Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

citron, nápoj
Zdroj: Freepik

Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší naši trpělivost. Ale můžete nad nimi vyzrát. Vyzkoušejte naše účinné tipy, díky kterým se octomilek zbavíte v domácnosti.

Octomilky v kuchyni

Octomilky jsou sice malé vinné mušky, ale o to více dokáží potrápit. Už to, že se této mušce říká i banánová, octová nebo ovocná, naznačuje, jak blízkou souvislost tohoto hmyzu s ovocem má. A že souvislost to není právě příjemná. Jedná se totiž o to, že malé mušky láká sladká vůně zrajícího ovoce. Pokud si myslíte, že je to jediné, co je vábí, máme pro vás nepříjemnou zprávu. Mohou totiž útočit i na zbytky z kuchyně, pečivo či zeleninu. Sice nám neškodí přímo, ale octomilky mohou roznášet plísně na potraviny. Ty se pak rychleji kazí.

Domů se dostanou oknem, nebo mohou být vajíčka na ovoci. Čich octomilek je velmi dobrý a rychle poznají, co je kde skvělého k snědku. Octomilek se je třeba zbavit co nejdříve, už při jejich prvním výskytu. Značně rychle se totiž množí. Pokud už jste s nimi měli tu čest, určitě víte, že zbavit se jich není úplně snadné. Jde to vlastně velmi těžko. Přesto existuje několik rad, které se vyplatí respektovat. Vsaďte na následující tipy.

Úklid proti octomilkám

Základní pravidla pro likvidaci octomilek spočívají v tom, že je potřeba provést určitá opatření. Protože ovoce, zelenina a různé další potraviny lákají tato drobná zvířátka, je třeba vše uklidit. Jídlo by mělo být v uzavřených nádobách, sáčcích. To, co může být v lednici, dejte tam. Zbývající potraviny do spíže, do chladu. Nenechávejte potraviny volně a už vůbec ne ty silně zralé. Také kávová sedlina muškám voní, proto se jí co nejdříve zbavte a nenechávejte ji dlouho v šálku ani v kávovaru. Octomilky může lákat i špína na nádobí, proto nádobí umývejte nebo ho dávejte hned do myčky.

Dalším místem, kde se sdružují tyto malé mušky, je koš na odpadky - důkladně ho omyjte. Vyplatí se také vyčistit odpad v umyvadle. Skvělý je přírodní způsob, kdy do odpadu nasypte sodu, zalijte ji octem a počkejte asi 10 minut. Pak ho propláchněte horkou vodou.

Past na octomilky

Jednou z dalších variant je příprava pasti. Bude stačit sklenička, do které nalijte trochu octu, šťávy, nebo třeba džusu. Hezky je láká i červené víno a pivo. Vršek sklenice překryjte igelitem a zagumičkujte, aby na sklenici držel. Vršek igelitu propíchejte. Octomilky bude lákat vůně, do sklenice se dostanou, ven už ale ne.

Spreje a olejíčky proti hmyzu

Na octomilky je účinný i obyčejný sprej proti mouchám a komárům, v kuchyni můžete ale spíše rozprášit nějakou variantu tekutiny s vysokým obsahem alkoholu. Účinná je třeba Alpa. Má využití jako dezinfekce, podobně fungují přírodní pomocníci, jako máta, eukalyptus, citronová tráva. Ty ale slouží především jako odpuzovači. Navíc dům krásně provoní.

Na octomilky pomocí vysavače

Co absolutně na octomilky funguje, je vysavač. Stačí kamkoliv do místnosti položit kus velmi zralého ovoce, nebo třeba misku s octem, a protivný hmyz se velmi brzy na dobroty vrhne. To je příležitost pro vás. Nyní vemte do ruky vysavač, přibližte se k hodujícímu hmyzu, a když budete u něj, zapněte vysavač a zároveň napřáhněte ruku s trubicí do místa s octomilkami. Postupně je vysajte. Je to rychlá a zábavná akce. O to více potěší, že je skutečně účinná.

Citrusy

Mají rády teplé podnebí, proto rostou především v jihovýchodní Asii a Africe. Citrusy se dají pěstovat jako okrasné rostliny, důležitější ovšem je, že nám dávají sladko-kyselé plody plné vitamínu C a…

Masožravá rostlina na octomilky

Kromě toho, že octomilky nemají rády průvan, existuje něco, co má rádo je. Jedná se o masožravé rostliny. Kromě toho, že si pořídíte zajímavou rostlinu, kterou je zábava sledovat, můžete se zároveň zabavit i tohoto nepříjemného hmyzu. Příkladem je mucholapka podivná.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více