Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný
Zdroj: Toprecepty.cz, Šárka Adámková

Velikonoce se blíží a tak stoly mnohých z nás bude zdobit sladké pečivo ve tvaru beránka. Jenže kromě tohoto moučníku se pečou i mazance, koláče, jidáše a jiné laskominy. Proto se může stát, že se všechno nesní hned. A za dva dny ve vytopených bytech beránek ztrácí svoji svěžest. Dá se tomu ovšem zabránit a ani to není nijak složité!

Tradice beránka 

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, beránek je tradičním velikonočním pokrmem, byť šlo dříve o skutečnou jehněčí pečínku. Jelikož ale bylo a stále je jehněčí maso drahé, beránek býval o Velikonocích pouze na stolech majetnějších lidí. Proto si už dávno chudší vrstvy vymyslely alternativu, která "frčí" dodnes, a sice beránka z těsta. Dnes už je tato tradice tak zaběhlá, že si Velikonoce bez beránka ani neumíme představit. Platí to i v naší rodině, pro kterou už léta peču beránka makového. U nás doma se váže dokonce i krátký maďarský příběh

Dva beránci pro Maďary 

Je to asi 10 let, kdy k nám domů den po velikonočním pondělí měli přijet v rámci studijní výměny dva maďarští studenti. Jelikož to bylo těsně po Velikonocích, chtěla jsem jim ukázat všechny naše domácí tradice, včetně makového beránka. Netušila jsem tehdy, že Maďaři mák vyloženě milují. Rafael a Gábor beránka zkusili a během jednoho dne v nich vyloženě "zmizel". Když potom za týden odjížděli, posteskl si den před odjezdem Gábor, že je škoda, že je ten beránek už snězený, jeho tatínkovi by totiž určitě moc chutnal... Bylo necelých 24 hodin odjezdu zpět směrem Budapešť a já míchala mák a mouku na těsto znovu. Pro maďarského tátu. A přesně tenhle recept vám dnes nabízím. I s malou vychytávkou na závěr. Je to drobnost, která ale vylepší chuť beránka a zároveň zajistí, aby zůstal déle vláčný. 

Makovo-kávový beránek

Kdo miluje mák, ten si opravdu pochutná! Beránek je provoněný rumem a kávou a bílá čokoládová poleva mu dává pověstnou třešničku na dortu. Pokud vám ale náhoodu mák nevoní, nahraďte jej mletými mandlemi a dále postupujte ve všem stejně. Co budete potřebovat? 120 g mletého máku, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 140 g cukru krupice, 40 g rozehřátého másla, 50 g smetany ke šlehání, 200 ml vychladlé silné černé kávy, 50 ml rumu (nebo mléka), ½ prášku do pečiva, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z bio citronu a dle chuti rozinky, předem naložené v rumu a pak okapané, případně ořechy. Rozinky ani ořechy nejsou nutné, naopak lze do těsta přidat třeba kandované ovoce. Na dozdobení pak potřbuejte: 200 g bílé čokolády a 4 lžíce ghí nebo kakaového másla. 

Postup krok za krokem:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně vmíchávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo, kávu, smetanu a rum. Právě máslo a smetana zajistí těstu vláčnost. Ale to není všechno. 
  2. Do těsta na závěr přimíchejte citronovou kůru a rozinky. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů asi 40 – 50 minut. Test propečení zkoušejte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Nenechávejte beránka v troubě zbytečně déle, těsto by bylo sušší. 
  3. Jakmile je beránek hotov, vyjměte jej z trouby, formu zvenku obalte navlhčenou utěrkou a nechte stát asi 15 minut nebo déle. Pak beránka opatrně vyklopte na rošt a nechte zcela vychladnout.
  4. Čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a beránka jí polijte. Čokoládová poleva je právě to zásadní, co zajistí, že těsto nebude vysychat a beránek zůstane déle vláčný. Můžete použít místo čokolády rozpuštěné s máslem i běžnou kupovanou čokoládovou polevu, anebo si udělat polevu domácí kakaovou. Důležité je polít beránka opravdu pečlivě a nevynechat žádné místo. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více