Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
České jahody jsou pojem a zároveň tak trochu symbol začínajícího léta. I proto máme tolik skvělých a tradičních receptů, které právě toto nízkokalorické sladké ovoce obsahují. Chcete si uvařit boží ovocné knedlíky nebo koláč, na který rodina jen tak nezapomene? Naučíme vás to!
Jahody mají zelenou
Hurá na jahody! Sezóna sladkého červeného ovoce s minimem kalorií je blíží, a tak je nejvyšší čas osvojit si klasické jahodové recepty. Kdy se letos vlastně začne sbírat? Podle předsedy české Ovocnářské unie Martina Ludvíka to vypadá, že kvůli chladnému počasí bude nejlepší vyrazit na samosběr jahod mezi 15. a 20. červnem. Více o tom, jaká nás letos čeká úroda, si přečtěte zde:
Článek z magazínu
Z jahod se toho dá vyrobit spousta; můžete je rozmixovat s tvarohem nebo s mlékem a vyrobit si osvěžující přesnídávku nebo koktejl, dají se přidat do ovocných salátů, použít na výrobu domácí šťávy, limonády nebo marmelády, je možné sníst je jen tak se šlehačkou... Tím nejlepším, co s nimi udělat, je ovšem uvařit jahodové knedlíky nebo upéct jahodový koláč. Jak na to? Základní recept na jahodový koláč je poměrně snadný...
Takový moučník zvládnou i začínající kuchařinky, jak jej ale vylepšit a dotáhnout k dokonalosti? Na to máme několik rad a triků. Určitě nic nezkazíte, když místo bílé mouky použijete mouku špaldovou, se kterou se dobře pracuje a je o něco málo zdravější. Z téhož důvodu můžete cukr nebo jeho část nahradit čekankovým sirupem, který obsahuje hodně vlákniny. Do těsta na koláč přidejte vaničku polotučného tvarohu, výsledek díky tomu bude vláčnější a výživnější, takže poslouží i jako plnohodnotná svačina, ne jen jako moučník.
Jakousi korunou každého koláče je drobenka a ten jahodový není výjimkou. Jak na ni, aby byla perfektní?
Článek z magazínu
Tip! Přidejte do drobenky trochu skořice, skořicového cukru nebo cukru vanilkového. Ta vůně vás dostane do kolen! A ještě jedna rada; do těsta na jahodový koláč se nebojte přisypat jednu či dvě lžíce kakaa, protože jahody a čokoláda, to je opravdu božská kombinace.
Dokonalé knedlíky
Absolutní klasikou mezi sladkými letními jídly jsou jahodové knedlíky. Můžete zvolit tvarohovou variantu, která je výživná a snadná na výrobu, navíc se do ní jahody perfektně hodí. Pokud máte čas a chuť, určitě se ale nebojte ani knedlíků kynutých. Základní recept na ně najdete tady:
Jestli si chcete udělat ještě jiný typ knedlíků, například vyzkoušet bramborové ovocné knedlíky, podívejte se sem a zjistíte, jak na to:
Tip! Pokud se vám knedlíky nechce pracně plnit, uvařte je samotné ve formě malých kuliček nebo noků a z jahod vytvořte omáčku, kterou pak knedlíky na talíři polijete. Stačí ovoce rozvařit s cukrem a trochou másla.
Perfektní tečkou je dochucení hotových knedlíků na talíři. Jednou možností je zasypat je strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelít trochou rozpuštěného másla. Druhou možností je vyšlehat tvaroh s cukrem a knedlíky jím přelít. Rovněž je možné rozvařit tvaroh s cukrem a mákem, ale tato maková poleva se chuťově přeci jen lépe hodí ke švestkovým knedlíkům.
Témata: jahody, ovoce, sezóna, sezónní suroviny, ovocné knedlíky, koláč, sladké pečení, sladká jídla, jídlo pro děti
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak připravit sýrovou roládu. Atraktivní pohoštění pro návštěvu, které máme během chvilky hotové
Jak připravit sýrový plát Základem rolády je rozehřátý sýr. Vhodný je eidam nebo gouda. Pokud použijeme sýr vcelku, vložíme ho do mikrotenového… Číst více
Jak doma nejlépe vyškvařit sádlo na fantastické škvarky? Pomůže mléko i správná teplota!
Oboje sice seženete v každém řeznictví i… Číst více
Sýrová roláda jako z Prostřena se stane perlou vašeho pohoštění. Má tisíce variací a příprava je jednoduchá
Chcete se vytáhnout před návštěvou? Jednohubky… Číst více
Retro okénko: Sýrové rolády bývaly kdysi hitem všech oslav. Ale oblíbené jsou stále a takhle snadno se připravují
Chystáte v létě oslavu? Kdo by měl chuť se dělat… Číst více
Škvarková pomazánka je nejlepší s křupavými škvarky: Její chuť vylepší kyselé okurky a smažená cibulka
Konečně tu máme Tučný čtvrtek, den, kdy se můžeme… Číst více
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Kavárna je místem, kam si lidé chodí odpočinout a… Číst více
Sýry můžeme zpracovat na mnoho různých pokrmů. Poradí náš přehled
Jak zpracujeme sýry V naší databázi máme množství receptů na zpracování různých typů sýrů, kde hraje sýr hlavní roli. Ať už jsou to sýry čerstvé,… Číst více
Jak udělat škvarkovou pomazánku? Do tradičního receptu patří křupavé škvarky, zdravou obměnu připravíme z pohanky
Škvarky z domácí zabijačky jsou pochoutkou samy o sobě. Pro jejich křupavou chuť a vůni je můžeme využít také jako přísadu do domácího pečiva,… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno před 6 hodinami

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno před 18 hodinami

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21

Kurkumáček za hubičku
Přidáno 6. 6. 2023 20:26

Pečené řízky z bůčku
Přidáno 6. 6. 2023 13:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.