Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I přesolená polévka jde zachránit! Desatero osvědčených babských rad, které usnadní vaření
Zdroj: CDC, Unsplash.com

Víte, jak se při vaření květáku zbavit "zeleninového zápachu"? Jak rozpustit moučné hrudky v omáčce? Nebo jak zachránit přesolenou polévku? Pokud ne, nevadí! Dali jsme dohromady desatero osvědčených kuchyňských rad zkušených kuchařek, které vám usnadní život.

Jak na přesolenou polévku?

Přesolená polévka je zlý sen každého kuchaře, ale může se stá i největším odborníkům, že jim trochu ujede ruka. Naštěstí se i taková katastrofa dá snadno zachránit. Stačí do vroucí polévky vyklepnout dva vaječné žloutky a hrnec na chvíli odstavit. Pokud se vám vajíčka do polévky nehodí, pomůže brambora - syrovou ji nakrájejte na plátky a ty pak do polévky vhoďte, sůl hravě natáhnou.

Jak vykouzlit křupavou kůrčičku na pečeném kuřeti?

Jen máloco je tak lahodné, jako do křupava vypečená kůrčička na zlatavém kuřátku. Abyste ji měli opravdu dokonalou, při pečení kuře potírejte mašlovačkou namočenou v mléce.

Jak na moučné hrudky v omáčce?

Zahušťování omáčky pomocí mouky je poměrně běžná věc. A stejně tak je běžné, že špatně rozmíchaná mouka v omáčce vytvoří nechtěné hrudky. Jak se jich zbavit? Do ještě se vařící omáčky vsypte špetku prášku do pečiva a míchejte, dokud prášek hrudky nerozpustí.

Jak zničit zeleninový zápach?

Milujete květák a brokolici, ale vadí vám, jak od jejich vaření páchne celý byt? Přidejte do vody chlebovou kůrku, která zápach natáhne.

Jak vykouzlit měkké maso?

Pokud se vám stává, že vaříte tmavé maso hodiny a hodiny a ono pořád ne a ne změknout, nezoufejte. Přilijte k němu trochu vína nebo piva a to pomůže masu k požadované šťavnosti. A ještě jeden tip pro milovníky sekané: pokud se vám přichytává k pekáči, vystelte jí ho nahrubo nakrájenou cibulí, která tomu zabrání a ještě sekané dodá skvělou chuť a vůni.

Jak zachránit rozvařené knedlíky?

Jak víme z Pelíšků, knedlíky se vaří ve vroucí lázni ve formě podlouhlých válečků. Jak zabránit tomu, aby se vám tyto válečky rozvařily? Přisypte do vody trochu hladké mouky.

Jak poznat, že je vajíčko čerstvé?

Máte doma vajíčka delší dobu a nejste si úplně jití, zda jsou ještě k jídlu? Čerstvá vejce v sobě mají málo vzduchu, takže jsou těžké, u starých nebo přímo zkažených je to naopak. Dejte vejce do misky s vodou a pokud se ponoří na dno, je to dobré.

Jak vyšlehat bílky?

Vyšlehat z bílků sníh není žádná věda, i když to tak vypadá. Trik je v nádobě, kterou použijete, respektive v tom, jak ji na šlehání připravíte. Nesmí být totiž vůbec mastná, takže ji pořádně umyjte, klidně ji i vypláchněte octovou vodou. A těsně před rozklepnutím vajec ji ještě prolijte vodou studenou.

Jak mít dokonalou strouhanku?

Dobrá strouhanka je základ trojobalu, na který Češi nedají dopustit. Jak ji mít co nejlepší? Vyrobte si ji sami doma a pečivo namelte na větší, zhruba půlcentimetrové kousky, ne na jemno. Tak budete mít opravdu extra křupavé řízečky.

Jak vylepšit připálený puding?

Puding je oblíbená dobrota dětí, ale i dospělých, navíc se dá poměrně snadno a rychle vyrobit. Abyste zabránili jeho připékání k rendlíku, vymažte dno před vařením máslem a bude to.

Mohlo by vás zajímat

Marie