Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna matka milovala gin, krevetový koktejl, čokoládové dorty  i jehněčí. A dožila se 101 let!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons, Allan Warren, Flickr, Alpha

Tuhle veselou starou dámu měli rádi všichni Britové. Na rozdíl od své dcery, současné britské královny, byla Alžběta vyhlášená gurmánka. Potrpěla si i na dobré pití. Každý den si dopřávala gin před obědem, víno k jídlu, martini před večeří a šampaňské po večeři.

První sklenička před obědem

Dožila se úctyhodných 101 let. Možná i proto, že se dokázala radovat ze života včetně dobrého jídla a pití, jak píše theguardian.com/uk. Její den začínal v půl osmé, kdy služebná přinesla do ložnice na podnose šálek čaje a deník z dostihovými zprávami Racing Post. Po ranní koupeli pak v jídelně posnídala toust, vařené vejce a ovoce. Po snídani s oblibou přijímala různé návštěvy až do 11:45. To přišel čas na první skleničku – štědrou dávku ginu nebo Dubonnetu, v zimě někdy dávala přednost sherry, v létě zase Pimm's, likéru na bází ginu. Zatímco královna Alžběta obědvá jen málo a princ Charles dokonce vůbec, pro královnu matku byl oběd důležitý. Pravidelně navštěvovala nejlepší londýnské restaurace Connaught, Claridge's, Ritz nebo mimo město v Le Manoir aux Quat' Saisons Raymonda Blanca nedaleko Oxfordu. Společnost jí dělali přátelé, ale také politici, mecenáši umění nebo podnikatelé.

Nedělní oběd byl velkolepý

Královna matka se ráda bavila a pořádala sobotní večírky. Hosty vítala v osm hodin večer ginem s tonikem s kapkou hořké Angostury a limetkovou šťávou. Po večeři se ženy na chvíli „stáhly“ a kolem půl jedenácté se opět připojily k mužům. Při whisky a portském hosté zpívali písně u klavíru nebo hráli karty. Na velké večírky v Londýně zvala hudebníky. Jedním z jejích nejoblíbenějších interpretů byl sir Elton John. Po lehké snídani byl nedělní oběd velkolepou záležitostí. Ráda podávala krokety z humra, jehněčí pečeni, nové brambory a hrášek z Windsoru. Následovaly maliny se smetanou z Jersey nebo pusinky s černými třešněmi v likéru. K čaji si vychutnávala koláčky, čokoládový dort a čaj Earl Grey nalévaný ze stříbrné konvice z osmnáctého století s rodinným erbem.

Ryby na všechny způsoby

Podle webu jaquo.com oblíbeným jídlem královny matky stejně jako většiny členů britské královské rodiny byly různé druhy ryb. Na talíři měla často ty, které si sama chytila. Její oblíbenou zábavou totiž bylo rybaření. Když pobývala ve Skotsku, ráda lovila ryby v místních řekách a potocích. Traduje se, jak na Balmoralu si o ni jednou pozdě večer personál dělal starosti, když se najednou objevila a doslova přivlekla vlastnoručně vyloveného dvacetikilového lososa! Ryby se často podávaly k večeři. Jako předkrm měla ráda tzv. Oeuf Drumkilbo, tedy humrovo-krevetový koktejl s vařenými vejci a majonézou. Milovala tresku, mořský jazyk nebo lososa, ale o uzené ryby stejně jako o ústřice nestála. Neměla také ráda kapary. Z masa bylo na prvním místě jehněčí. Trvala na sezónnosti servírovaného ovoce a zeleniny. Menu pečlivě plánovala. Před večeří byl čas na jednu či dvě sklenky Martini, k večeři a po ní tato dáma popíjela šampaňské Veuve Clicquot. Nepohrdla ani koktejlem Bloody Mary. Na jídelním lístku se často objevovaly polévky, z nichž měla v oblibě cullen skink, klasický skotský vývar z uzené tresky a brambory.

Královské chutě

Jedním z jejích oblíbených pokrmů byly obyčejné filety ze sledě obalené v krustě z ovesné kaše a smažené na přepuštěném másle. Rychlé a jednoduché! Mezi další oblíbená jídla patřila červená parmice na víně. Jak na ni? Připravte si 2 parmice, citron, sůl, hladkou mouku, 2 dcl bílého vína, 2 lžíce másla, špetku skořice. A jak na to? Vykuchané celé ryby propláchněte a uvnitř potřete solí a citronem. V ohnivzdorné misce rozupusťte máslo, rybu v něm ze všech stran obalte, poté obalte v mouce a znovu dejte do misky s máslem. Zalijte polovinou vína a posypte špetkou skořice. Vložte do vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C), po 5 minutách přilijte zbytek vína a pečte dalších 10 minut.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie