Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?
Zdroj: zdroj: Freepik, chandlervid85

Doba dovolených se blíží a Bulharsko už několik desetiletí patří k nejoblíbenějším prázdninovým destinacím. Kromě sluníčka, moře a písčitých pláží si vychutnejte i vynikající místní kuchyni!

Čerstvé ingredience

Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě a spojuje bohatý vliv geograficky blízkého Turecka a samozřejmě Řecka s tradičním venkovským stylem vaření, který využívá zeleninu a bylinky. Každý, kdo měl možnost ochutnat bulharskou kuchyni, vám potvrdí, že jen máloco může konkurovat salátu z čerstvých rajčat a domácího ovčího sýra, jemné chuti pomalu pečených dušených pokrmů v hliněných pekáčích nebo množství rozmanitých bezmasých jídel. Bulharská domácí kuchyně je stále velmi sezónní, a přestože si dnes můžete většinu jídel vychutnat po celý rok, jsou stále nejlepší, když jsou suroviny čerstvé a v sezóně.

Nejdřív salát a rakija

Bulhaři vždy začínají jídlo salátem, který obvykle doplňuje sklenka rakije, místní pálenky z hroznů nebo švestek, nebo třeba v letních měsících mastika, anýzová pálenka podobná řeckému ouzu. Většina salátů se podává bez zálivky, podle chuti si každý může přidat olej a ocet.

Král bulharských salátů, šopský

Nejznámějším salátem je rozhodně šopský. Pokud do něj doma přidáváte olivový olej, je to chyba. Bulhaři ho zásadně připravují s olejem slunečnicovým! Důležitý je také sýr, kterým se salát před servírováním posype. V receptech se sice často uvádí feta, ale v Bulharsku na „šopáku“ musí být  sirene. Tento bílý solný sýr zraje ve slaném nálevu. Má ostrou chuť a je součástí mnoha slaných i sladkých receptů na Balkáně.

Vyrábí se z kravského, kozího nebo ovčího mléka, případně z jejich kombinace. Ačkoli jiné sýry, například feta, jsou mu podobné, chuť sirene závisí na regionu, kde se vyrábí, i když jde o stejný výrobní postup. To, čím se zvířata živí, ovlivňuje chuť mléka a nakonec i výsledného sýra.

A co tedy je na salát potřeba: 

  • 4 střední rajčata, nakrájená na kousky
  • 1 velká neoloupaná okurka, nakrájená na kousky
  • 4 zelené nebo červené papriky, pečené nebo syrové, nakrájené na kousky
  • 1 velká žlutá cibule, nasekaná
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

na dresing

  • ½  šálku slunečnicového oleje
  • ¼  šálku červeného vinného octa
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

na posypání salátu

  • ½ šálku rozdrobeného bulharského sýra sirene nebo sýra feta

A jak na to? Do velké mísy dejte rajčata, okurky, papriky, cibuli a petržel. Dobře promíchejte. Do šroubovací nádoby dejte olej, ocet, sůl a pepř. Uzavřete a protřepejte, dokud se dobře nepromíchá a ingredience nespojí. Zálivku nalijte na zeleninu. Před podáváním posypte nadrobeným sýrem.

Tento salát je skvělým předkrmem, podávaným s čerstvým pečivem. Jako příloha se skvěle hodí ke všem druhům masa, ale jeho osvěžující chuť je vynikne v kombinaci se steaky, grilovaným kuřetem nebo s vepřovou pečení. Salát můžete použít jako náplň do vegetariánských závitků nebo ho zkombinovat s libovolnými uzeninami a připravit z něj sendviče.

Předkrmy a „malá jídla“

Bulhaři mají v oblibě dušené vnitřnosti, například játra nebo kuřecí srdíčka, ale turisté spíš ocení například čuški burek, což je paprika plněná sýrem a bylinkami a smažená v trojobalu. Oblíbené jsou i surmi, vinné či zelné listy plněné masem nebo sýrem a zeleninou.

Hlavní jídlo, to je maso!

Většina hlavních jídel je z kuřecího nebo vepřového masa, jídla z hovězího masa se sice obvykle označují jako telecí a mohou být poněkud tuhá. V oblibě je samozřejmě čerstvé jehněčí maso. Masové pokrmy se často připravují na grilu, populární je šašlik. Z mletého vede kjufteta, pikantní masové karbanátky nebo kuličky, oblíbená je i kebabcheta, jemné mleté maso ve tvaru šišek. Přílohou k masu bývá tarator, osvěžující pokrm z bulharského jogurtu, kopru, bylinek, česneku, čerstvých okurek a vlašských ořechů – obdoba řeckého tzatziky. Tarator se někdy podává také jako předkrm s pečivem.

Bulharsko nasladko

Koblihy různých tvarů sypané moučkovým cukrem, mekitsi, jsou oblíbené hlavně k snídani. Jako dezert se často podávají palačinky s medem a ořechy nebo zmrzlina. Cukrárny nabízejí velký výběr dortů a sladkostí včetně orientální baklavy a tortu garaš. Tento čokoládový dort je jedním z nejoblíbenějších bulharských dezertů. Tvoří ho pět vrstev piškotového těsta spojeného čokoládou, pokrytého lesklou ganache a zdobeného vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a plátky mandlí.

Zdroje informací: 

traveltalktours.com: Here are 8 Foods You Must Try In Bulgaria

inyourpocket.com: What to eat in Bulgaria

Recepty k tomuto článku

Komentáře

bofinka

9. 9. 2023 14:43

Сарми с лозови листа, tedy cesky sArmi

Odeta Wollmanova

6. 7. 2022 13:23

Bulhaři taky modernizovali. V pekárničkách dostanete croisanty, donuty, koblihy, burky s náplněmi ať už slanými nebo sladkými a štrúdly, chutnal nám višňový nebo klasika jablečný. A výborná káva za pár korun. Ale musí se vyjít z turistického areálu mezi místní a lavičky nebo židličky u podniku nejsou většinou extra pohodlné. Letíme za měsíc, už se těšíme.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více