Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Treska v majonéze: Nejslavnější slovenská retro pochoutka je stále v kurzu. Jak ji připravit doma?
Zdroj: Toprecepty, maris

Stejně jako je u nás legendární svačinkou „vlašák“ s rohlíkem, je na Slovensku podobně populární treska s majonézou. Tato značně zdravější pochoutka byla hlavně v minulosti velkým hitem v prodejnách s lahůdkami a dodnes ji na Slovensku milují. A nyní si ji můžete připravit i nás.


Pro tresku jen na Slovensko?

Treska v majonéze je typickou slovenskou retro specialitou, která však přetrvala dodnes. Stále se prodává v kelímcích nebo na váhu a pořád je oblíbenou svačinou nebo rychlou večeří hlavně pro studenty. Před lety si na tomto speciální rybím salátu mohli pochutnávat výhradně na Slovensku. K nám se dovážel pouze do Ostravy, kde si svou oblíbenou delikatesu vyžádali Slováci, kteří pracovali v ostravských dolech. Dnes ji seženete i u nás, v obchodech na Slovensku se dokonce prodává v různých verzích, třeba pikantní nebo s uzenými šproty. Nejlepší verze ale stejně dosáhnete, když si tuto dobrotu namícháte sami doma podle své chuti.

Treska měla vzbudit zájme o ryby

Počátky salátu nazvaného treska v majonéze můžete hledat již ve čtyřicátých letech minulého století. Tehdy v Zimním přístavu v Bratislavě dva obchodníci Dr. Alexander Virsík, Dr. Dvořáček založili společnost Ryba, která se specializovala na dovoz ryb a zpracování zeleniny. Další závody tohoto národního podniku byly posléze založeny v Žilině a v Košicích. V 50. letech však začal zájem o ryby upadat, neboť byly poměrně drahé.  Bylo tedy potřeba lidi přesvědčit, že ryby by měly být důležitou součástí jídelníčku a přinutit je znovu k jejich koupi. Aby se spotřeba ryb zvýšila, vytvořil proto bratislavský kuchař Július Boško na zakázku pro podnik Ryba recept originální rybí salát z tresky a majonézy.

Treska jako slovenská národní specialita

První zmínky o tresce v remuládě pocházejí z roku 1953, s její masovější výrobou se začalo až v roce 1954 a hned v prvním roce se stala tak oblíbenou, že byl plán na výrobu tohoto salátu až dvounásobně překročen. Salát s příjemnou sladkokyselou chutí si získal mnoho příznivců a v kombinaci s rohlíkem se treska v majonéze stala téměř slovenským národním jídlem. Dodnes se nevyrábí nikde jinde než na Slovensku.

Recept na pravou tresku v majonéze

Pokud tento lahodný rybí salát nemůžete u nás nikde sehnat, není nic snazšího, než si připravit vlastní. Jak na to? Budete potřebovat: 500 g nejlépe čerstvé tresky, 1 středně velkou cibuli, 1 středně velkou mrkev, 2 sterilizované  okurky, 1 menší pohár majonézy, smetanu nebo bílý jogurt na vylepšení chuti, 2 lžíce vinného octa, 2 lžičky hořčice, 1,5 l vody, 150 ml octa, bobkový list, celý černý pepř, sůl.

Postup: V prvním kroku nejprve uvařte tresku. Naplňte velký hrnec vodou a přidejte ocet, bobkový list, černý pepř a sůl. Když se nálev přivede k varu, přidejte do něj rybu a vařte ji patnáct minut. Pokud máte tenčí filé, zkraťte dobu vaření, aby se úplně nerozpadlo. Ve druhém hrnci uvařte očištěnou mrkev doměkka. Hotovou rybu nechte vychladnout a vidličkou ji rozdělte na malé kousky.

Nastrouhejte mrkev a okurky na jemném struhadle tak, aby byly jemně nasekané. Cibuli nakrájejte nadrobno. Když jsou všechny ingredience zcela vychladlé, smíchejte je dohromady. Vmíchejte majonézu a hořčici a okořeňte podle chuti. Postupně přidejte zakysanou smetanu nebo jogurt, ocet, sůl a pepř. Vzhledem k tomu, že tato treska neobsahuje žádné konzervační látky, spotřebujte ji do 24 hodin.

Zdroj informací:
Ryba.sk
Rybazilina.sk

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Siskin

22. 5. 2022 22:50

:-)

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více