Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice do jídelníčku dětí patří
Zdroj: Freepik, freepik

Brokolice je přímo nabitá vitamíny, minerálními látkami a vlákninou. Je součástí prvních zeleninových příkrmů pro miminka, do větších dětí však bývá problém tento skvělý zdroj především vitamínu C dostat. Poradíme vám, jak na to.


​Zdravotní benefity brokolice

Někteří si ji užívají, jiní jí nemohou přijít na chuť. A někdy bývá nesnadné naservírovat lákavě brokolici právě dětem. Přitom málokterá zelenina je tak významným zdrojem zdraví prospěšných látek, jako právě brokolice. Podle magazínu healthline.com pomáhá:

  • s posilováním imunitního systému díky vysokému obsahu vitamínu C
  • s bojem proti zánětům a nemocem, kde hlavními zbraněmi jsou silné antioxidanty
  • se zdravým zrakem, o který se starají antioxidanty lutein a zeaxanthin
  • se správným zažíváním díky vláknině a dalším látkám podporujícím optimální trávení
  • se zdravím zubů, kostí, kloubů a pokožky, ke kterému přispívá vitamín K, vápník, fosfor a zinek

​Jak na atraktivní vařenou brokolici

Oblíbenost brokolice u dětí závisí zejména na přípravě pokrmu. Stejně tak, jak může být brokolice krásně zelená, křupavá a chutná, tak nesprávným postupem lze získat jen šedivou blátivou hmotu, kterou nedostanete ani do dospělých. Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 8-10 minut. Aby si zachovala krásnou barvu a křupavost, ihned po scezení ji vložte do hodně studené vody. Pokud brokolici dále chcete mít v pokrmu teplou, například jako přílohu, ohřejte ji nad párou.

​Recepty z brokolice, které si děti zamilují

​Brokolicovo-hrášková polévka

Kombinaci brokolice a hrášku v jemné krémové polévce děti neodolají. Na 4 porce potřebujete 1 menší brokolici, 250 g mraženého hrášku, 2 brambory, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100 ml smetany, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, brambory na menší kostičky, brokolici rozdělte na růžičky a odstraňte tvrdé košťály. Na troše oleje nechte zpěnit cibuli, přidejte česnek, hrášek, brokolici a krátce orestujte. Zalijte horkým vývarem, přidejte brambory, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, zjemněte smetanou a už jen krátce povařte. Do brokolicovo-hráškové polévky se skvěle hodí křupavé krutony.

​Brokolicové placičky se sýrem a šunkou

Karbanátky a placky na všechny způsoby milují nejen děti. Připravit je můžete i zdravěji, než smažením na oleji. Na 4 porce budete potřebovat 1 větší brokolici, 1 vejce, 100 g strouhaného sýra, 50 g šunky, 1 jarní cibulku, 1 stroužek česneku, strouhanku, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu, vařte 8 minut a ihned zchlaďte studenou vodou. Brokolici, cibulku, šunku a česnek nakrájejte nadrobno. Smíchejte brokolici, vejce, sýr, šunku, cibulku, česnek, osolte, opepřete a podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby placičky držely pohromadě. Namočenýma rukama vytvarujte placičky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřený trochou oleje. Pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině pečení brokolicové placičky otočte. Podávejte s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

​Brokolicové pesto na těstoviny

Pesto z brokolice můžete použít nejen na těstoviny, ale také jako pomazánku na pečivo. Na 4 porce si připravte 1 větší brokolici, 1 stroužek česneku, 2 lžíce piniových oříšků, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. Jak na to?

Brokolici rozdělte na růžičky a odstraňte tvrdé košťály. Vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu, povařte 10 minut a ihned zchlaďte studenou vodou. Brokolici rozmixujte společně s prolisovaným česnekem, piniovými oříšky, petrželkou, olejem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte a opepřete. Brokolicové pesto promíchejte s uvařenými těstovinami a posypte parmezánem nebo jiným oblíbeným sýrem.

​Brokolicový quiche (kyš) se sýrem

Slaný koláč s lahodnou brokolicovo-sýrovou náplní je výborný zatepla i zastudena. Na formu o průměru 25 cm potřebujete: těsto - 200 g hladké mouky, 110 g másla, 1 žloutek, 1 lžičku soli, náplň - 1 malou brokolici, 2 vejce, 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %), 100 g šunky, 200 g strouhané goudy nebo čedaru, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Jak na to?

Máslo čerstvě vytažené z lednice nakrájejte na kousky, přidejte mouku, žloutek, sůl a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte na 1 hodinu do lednice. Těsto vyválejte, vložte do formy na koláč a několikrát propíchejte vidličkou. Aby se těsto v troubě nenafouklo, položte na něj pečicí papír a zatěžte trochou suchých fazolí. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut a nechte vychladnout. Brokolici rozdělte na růžičky, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 8 minut. Ihned zchlaďte studenou vodou. Smíchejte brokolici, nadrobno nakrájenou šunku, polovinu sýra, prolisovaný česnek, vejce, smetanu, sůl a pepř. Směs nalijte na připravený korpus, posypte druhou polovinou sýra a pečte na 180 °C asi 30 – 40 minut dozlatova.

Zdroje informací:

healthline.com
bonappetit.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více