Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?

Doba dovolených se blíží a Bulharsko už několik desetiletí patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím. Kromě sluníčka, moře a písčitých pláží si vychutnejte i vynikající místní kuchyni!
Čerstvé ingredience
Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě a spojuje bohatý vliv geograficky blízkého Turecka a samozřejmě Řecka s tradičním venkovským stylem vaření, který využívá zeleninu a bylinky. Každý, kdo měl možnost ochutnat bulharskou kuchyni, vám potvrdí, že jen máloco může konkurovat salátu z čerstvých rajčat a domácího ovčího sýra, jemné chuti pomalu pečených dušených pokrmů v hliněných pekáčích nebo množství rozmanitých bezmasých jídel. Bulharská domácí kuchyně je stále velmi sezónní, a přestože si dnes můžete většinu jídel vychutnat po celý rok, jsou stále nejlepší, když jsou suroviny čerstvé a v sezóně.
Článek z magazínu
Nejdřív salát a rakija
Bulhaři vždy začínají jídlo salátem, který obvykle doplňuje sklenka rakije, místní pálenky z hroznů nebo švestek, nebo třeba v letních měsících mastika, anýzová pálenka podobná řeckému ouzu. Většina salátů se podává bez zálivky, podle chuti si každý může přidat olej a ocet.
Král bulharských salátů, šopský
Nejznámějším salátem je rozhodně šopský. Pokud do něj doma přidáváte olivový olej, je to chyba. Bulhaři ho zásadně připravují s olejem slunečnicovým! Důležitý je také sýr, kterým se salát před servírováním posype. V receptech se sice často uvádí feta, ale v Bulharsku na „šopáku“ musí být sirene. Tento bílý solný sýr zraje ve slaném nálevu. Má ostrou chuť a je součástí mnoha slaných i sladkých receptů na Balkáně.
Vyrábí se z kravského, kozího nebo ovčího mléka, případně z jejich kombinace. Ačkoli jiné sýry, například feta, jsou mu podobné, chuť sirene závisí na regionu, kde se vyrábí, i když jde o stejný výrobní postup. To, čím se zvířata živí, ovlivňuje chuť mléka a nakonec i výsledného sýra.
A co tedy je na salát potřeba:
- 4 střední rajčata, nakrájená na kousky
- 1 velká neoloupaná okurka, nakrájená na kousky
- 4 zelené nebo červené papriky, pečené nebo syrové, nakrájené na kousky
- 1 velká žlutá cibule, nasekaná
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
na dresing
- ½ šálku slunečnicového oleje
- ¼ šálku červeného vinného octa
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
na posypání salátu
- ½ šálku rozdrobeného bulharského sýra sirene nebo sýra feta
A jak na to? Do velké mísy dejte rajčata, okurky, papriky, cibuli a petržel. Dobře promíchejte. Do šroubovací nádoby dejte olej, ocet, sůl a pepř. Uzavřete a protřepejte, dokud se dobře nepromíchá a ingredience nespojí. Zálivku nalijte na zeleninu. Před podáváním posypte nadrobeným sýrem.
Tento salát je skvělým předkrmem, podávaným s čerstvým pečivem. Jako příloha se skvěle hodí ke všem druhům masa, ale jeho osvěžující chuť je vynikne v kombinaci se steaky, grilovaným kuřetem nebo s vepřovou pečení. Salát můžete použít jako náplň do vegetariánských závitků nebo ho zkombinovat s libovolnými uzeninami a připravit z něj sendviče.
Předkrmy a „malá jídla“
Bulhaři mají v oblibě dušené vnitřnosti, například játra nebo kuřecí srdíčka, ale turisté spíš ocení například čuški burek, což je paprika plněná sýrem a bylinkami a smažená v trojobalu. Oblíbené jsou i surmi, vinné či zelné listy plněné masem nebo sýrem a zeleninou.
Hlavní jídlo, to je maso!
Většina hlavních jídel je z kuřecího nebo vepřového masa, jídla z hovězího masa se sice obvykle označují jako telecí a mohou být poněkud tuhá. V oblibě je samozřejmě čerstvé jehněčí maso. Masové pokrmy se často připravují na grilu, populární je šašlik. Z mletého vede kjufteta, pikantní masové karbanátky nebo kuličky, oblíbená je i kebabcheta, jemné mleté maso ve tvaru šišek. Přílohou k masu bývá tarator, osvěžující pokrm z bulharského jogurtu, kopru, bylinek, česneku, čerstvých okurek a vlašských ořechů – obdoba řeckého tzatziky. Tarator se někdy podává také jako předkrm s pečivem.
Bulharsko nasladko
Koblihy různých tvarů sypané moučkovým cukrem, mekitsi, jsou oblíbené hlavně k snídani. Jako dezert se často podávají palačinky s medem a ořechy nebo zmrzlina. Cukrárny nabízejí velký výběr dortů a sladkostí včetně orientální baklavy a tortu garaš. Tento čokoládový dort je jedním z nejoblíbenějších bulharských dezertů. Tvoří ho pět vrstev piškotového těsta spojeného čokoládou, pokrytého lesklou ganache a zdobeného vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a plátky mandlí.
Zdroje informací:
traveltalktours.com: Here are 8 Foods You Must Try In Bulgaria
inyourpocket.com: What to eat in Bulgaria
Témata: bulharská kuchyně, šopský salát, mleté maso, špíz
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Holandský řízek pečený s bramborami
Přidáno před 58 minutami

Hraběnčiny brambory
Přidáno před 4 hodinami

Zelný salát s jogurtovo-hořčicovou zálivkou
Přidáno 29. 6. 2022 18:06

Domácí vegan ledňáky bez lepku, mléka, vajec a sóji
Přidáno 29. 6. 2022 13:58

Domácí rýžová smetana
Přidáno 29. 6. 2022 13:37

Cuketový věnec
Přidáno 29. 6. 2022 11:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.