Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
24. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Doba dovolených se blíží a Bulharsko už několik desetiletí patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím. Kromě sluníčka, moře a písčitých pláží si vychutnejte i vynikající místní kuchyni!
Čerstvé ingredience
Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě a spojuje bohatý vliv geograficky blízkého Turecka a samozřejmě Řecka s tradičním venkovským stylem vaření, který využívá zeleninu a bylinky. Každý, kdo měl možnost ochutnat bulharskou kuchyni, vám potvrdí, že jen máloco může konkurovat salátu z čerstvých rajčat a domácího ovčího sýra, jemné chuti pomalu pečených dušených pokrmů v hliněných pekáčích nebo množství rozmanitých bezmasých jídel. Bulharská domácí kuchyně je stále velmi sezónní, a přestože si dnes můžete většinu jídel vychutnat po celý rok, jsou stále nejlepší, když jsou suroviny čerstvé a v sezóně.
Mohlo by vás zajímat
Nejdřív salát a rakija
Bulhaři vždy začínají jídlo salátem, který obvykle doplňuje sklenka rakije, místní pálenky z hroznů nebo švestek, nebo třeba v letních měsících mastika, anýzová pálenka podobná řeckému ouzu. Většina salátů se podává bez zálivky, podle chuti si každý může přidat olej a ocet.
Král bulharských salátů, šopský
Nejznámějším salátem je rozhodně šopský. Pokud do něj doma přidáváte olivový olej, je to chyba. Bulhaři ho zásadně připravují s olejem slunečnicovým! Důležitý je také sýr, kterým se salát před servírováním posype. V receptech se sice často uvádí feta, ale v Bulharsku na „šopáku“ musí být sirene. Tento bílý solný sýr zraje ve slaném nálevu. Má ostrou chuť a je součástí mnoha slaných i sladkých receptů na Balkáně.
Vyrábí se z kravského, kozího nebo ovčího mléka, případně z jejich kombinace. Ačkoli jiné sýry, například feta, jsou mu podobné, chuť sirene závisí na regionu, kde se vyrábí, i když jde o stejný výrobní postup. To, čím se zvířata živí, ovlivňuje chuť mléka a nakonec i výsledného sýra.
Mohlo by vás zajímat
A co tedy je na salát potřeba:
- 4 střední rajčata, nakrájená na kousky
- 1 velká neoloupaná okurka, nakrájená na kousky
- 4 zelené nebo červené papriky, pečené nebo syrové, nakrájené na kousky
- 1 velká žlutá cibule, nasekaná
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
na dresing
- ½ šálku slunečnicového oleje
- ¼ šálku červeného vinného octa
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
na posypání salátu
- ½ šálku rozdrobeného bulharského sýra sirene nebo sýra feta
A jak na to? Do velké mísy dejte rajčata, okurky, papriky, cibuli a petržel. Dobře promíchejte. Do šroubovací nádoby dejte olej, ocet, sůl a pepř. Uzavřete a protřepejte, dokud se dobře nepromíchá a ingredience nespojí. Zálivku nalijte na zeleninu. Před podáváním posypte nadrobeným sýrem.
Tento salát je skvělým předkrmem, podávaným s čerstvým pečivem. Jako příloha se skvěle hodí ke všem druhům masa, ale jeho osvěžující chuť je vynikne v kombinaci se steaky, grilovaným kuřetem nebo s vepřovou pečení. Salát můžete použít jako náplň do vegetariánských závitků nebo ho zkombinovat s libovolnými uzeninami a připravit z něj sendviče.
Předkrmy a „malá jídla“
Bulhaři mají v oblibě dušené vnitřnosti, například játra nebo kuřecí srdíčka, ale turisté spíš ocení například čuški burek, což je paprika plněná sýrem a bylinkami a smažená v trojobalu. Oblíbené jsou i surmi, vinné či zelné listy plněné masem nebo sýrem a zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
Hlavní jídlo, to je maso!
Většina hlavních jídel je z kuřecího nebo vepřového masa, jídla z hovězího masa se sice obvykle označují jako telecí a mohou být poněkud tuhá. V oblibě je samozřejmě čerstvé jehněčí maso. Masové pokrmy se často připravují na grilu, populární je šašlik. Z mletého vede kjufteta, pikantní masové karbanátky nebo kuličky, oblíbená je i kebabcheta, jemné mleté maso ve tvaru šišek. Přílohou k masu bývá tarator, osvěžující pokrm z bulharského jogurtu, kopru, bylinek, česneku, čerstvých okurek a vlašských ořechů – obdoba řeckého tzatziky. Tarator se někdy podává také jako předkrm s pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Bulharsko nasladko
Koblihy různých tvarů sypané moučkovým cukrem, mekitsi, jsou oblíbené hlavně k snídani. Jako dezert se často podávají palačinky s medem a ořechy nebo zmrzlina. Cukrárny nabízejí velký výběr dortů a sladkostí včetně orientální baklavy a tortu garaš. Tento čokoládový dort je jedním z nejoblíbenějších bulharských dezertů. Tvoří ho pět vrstev piškotového těsta spojeného čokoládou, pokrytého lesklou ganache a zdobeného vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a plátky mandlí.
Zdroje informací:
traveltalktours.com: Here are 8 Foods You Must Try In Bulgaria
inyourpocket.com: What to eat in Bulgaria
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Jaké oleje použít na marinádu a čím ji nejlépe dochutit?
Rumunsko: V zemi hraběte Drákuly si pochutnávají na sarmale s mămăligou. Takhle jednoduše se tohle jídlo dělá
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 13 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 16 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
Komentáře
9. 9. 2023 13:43
6. 7. 2022 12:23