Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tom Yum voní exotikou: Připravte si známou thajskou polévku, která vás spolehlivě zahřeje
Zdroj: Freepik, jcomp

Patří k nejslavnějším asijským polévkám a jsou v ní obsaženy snad všechny chutě thajské kuchyně. Tom Yum má příjemnou lehce nakyslou chuť po limetkách a citronové trávě a díky chilli papričkám pálí jako čert. Nejlepší je s krevetami, vaří se ale i s kuřetem nebo s prasečí nožičkou.


Všechny chutě Thajska

Thajská kuchyně u nás patří ze všech asijských k nejoblíbenějším, i když ji v posledních letech trochu předbíhá vietnamská. Není divu, je lehká, svěží, plná bylinek a aromatického koření a také hodně pestrá. A rozhodně není určená lidem, kterým vadí jen lehký náznak pikantnosti. V Thajsku chilli papričky milují a dávají je snad do všech pokrmů s výjimkou těch sladkých. Samozřejmě si můžete thajská jídla připravit i bez chilli, ale ochudíte se o jednu z důležitých chutí. Asi vás nepřekvapí, že bez chilli papriček se neobejde i Tom Yum.

Jemnější díky kokosovému mléku

Polévka Tom Yum nebo také Tom Yam patří k nejoblíbenějším thajským polévkám. Její název je odvozen od dvou thajských slov – tom (vařit) a yam (smíchaný). Často je zaměňována s další slavnou thajskou polévkou Tom Kha. Tom Yum a Tom Kha si jsou hodně podobné, připravují se z podobných ingrediencí a hlavní rozdíl je v tom, že do Tom Kha se přidává poměrně velké množství kokosového mléka, což jí dodává na krémovosti a trochu tlumí pikantnost chilli papriček. Také v ní více dominuje chuť kořene galangal. Základní Tom Yum je vlastně jen čirý vývar, i do něj se ale v některých verzích přidává na zjemnění kokosové mléko. Oběma polévkám se také podobá i Tom Khlong, které ovšem nedodávají kyselost limetky ale tamarindová pasta.

S krevetami nebo s kuřetem?

Polévce Tom Yum dodává chuť speciální směs koření a bylinek. Nesmí v ní chybět citronová tráva, listy kafrové limetky, galangal, limetková šťáva, rybí omáčka a drcené červené chilli papričky. Většinu z nich seženete dnes již běžně v supermarketech, případně v obchodech s asijskými potravinami. Nejexotičtější jsou v ní listy kafrové limety, jež vynikají velice silnou citrusovou vůní a chutí, která se dá připodobnit ke kombinaci citronu, mandarinky a limety. Tyto listy jsou k dostání v sušené formě ve specializovaných asijských obchodech. Již trochu známější u nás začíná být galangal. Tento kořen připomíná zázvor či kurkumu. Se zázvorem je i příbuzný a dá se jím případně v polévce i nahradit. Galangal má ovšem ostřejší a výraznější chuť, je pikantnější a i on má citrusové aroma.

Pokud by vám přišlo složité shánět jednotlivé ingredience, je nejjednodušší sáhnout po speciální pastě Tom Yum, která polévce dodá všechny potřebné chutě najednou. Tato pasta se připravuje rozdrcením všech přísad a jejich osmažením na oleji. Pak se prodává buď v sáčcích nebo ve skleničkách. Polévka připravená z této pasty však může mít lehce jinou chuť než ta z čerstvých surovin. Koření či pasta se pak zalévají vodou, pro lepší chuť je možné použít kuřecí vývar, případně i vývar z krevet. Do Tom Yum se nejčastěji dávají krevety - v Thajsku jsou oblíbené říční krevety, polévka se pak nazývá Tom Yum Goong. Pokud je v polévce kokosové mléko, jde o Tom Yum Nam Khon. Když je v ní kuřecí maso, nazývá se Tom Yam Gai a s vepřovým se jmenuje Tom Yam Kha Mu. Občas se dělá i s rybou – pak se polévce říká Tom Yam Pla. Používají se do ní spíš ryby s pevným masem, které se nerozpadávají. V modernějších verzích se do tom yum přidávají i různé druhy hub. Sáhnout můžete po žampionech, hlívě ústřičné nebo typických asijských houbách jako je černé jidášovo ucho nebo malé bílé houbičky enoki. A samozřejmě nesmí chybět na ozdobu nejoblíbenější z asijských bylinek – čerstvý koriandr.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více