Mátový sirup

senky Kuchařka: senky

Doba přípravy: 20 min příprava, hodinku macerace Nápoje 27 názorů

Suroviny

500 ml vody
500 g třtinového cukru
50 g čerstvých mátových lístků
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup, vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a necháme krátce přejít varem.

  2. Odstavíme, pevně přiklopíme a necháme hodinu macerovat. Pak sirup přes plátýnko scedíme do láhve.

Poznámka

Můžeme použít jako přísadu do osvěžujících letních nealko i alko drinků, ale poslouží i jako lék při nechutenství, špatném trávení a nachlazení, pak dávkujeme po lžičkách :))

Hledala jsem a našla několik podobných, ale úplně stejný recept není ani jeden, proto přidávám :)

Recept pochází z červnového Gurmetu.

Ještě musím dodat, že jsem dělala ze 1/4 dávky, protože 50 g čerstvých mátových lístků jsem ve dvou květináčích prostě nenaškubala ani náhodou......

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 677 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mátový sirup

  • senky senky(autor receptu)

    Maestra: Děkuji za zpětnou vazbu :-K jsem moc ráda, že chutná. U nás taky moc ...... a na vanilkovou zmrzku <3

    Odpovědět

  • casino casino

    U nás na mátu chodím s kosou...:-)
    Před časem jsem se nechal okouzlit tímto rcp: https://www.toprecepty.cz/recept/57904-after-eight...
    A protože pro pětník si nechám i koleno vrtat, tak toto připravím a posléze sirupem čokoládu ochutím :-)
    No, že mě to nenapadlo dříff, že :-8

    Odpovědět

  • Maestra Maestra

    Děkuji za skvělý recept. Akorát jsem přidala citrón, kvůli chuti a delší konzervaci, ale stejně asi dlouho nevydrží, protože je fakt moc dobrý ???? po scedění jsem ještě udělala studený čaj, tím že jsem nechala plátýnko se zbytky louhovat pár minut ve vlažné vodě.

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    Betyna: Betynko, díky :-K

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: sirup je výborný, aromatický - přidala jsem fotku :-K

    Odpovědět

  • zanetkar zanetkar

    moc díky za recept...na zahrádce mám máty plno a nevěděla jsem co z ní udělat.Hned zítra vyzkouším.Díky,díky :) Ž.:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • rebeka rebeka

    senky:nééé, to víš, že né:-D:-D:-D ale že jsme botanici jak hrom, co:-?:-D:-D dej si.. na zdraví;-):yes::yes::-)

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    rebeka:a že jste to nevylily ke keři, že néééé:-?:-D:-D hned jak přijdu domů z procesu, namíchám si:-8:-*

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    AniCiz: ti něco řeknu, jo:-8:-?:-? několik lét tomu nazad, jsme seděly s dcerou na zahradě, krásné léto a dostaly jsme chuť na mojito.. no, proč ne, všechno bylo doma a před náma keř "máty".. všechno namícháno, ledík, brčko, pojďme na to.. to má zvláštní chuť.. prosím tě.. dobré je to, nevymýšlej:-!:-!:-!
    no... nebyla to máta, byla to meduňka..no, co už:-8:-?:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    Rebeka:jsi dokonalá..:-K:-K:-K..co nevíš,umíš vyhledat na správném místě..
    k těm mátám..nejaromatičtější je máta peprná,ovšem je už tak hodně pokřížená s klasnatou,i méně obvyklými,že je těžko přesně identifikovat..no každopádně je léčivá a skvělá:-*

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    senky: nemá za co, sličná šenkýřka;-):-), taky jsem se poučila.. ono se to může někdy hodit, no ne;-):-?:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já myslím, že je to o zvyku, u nás se sbírají především listy, mám to i v bylinkářce, ale netvrdím, že před květem nebo květy jsou špatné, protože já je taky sbírám i v době květu, zkrátka dokud máta je, protože máme ohromnou spotřebu.;-);-)
    Ještě doplním, že vedle máty peprné existuje ještě máta okrouhlolistá, klasnatá a horská, ale použití mají stejné. V Jizerkách vedle peprnky je i ta okrouhlolistá.

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    rebeka: i já se poučím:-)):-)) díkas:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    AniCiz: asi tak..;-) Máta peprná


    Máta peprná List
    Jaro-podzim
    Kvetoucí nať
    Nejlépe na začátku květu, červen... jsem našla, dobrá, že:-D:-D:-D;-)
    taty je pro jistoti všechno.. v tomto směru jsem naprosto neznalá..
    http://www.jikl.cz/jak-na-lecivky-/2024-co-a-kdy-s...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: matovy sirup mátový sirup recept sirup z máty recept na mätovy sirup jak vyrobit matovy sirup sirup z máty recept sirup z máty peprné recept mátový sirup mata sirup domaci matovy sirup sirup mátový máta peprná recepty mátový syrup máta recepty recept na sirup z mäty sirup z máty peprné recept mátový sirup výroba máta peprná sirup mata peprna sirup recept recepty z máty