Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších dortů nejen na Valentýna plus tipy na nadýchané korpusy a skvělé krémy
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Blíží se svátek lásky a možná vás tak napadá, že upečete domácí dort. Proto přinášíme náš speciální výběr nejoblíbenějších dortů na našem webu a také praktické rady, které se při tvoření dortu nikdy neztratí. Vydejte se s námi na sladkou cestu!

Korpus jako mech

Jestli je něco základem úspěchu při přípravě pečeného dortu, je to právě „vymazlený“ korpus. Takový, který se při pečení nerozpadne ani „nezdrcne“ a po upečení je nadýchaný a vláčný, nikoli drobivý. Nejlepší rady, jak na fantastický dortový korpus, který se vždycky povede, najdete v našem článku společně s receptem na univerzální dortový korpus, jenž můžete ozdobit, jak je libo. Vše podstatné o krémech najdete zde a přikládáme i tři recepty na klasické dorty, které nikdy nezklamou.

Někdo to rád netradičně

Klasické dorty sice nikdy nezestárnou, ale někdy máme náladu na změnu, případně chceme zařadit do jídelníčku zdravější verze moučníků. V takovém případě je ideální volbou nahradit část surovin zeleninou. Loňským hitem byl například brčálově zelený mechový dort ze špenátu. Pokud špenát zrovna moc nemusíte, pak vězte, že chuť této listové zeleniny v dortu takřka nepoznáte, zato je korpus nádherně vláčný a vtipně zelený. Podobné je to s dortem mrkvovým, kde oranžovou kořenovku můžete klidně „zapřít“ a málokdo si toho všimne. Kromě toho se mrkvový dort dá udělat snadno i v bezlepkové verzi, když mouku pšeničnou nahradíte moukou mandlovou nebo jemně mletými mandlemi. Fantasticky šťavnatý a plný vlákniny je i dort z červené řepy, což mimochodem ani není žádná novinka. Pokud znáte světově slavný Red velvet dort, tak právě ten býval někdy řepou dobarvován, aby výsledná barva korpusu získala temně rudé odstíny.

V hlavní roli čokoláda

Čokoládové dorty patří jistě mezi nejoblíbenější a jen málokdo jim odolá. Jak uvádí portál Čokoláda.cz, dříve byly kakaové boby používány jako platidlo a nápoj připravovaný z kakaového prášku pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Dnes si můžeme čokoládu dopřát všichni a také jí potěšit někoho blízkého. Ovšem při slavnostní příležitosti je obyčejná tabulka málo, letošním hitem je proto domácí čokoládové srdce (nebo jiný tvar) s překvapením. To si můžete připravit sami doma, anebo si nechat nádherný čokoládový dárek vyrobit na míru (za cca 300 Kč). Každopádně, klasikou, která přes všechny módní vlny nezestárne, je čokoládový dort. Připravit jej není tak těžké, když máte dobrý, prověřený recept. Tipy na ty nejlepší čokoládové dorty vám právě nabízíme:

Jde to i bez trouby

Přestala vám fungovat trouba, chcete ušetřit za energie nebo si jen na pečený dort zrovna netroufáte či nemáte čas? Ve všech těchto případech skvělou službu udělají dorty nepečené. Ten nejjednodušší nepečený dort sestává pouze ze dvou surovin, které máme běžně doma, a jsou to piškoty a meruňkový (nebo broskvový) kompot. Zkuste si tento „falešný Malakov“ udělat podle našeho receptu. Dort lze na závěr dozdobit šlehačkou, ale není to nutné. A pokud máte rádi spíše krémem naplněné dobroty, pak stačí naskládat do formy piškoty, dát na ně ovoce a trochu zakysanky a takhle vrstvit, dokud nebude forma plná. Zakysaná smetana se s piškoty pěkně spojí a za pár hodin můžete servírovat parádní moučník. O něco propracovanější nepečené dorty si můžete prohlédnout zde:

 

Recepty k tomuto článku