Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jahodová zmrzlina
Zdroj: Freepik, wirestock

Jahody jsou lahodným ovocem, které se ale snadno kazí. Aby vám vydržely co nejdéle, tak si je můžete zamrazit. Poradíme způsoby, jak lze jahody uchovat v mrazničce. Vyzkoušejte naše tipy.

Jak zacházet s jahodami?

Jahody patří mezi účinné antioxidanty, jsou také výbornou zásobárnou vitaminu C, vitaminu K, manganu, vlákniny a velmi dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, mědi, kyseliny listové a vitaminů skupiny B. Díky obsaženým látkám se skvěle hodí jako součást snídaně, ale i jako dezert po večeři. Tohle ovoce ani nemá moc kalorií, proto je výhodné i pro ty, kteří chtějí zhubnout.

Jedinou nevýhodou jahod je, že se opravdu rychle kazí. Pokud si jich hodně přinesete domů, nevydrží v lednici dlouho. Záleží na tom, v jakém stupni zralosti jsou přinesené jahody, případně jak byly skladovány. Všeobecně se ale doporučuje je sníst do dvou dnů. Ale správně zmražené jahody by měly vydržet až 8 až 12 měsíců, aniž by ztratily svou chuť a vůni.

Jaké jahody se hodí na mražení?

Na mražení se hodí tmavě červené, pevné a plně zralé plody (ne přezrálé). Počítejte s tím, že po rozmrazení budou jahody trochu tmavší a budou mít mnohem měkčí texturu.

Co udělat před mražením?

Před uložením do mrazničky je důležité všechny jahody dobře prohlédnout a odstranit plesnivé a poškozené plody. Odstopkovat je a opatrně omýt pod tekoucí vodou ve velkém sítu, se kterým párkrát trochu zatřepte, aby se jahody úplně opláchly. Nemáčejte je v misce s vodou, aby neztratily svou chuť. Potom je nechte dobře uschnout na rozprostřené papírové utěrce. Pohlídejte si, aby jahody před vložením do mrazáku byly skutečně úplně suché. Kapičky vody by po zamrazení zledovatěly a po rozmrazení jahod by je učinily vodnatější. 

Jak se mrazí jahody?

Jahody se dají mrazit celé. Ty pak můžete využít do nápojů a sladkých dezertů. Jahody dejte jednotlivě na tácek, vyložený pečicím papírem, vedle sebe pouze v jedné vrstvě a nechte je mrazit alespoň dvě hodiny, nebo dokud nezmrznou. Pak je přesypte do dobře uzavíratelné plastové nádoby nebo do mrazicího sáčku. Díky tomuto postupu se jahody nepřilepí k sobě a budete je potom moci brát po množství, které budete potřebovat. 

Jahody se také dají mrazit krájené, pokud víte, že je v této podobě budete potřebovat. Je to lepší provést před mražením, protože pak by ztrácely hodně šťávy. Mohou být také nadrcené - s cukrem nebo bez něj. Pro tuto podobu jahod plody nakrájejte do misky a na litr jahod přidejte 1/2 hrnku cukru a jemně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Lehce jahody rozdrťte vidličkou, podle toho, jaká podoba vám bude vyhovovat. Nakonec lžící přendejte do plastové nádoby a dobře uzavřete. Dejte do mrazáku. Jahodovou směs můžete zamrazit i po vložení do mrazicího sáčku.

Jak ještě zmrazit jahody

Jahody se výborně hodí na přípravu domácí zmrzliny, jahodového sorbetu a domácích nanuků. Počítejte s tím, že jahodová zmrzlina, i když je z domácího zmrzlinovače, není tak našlehaná jako ta z obchodu. A podle informací z magazínu dTest vydrží několik týdnů až měsíc s nezměněnou chutí a konzistencí. Je ale potřeba na zmrzlinu dát fólii a nádobu důkladně uzavřít. Jahodu můžete také zamrazit do formiček na led a zalít ji vodu. Tak si připravíte ledovou kostku s jahodou, kterou můžete využít třeba v nějakém drinku.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak využít mražené jahody?

Když chcete přidat jahody do těsta, nikdy je nerozmrazujte, protože by pustily tekutinu a byly by velmi vodnaté. Přidejte mražené jahody přímo do těsta a šup s ním do trouby. Přidejte je do smoothies, do koktejlů: mojito, margarity, do limonády a do šlehačky. Využijete je do koláčů, muffin, na kaše, do ovesných vloček, pudinku, na palačinky i na vafle. 

Zdroje informací:
bezpecnostpotravin.cz
goodhousekeeping.com
tasteofhome.com
epicurious.com
dtest.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více