Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční jahodové recepty: Osvědčené rady pro dokonalé knedlíky i perfektní letní koláč
Zdroj: Toprecepty.cz, Varenistecz

České jahody jsou pojem a zároveň tak trochu symbol začínajícího léta. I proto máme tolik skvělých a tradičních receptů, které právě toto nízkokalorické sladké ovoce obsahují. Chcete si uvařit boží ovocné knedlíky nebo koláč, na který rodina jen tak nezapomene? Naučíme vás to!

Jahody mají zelenou

Hurá na jahody! Sezóna sladkého červeného ovoce s minimem kalorií je blíží, a tak je nejvyšší čas osvojit si klasické jahodové recepty. Kdy se letos vlastně začne sbírat? Podle předsedy české Ovocnářské unie Martina Ludvíka to vypadá, že kvůli chladnému počasí bude nejlepší vyrazit na samosběr jahod mezi 15. a 20. červnem. Více o tom, jaká nás letos čeká úroda, si přečtěte zde:

Z jahod se toho dá vyrobit spousta; můžete je rozmixovat s tvarohem nebo s mlékem a vyrobit si osvěžující přesnídávku nebo koktejl, dají se přidat do ovocných salátů, použít na výrobu domácí šťávy, limonády nebo marmelády, je možné sníst je jen tak se šlehačkou... Tím nejlepším, co s nimi udělat, je ovšem uvařit jahodové knedlíky nebo upéct jahodový koláč. Jak na to? Základní recept na jahodový koláč je poměrně snadný...

Takový moučník zvládnou i začínající kuchařinky, jak jej ale vylepšit a dotáhnout k dokonalosti? Na to máme několik rad a triků. Určitě nic nezkazíte, když místo bílé mouky použijete mouku špaldovou, se kterou se dobře pracuje a je o něco málo zdravější. Z téhož důvodu můžete cukr nebo jeho část nahradit čekankovým sirupem, který obsahuje hodně vlákniny. Do těsta na koláč přidejte vaničku polotučného tvarohu, výsledek díky tomu bude vláčnější a výživnější, takže poslouží i jako plnohodnotná svačina, ne jen jako moučník.

Jakousi korunou každého koláče je drobenka a ten jahodový není výjimkou. Jak na ni, aby byla perfektní?

Tip! Přidejte do drobenky trochu skořice, skořicového cukru nebo cukru vanilkového. Ta vůně vás dostane do kolen! A ještě jedna rada; do těsta na jahodový koláč se nebojte přisypat jednu či dvě lžíce kakaa, protože jahody a čokoláda, to je opravdu božská kombinace.

Dokonalé knedlíky

Absolutní klasikou mezi sladkými letními jídly jsou jahodové knedlíky. Můžete zvolit tvarohovou variantu, která je výživná a snadná na výrobu, navíc se do ní jahody perfektně hodí. Pokud máte čas a chuť, určitě se ale nebojte ani knedlíků kynutých. Základní recept na ně najdete tady:

Jestli si chcete udělat ještě jiný typ knedlíků, například vyzkoušet bramborové ovocné knedlíky, podívejte se sem a zjistíte, jak na to:

Tip! Pokud se vám knedlíky nechce pracně plnit, uvařte je samotné ve formě malých kuliček nebo noků a z jahod vytvořte omáčku, kterou pak knedlíky na talíři polijete. Stačí ovoce rozvařit s cukrem a trochou másla.

Perfektní tečkou je dochucení hotových knedlíků na talíři. Jednou možností je zasypat je strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelít trochou rozpuštěného másla. Druhou možností je vyšlehat tvaroh s cukrem a knedlíky jím přelít. Rovněž je možné rozvařit tvaroh s cukrem a mákem, ale tato maková poleva se chuťově přeci jen lépe hodí ke švestkovým knedlíkům.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více