Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Zdroj: zdroj: Pixabay, bainbridgec

Napadlo vás, že kdo má chuť na sladké a dává přednost čokoládě před šlehačkovým dortíkem nebo ovocnými bonbóny, dělá něco pro své zdraví? Zapomeňte ale na mléčnou čokoládu! Ta hořká má mnohem vyšší obsah kakaa a méně tuku a cukru. Proto ji můžete úspěšně využít při shazování nadbytečných kil. Ale umí toho víc!

Vybíráme čokoládu

Můžete si koupit čokoládu s 50, 70 nebo 80 % kakaa, ale existují i výrobky se 100 % kakaa. Čím vyšší je obsah kakaa, tím je čokoláda kvalitnější. Hořká čokoláda podle studíí pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zlepšovat pružnost tepen. Důvodem jsou polyfenoly obsažené v kakaových bobech. V hořké čokoládě je jen minimum mléka, které brání vstřebávání těchto zdraví prospěšných látek z kakaa. Podle studie pubmed.gov může mít konzumace hořké čokolády pozitivní vliv na paměť. Látky obsažené v kakau totiž mj. zlepšují průtok krve. Kakao pomáhá potlačit stress a má protizánětlivé účinky, pomáhá také při bolestech v krku. Thebromin, který se nachází v čokoládě, zmírňuje dráždivý kašel lépe než léky s kodeinem, který se obvykle nachází v sirupech proti kašli. Pokud vás bolí krk, nechte si na jazyku rozpustit kousek čokolády, kolem nervových zakončení v krku se vytvoří ochranná vrstva. Hořká čokoláda také přispívá ke snižování hladiny „špatného“ cholesterolu v krvi. Silný antioxidační účinek čokolády může chránit před volnými radikály, a tím i před vznikem rakovinného bujení. Jak uvádí helhtline.com, sto gramová tabulka hořké čokolády obsahuje 67 procent doporučené denní dávky železa. Takže každodenní kousek čokolády může být skutečně součástí zdravého jídelníčku. Mimochodem, teobromin v čokoládě má na tělo podobný účinek jako šálek espressa: dodává nám pocit bdělosti! Pokud tedy nechcete mít bezesnou noc, možná byste večer na gauči neměli nutně spořádat celou tabulku hořké čokolády. A víte, že po hořké čokoládě se hubne? Podle weekend.at existuje dokonce speciální čokoládová dieta, při které se mají před každým jídlem sníst dva kousky hořké čokolády, protože zasytí.

Čokoládový likér a lanýže

Hořká čokoláda je ideální ingrediencí pro různé dezerty a čokoládové pochoutky. Zahřejte se výborných likérem! Do 150 ml mléka vsypte 1 vanikový cukr a zahřejte, ale nevařte. 50 gramů hořké čokolády nastrouhejte na hrubém struhadle a rozpustte v teplém mléce. Přidejte 2 dcl pomerančového likéru a promíchejte. Nalijte do sklenice nebo hrnečku, ozdobte šlehačkou a posypte kakaovým práškem. Anebo vyzkoušejte skvělé čokoládové lanýže! 100 ml smetany zahřejte ve středně velkém hrnci a těsně před tím, než se začne vařit, ji stáhněte z plotýnky. Přidejte 250 g minimálně 60ti procentní čokolády a míchejte 2 až 3 minuty, dokud směs není hladká a lesklá. Pak přidejte půl kávové lžičky skořice a špetku soli a ještě jednou promíchejte. Dejte do ledničky. Po 48 hodinách vyjměte ze ledničky. Do malé misky nasypte 2 lžíce kvalitního kakaového práčšku, kávovou lžičkou odebírejte vychlazenou směs, rukama vytvarujte kuličky a obalte v kakaovém prášku.

Tartaletky s jahodami

Připravte si na těsto: 165 gramů polohrubé mouky, 35 gramů kakaa, 100 gramů másla, 35 gramů moučkového cukru, 1 vejce a 1 lžíci studené vody. Dále na náplň: 250 g hořké čokolády, 250 ml smetany ke šlehání a 1 polévkovou lžíci višňového likéru. Na dokončení potom budete potřebovat 8 větších jahod a 2 polévkové lžíce jahodového džemu. Jak na to: Smíchejte máslo, mouku, kakaový prášek a moučkový cukr  a přidejte vejce a vodu. Promíchejte pomocí mixéru dohladka, přikryjte potravinovou fólií nebo alobalem a dejte na 30 minut do lednice. Poté těsto tence rozválejte a nechte ho ještě 10 minut odpočívat. Připravte si formy na tartaletky. Těsto nakrájejte na kolečka tak, aby se každý kousek vešel do formy. Odstraňte zbytky těsta z okrajů. Aby se těsto na dně nezvedalo, několikrát do něj píchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut. Na čokoládový fondán přiveďte k varu smetanu. Hořkou čokoládu dejte do žáruvzdorné misky a zalijte ji horkou smetanou. Jakmile se čokoláda začne rozpouštět, míchejte směs tak dlouho, dokud se z ní nestane krémový fondán. Pak přidejte lžíci třešňového likéru. Nalijte fondán do upečených tartaletek. Jahody potřete džemem a ještě teplé je položte na fondán.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více