Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý jahodový sirup: Základní příprava, tipy na netradiční dochucení a rady, kam sirup využít
Zdroj: Freepik, Tatiana Goskova

Chystáte se letos zavařovat jahody? Pokud jich máte dostatek a chcete zkusit i něco jiného než tradiční marmeládu, pusťte se třeba do sirupu, který pak oceníte při míchání domácích limonád. A pokud toužíte po nějaké neobvyklé chuti, můžete jej ozvláštnit třeba bylinkami.


Co s velkou úrodou jahod?

Domácí jahodový sirup je ideální možností, jak využít velkou úrodu jahod. Jeho příprava je o trochu jednodušší než v případě marmelády a ani vám nezabere tolik času. Navíc nebudete muset vymývat a sterilovat velké množství skleniček, stačí si jen připravit pár velkých lahví. Hotový sirup se pak hodí nejen k dochucení vody nebo sodovky, ale třeba i do mléčných koktejlů nebo jako přeliv na lívance, palačinky či wafle. Pokud jej uděláte hustší, poslouží rovněž jako topping na ovocné poháry se šlehačkou a zmrzlinou.

Jahodový sirup je snadný na přípravu

Jahodový sirup si sice můžete koupit v každém obchodě, ten z čerstvých jahod je ovšem nepřekonatelný. Dostane vás úžasnou vůní a chutí jahod a není pouze sladký, ale příjemně osvěžující. Jeho příprava je až neskutečně jednoduchá. Omyté a očištěné jahody se nejprve povaří s vodou doměkka (2 kg jahod asi s 1 l vody), až se rozvaří na kaši. Nezapomeňte přilít i citronovou šťávu, aby vám jahody nezhnědly a zůstaly krásně červené. Navíc se přidává pro kyselejší chuť i kyselina citronová, obvykle 50 – 80 g/l. Ta zajistí i delší trvanlivost sirupu.

Rozvařené jahody se nakonec ještě rozmixují a směs se přecedí přes cedník vyložený plátýnkem, aby zbyla jen čistá šťáva. Nakonec je nutné odměřit si, kolik máte šťávy a ve stejném poměru ji smíchejte s cukrem. Šťávu s cukrem pak přelijte do hrnce a povařte, dokud se cukr nerozpustí a směs trochu nezhoustne. Nevařte ale dlouho, ať vám nevznikne marmeláda. Hotový sirup přelijte do vymytých lahví a uložte do chladu. Chcete-li prodloužit jeho trvanlivost, můžete si láhve ještě dát sterilovat.

K jahodám se hodí máta i bazalka

Sirup s čerstvými jahodami je vynikající sám o sobě, pokud ale chcete, můžete si jej ještě trochu vylepšit třeba prostřednictvím skořice nebo vanilky. Vanilka se k jahodám hodí přímo báječně a jen pozvedne jejich už tak úžasnou chuť. Nejlepší je samozřejmě použít přímo dřeň z vanilkového lusku. K netradiční a svěžejší chuti přispějí i bylinky. K jahodám se výborně hodí meduňka nebo máta, překvapivě dobře k nim ale pasuje i bazalka. Bylinky nevařte, jen je nechte louhovat v horkém sirupu do vychladnutí a pak přeceďte.

Jahodový sirup zastudena

Chcete-li si v sirupu uchovat co nejvíc vitaminů z jahod, připravte si jej zastudena. Budete potřebovat jen jahody, cukr krystal, čerstvou mátu, případně jablečný ocet jako konzervant nebo trochu alkoholu. Na 500 g jahod si odměřte 250 g cukru. Nakrájené jahody a cukr dejte do uzavíratelné sklenice a promíchejte. Přidejte mátu, sklenici uzavřete a dejte do lednice na 12-24 hodin. To, že je sirup hotový poznáte podle toho, že je cukr rozpuštěný a z jahod nevytéká žádná šťáva. Vše přeceďte, sirup přelijte do láhve a skladujte v chladu. Pro prodloužení trvanlivosti přidejte asi 30 ml vodky nebo trochu jablečného octa.

Hustší sirup na lívance

Pokud byste si chtěli připravit sirup na lívance, nemusíte směs s jahodami mixovat úplně dohladka. Lepší je, když v něm ponecháte kousky ovoce. Pro dosažení větší hustoty je dobré tento sirup zahustit kukuřičným škrobem. Ten nejprve rozmíchejte s trochou vody a teprve pak přilijte k sirupu a vařte, dokud směs víc nezhoustne. Tento jahodový sirup pak uchovávejte v lednici, vydrží vám tam asi 2-3 týdny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JanaLanska JanaLanska

21. 6. 2023 23:08

Vstávají mi vlasy hrůzou, když čtu, jak se vaří sirup z jahod - rozvařit jahody na kaši, po procezení znovu vařit a máte z jahod bezvitamínový balast. Recept můj:Rozdrtím čerstvé jahody, přidám 2nakrájené citrony, zaliju vodou a nechám na slunci 2 dny. Z jedné dávky mámk 3,5l. Poté přeliji do kastrolu, vymačkám jahody a zahřívám. Když mám 40°C přidám cukr, postupně 2kg, když je cukr rozpuštěný za míchání, přidám lžičku kys. citronové. Při teplotě 68-70°C stáčím do lahví, přidám do hrdla za cca 2milimetry od vrcolu lžičku lihu, okamžitě zavíčkuji a to je všechno. Mám s ním letité zkušenosti, nakládam smrk, byliny, plátky Růží, meruňky, Aronii, Borůvky atd. atd. Ještě se mi za dlouhé roky nezkazil, když otevřeme lahev, zůstane stát na lince v teple, dokud se nevypije..... To je pane koncert...:-K

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více