Hovězí plátky na černém pivu

MrLui Kuchař: MrLui

Doba přípravy: 2,5 hodiny 4 porce Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

4 plátky hovězího masa zadního
2 mrkve
2 petržele
6 stroužků česneku
3 cibule
pepř
sůl
nové koření
bobkový list
0,5 l černého piva
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí zadní nakrájíme na 2 cm tlusté plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji nebo sádle do hněda.

  2. Mezitím si nakrájíme na půlměsíčky mrkev a petržel, na hrubo cibuli, česnek na plátky a vše orestujeme do růžova v hlubším hrnci. Na orestovanou směs zeleniny poklademe plátky hovězího masa, podlejeme černým pivem a dáme do předehřáté trouby (200-250 stupňů).

  3. Pečeme cca 2 hodiny. Během pečení nezapomínáme podlévat černým pivem.

  4. Když je maso měkké, vyndáme ho mimo hrnec a doděláme omáčku. Já mám rád krémové omáčky bez větších kusů zeleniny.

  5. Takže omáčku zapřáším moukou a ručním mixérem jí vyšlehám do hladka. Podáváme s rýží.

Poznámka

V ingrediencích je (nové koření, bobkový list). Já ho nedávám, ale pokud by někdo chtěl, určitě lze připravit i s ním, na "divoko". :) Pokud se rozhodnete použít na dodělání omáčky ruční mixér, doporučuji dát hrnec do dřezu a mírně ho naklonit, aby byla hlava mixéru pod hladinou. Je vyzkoušený, že když to neuděláte, je omáčka, no jak bych to řek, všude :)))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 887 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí plátky na černém pivu

  • Ivana79 Ivana79

    Tiež som sa bála toho piva,ale omáčka vôbec nebola horká,dala som aj lyžičku cukru a kvapku octu a je to výborné:-*:yes:Pridala som smotanu:-)+6

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    isindy:Že se vám holky pletu do diskuze;-). Už jsem dělala taky několik receptů s černým pivem a musím říct, že hodně záleží na výběru piva. Některé je víc hořké, ale zrovna Krušovice, které jsi použila ty, se mi osvědčili, že pokrm hořký nebyl. Obecně černé pivo je sladší než světlé

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Eliza: já jsem řešila dilema, jestli vložit samostatně nebo "jen" sem, už měla recept i napsaný :-8, napadl mě ten samý argument, ale pak jsem to smazala, nechtělo se mi dráždit rýpaly a vyvolávat diskuze o tom, že recept vlastně už je a mohla jsem napsat jen komentáře ;-) obě vaříme pro radost, ne pro počet receptů či bodů, ale znáš to... :-)

    Ona ta výsledná chuť byla opravdu výborná, mrkev určitě udělala své, i ten cukr a bujon...fakt doporučuji:yes:. Dcera hovězí nejí, ale včera v noci měla rypáček v kastrolu a dlabala jak nezavřená :-8:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Ivanko, to vypadá bezvadně, rozhodně to podle kolegy zkusím.:-p Myslím, že kdyby se ti chtělo, mohla bys to napsat jako samostatný recept, tady to zapadne. To velké množství mrkve je totiž skvělý nápad, její sladkost asi srazí hořkost piva a proto ta báječná chuť...:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Velmi podobný recept jsem dostala od kolegy a jeho zasněný výraz při popisování výsledku mě přiměl k realizaci :-8:-p

    Malé úpravy zde vloženému oproti receptu:
    Použila jsem hovězí kližku nakrájenou na kostky (jako na guláš), vynechala jsem česnek a petržel, po orestování mrkve (8ks) a cibule (1ks) jsem přidala kostky masa, zprudka nechala maso zatáhnout, zaprášila moukou (2 lžíce) a zalila černým pivem (2x0,5l Krušovice), přidala masox (kostku), bobkový list (5ks), tymián (1 lžička), cukr (1 lžička), sůl, krátce povařila a poté pekla přikryté v troubě 2hod. na 160°C (a odešla jsem k holiči, takže žádné hlídání a míchání :-8:-D). Do hotového "guláše" jsem přidala na zahuštění hrst strouhánky, krátce provařila a bylo hotovo.

    Výsledek: vynikající, žádná hořkost, jen lehká chuť a vůně piva, tymiánu a mrkve doplněná křehkými a šťavnatými kousky masa...už chápu kolegův zasněný výraz :-8:-D:yes:

    přidávám bod :yes: a posílám foto :-K

    Odpovědět

  • MrLui MrLui(autor receptu)

    No já dávám na porci pro 4 lidi obvykle 1,5 piva, tzn nějakých 750 ml :) Omáčka z piva je vždy trochu hořká, ale že by byla tolik, aby to nebylo skoro až k jídlu, s tím jsem se nesetkal. Přidávám masox, posledně jsem dal ten tekutý, a je lepší než kostkový. Opravdu nevím, možná to chce ještě párkrát zkusit a doladit.

    Nebo je to taky otázka chuti, co mě nepřipadá hořké, může připadat hořké jinému :)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Evi, já jsem si zvykla omáčky s černým pivem doslazovat, případně přidat trochu kečupu nebo protlaku a hlavně pivo míchat se silným hovězím vývarem. Pak se mi zdá, že se ta hořkost srazí.
    Také mi jinak pivní omáčka připadá hrozně hořká a nechutná nám.

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Dnešní oběd nedopadl dobře;-(omáčka byla hořká,pravděpodobně tím pivem-nezachránila to ani smetana kterou jsem nakonec do zeleniny přidala...nakonec jsme maso snědli jen s bramborem...přidala jsem foto,když tak smažu.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Ách jo, hovězímu neodolám a mně se opět rozjely chuťové pohárky hrozným tempem. Teď v noci:-S.....2:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    MrLui: Já vím, ale maso z trouby je fakt super. Od jisté doby tak dělám řízky a taky kuřecí obalená stehna, nedá se to srovnat se smažením na sporáku.:-p

    Odpovědět

  • MrLui MrLui(neregistrovaný)

    Jana Remkova: chce si dat ale opravdu na cas, nechat to v ty troube klidne i dyl, hovezi kdyz je na silnejsi platky, jde proste dlouho :)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já už jsem hovězí plátky kdysi dávno v troubě dělala a fakt je to jiné, než na sporáku. vyzkouším a vrátím se s hodnocením;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: jak srazit hořkost omáčky hovězí maso recepty hořkost v omáčce hořkost omáčky čím srazit hořkost hovězí na černém pivu hořkost cibule jak srazit horkost hořkost guláše hořká omáčka hovězí zadní recept jak srazit hořkost v jídle jak srazit pepř čím srazit hořkost guláše hovězí zadní recepty jak srazit horkost jidla jak srazit hořkost v omáčce hovězí na černém pivě jak srazit horkost gulase hovězí plátky v troubě

Zapomněl/a jsem heslo