčky. Na oslavu tohoto životního milníku se obvykle dělávají ve velkém a hostí se jimi příbuzní, přátelé a známí. A tím rituály nekončí. Placky mají dokonce podle některých i ochrannou moc. Toho se využívá třetí den po svatbě, kdy se část z nevěstiných šatů zapíchne doprostřed placky, ta se pak hodí do vody a odkopne, čímž se zaženou zlí duchové a nevěsta si poté může z řeky nabírat vodu, aniž by se bála o své zdraví. Ano, je to tak trochu kouzlo. Ale nemusíte mu věřit, kouzlo placek totiž spočívá v něčem úplně jiném. A to v tom, z čeho se dělá těsto a pak také čím se plní. 

Od dýně k sýru

Čečenští horalové tvrdí, že to, co dělá placky tak lahodnými, je hlavně náplň, i když jsou známé i varianty bez náplně a tenké jako palačinky. Obecně se ale většinou do těsta dávají buď nastrouhané brambory, nebo nastrouhaná dýně, či nahrubo nastrouhaný tvaroh nebo balkánský sýr. A není to tak, že by se nejdříve upekly placky a až pak se plnily. Zjemňující náplň přijde rovnou do těsta. Placky mají také specifický způsob přípravy. Podobně jako lokše se totiž zásadně pečou vždy pouze na rozpálené suché pánvi. Hotové se pak přesunou na talíř a potřou rozpuštěným máslem nebo olejem. Zkušené čečenské hospodyňky to ale dělají ještě trochu jinak. Horké upečené packy nejdříve na pár sekund vloží do vroucí vody, aby je zbavily mouky a případných připečených uhlíků. Jelikož tenhle krok vyžaduje trochu cviku, nemusíte se jím zabývat. Placky budou fantastické i tak. Tak už vás nebudu déle napínat a jdeme na recept. 

Placky jako malované

Co budete potřebovat: asi 600 g hladké mouky, 400 ml kefíru (nebo podmáslí), 0,5 lžičky cukru, 1 lžičku soli, 0,5 lžičky sody, 300 g balkánského sýra, hrst nasekané jarní cibulky (80 g) a 30 ml oleje. Jak na to? Sýr nastrouhejte nahrubo a smíchejte s ostatními surovinami. Udělejte těsto, které vytvarujte do koule, přikryjte potravinářskou folií a nechte v pokojové teplotě asi 30 minut odpočinout. Pak těsto rozdělete na malé bochánky, opět nechte krátce vykynout a poté bochánky na pomoučeném vále vyválejte na placky o síle asi 3-5 mm a opékejte je v pánvi nasucho z obou stran. Hotové placky ihned potřete ropuštěným máslem nebo olejem a skládejte na talíř na sebe. Tradičně se placky podávají na stůl s horkým čajem nebo mléčným nápojem, třeba právě s kefírem. Dobrou chuť!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

danila

10. 1. 2022 11:44

Recept sa mi veľmi páči:-)

Přidat komentář