Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
Zdroj: Toprecepty, MiskaM

Jako každý rok nám začíná období, na které se mnozí těší a jiní je zase proklínají. Celé by se dalo shrnout do jedné otázky: Co ještě by se dalo udělat z cuket? Nejčastější způsobem jejich zpracování jsou cuketové placičky. Přečtěte si, jak dosáhnout toho, aby byly co nejkřupavější a nejchutnější.

Jak zpracovat cukety?

Cukety patří k oblíbeným letním druhům zeleniny. Vypadají jako okurky a stejně jako ony se řadí mezi tykvovité. Často mají tendenci dorůstat přímo obřích rozměrů, což nejenže přidělává starosti, jak je zpracovat, navíc obří cukety nejsou moc dobré. Jsou v nich totiž větší a tužší semínka, i dužina je tužší a suchá a dokonce ztrácí svou chuť.

Cukety jsou proto nejlepší ty mladé a menší. Naštěstí je možností, co z nich udělat, spousta. Cukety se výborně hodí do různých zeleninových směsí, je možné je nakládat a zavařovat v mnoha podobách naslano i nasladko. Můžete z nich upéct sladký koláč a vyznavači nízkosacharidové diety je dokonce krájejí na dlouhé tenké nudličky a dávají si je místo špaget.

Na hořké cukety pozor!

I když je cuketa výjimečná pro své univerzální použití, na jednu věc je třeba si dát pozor. Cukety stejně jako okurky totiž mohou být někdy hořké. Takové raději vyhoďte, nejen, že nejsou dobré, hořké cukety totiž mohou být jedovaté. Hořkost signalizuje, že rostlina obsahuje hořké toxiny zvané kukurbitaciny.

Ty jsou v rostlinách přítomny jako ochrana před býložravci, které hořká chuť odradí. Odradit by ale měla i člověka, neboť látky mohou způsobit nejen výrazné zažívací problémy, průjmy a zvracení, ale i opravdovou závažnou otravu. Předtím, než začnete cuketu zpracovávat, nejprve malý kousek ochutnejte. Pokud je hořká, vyhoďte ji rovnou celou do koše.

Cuketové placky místo bramboráků

Snad každému při zmínce o cuketách naskočí hned jeden pokrm, který patří právem k nejoblíbenějším – cuketové placičky, případně bramboráky. Není divu, že jsou cuketové placičky tak oblíbené, jsou totiž snadné na přípravu, navíc si je můžete mnoha způsoby ochutit a vylepšit.

Cuketové placky jsou vlastně takovou alternativou klasických českých bramboráků a můžete je vlastně stejným způsobem i připravit. Kromě strouhaných cuket ostatně můžete těstíčko vylepšit i trochou strouhaných brambor, které celou směs i trochu zahustí, neboť obsahují škrob. Pokud máte ale opravdu cukety hodně, můžete klidně brambory vynechat. Brambory ale dodají placičkám i krásnou křupavost a hezkou zlatou barvu.

Cukety nezapomeňte nechat okapat

Základní spor v případě cuketových placiček tkví v tom, zda je strouhat najemno nebo nahrubo. Pokud je nastrouháte na jemném struhadle, budou placičky měkčí a budou mít takovou jemnou těstíčkovou konzistenci. Pokud raději v plackách oceníte kousky zeleniny, rozmělněte je na hrubém struhadle.

Hlavní úskalím cuket při jejich zpracování na placičky je v tom, že obsahují hodně vody. Nastrouhanou cuketu je proto třeba nejprve umístit do sítka a nechat aspoň 15 minut okapat. Pro jistotu ji ještě vyždímejte, abyste z ní odstranili co nejvíc tekutiny.

Na zahuštění se hodí mouka, brambora i vločky

Dále je třeba zařídit, aby těsto nějak drželo pohromadě. O to se postarají vajíčka. Pokud ale vajíčka nemůžete, stejnou službu vám prokážou i zmiňované strouhané brambory. Při tvoření placiček se pravděpodobně neobejdete bez trochy mouky (nebo strouhanky) na zahuštění těstíčka.

Použít můžete nejen pšeničnou, ale i špaldovou nebo třeba žitnou pro zdravější verzi. Mouku můžete nahradit i ovesnými vločkami. Pokud navíc použijete bezlepkové, můžete placičky nabídnout i celiakům. Jim můžete do placek vmíchat rovněž kukuřičnou strouhanku, která také zajistí větší křupavost placek. Hotové těstíčko by mělo mít středně hustou konzistenci.

Vylepšete placky kořením nebo sýrem

I přes její jiné kvality je cuketa poměrně chuťově nevýrazná, placičky je proto třeba nějak dochutit. Můžete to pojmout klasicky jako bramboráky a zvolit ověřenou kombinaci česneku a majoránky. Jako koření se však hodí i kmín, tymián, mletá sladká paprika, oregano nebo římský kmín pro orientálnější příchuť. Pokud je na vás česnek málo výrazný, můžete přidat i najemno nasekanou cibuli. Cuketové placičky je možné oživit i dalšími přísadami, jako je třeba strouhaný sýr (čedar, parmazán nebo feta či balkán), hodí se i na kostičky nakrájená slanina.

Placky raději smažené nebo pečené?

Nejkřupavějších placiček dosáhnete, pokud je osmažíte na rozehřátém oleji. Těstíčko stačí jen nabírat lžící, na pánvi je pak zploštěte, aby vznikla placička. Pokud by na vás byly smažené placičky příliš tučné, můžete je i upéct v troubě na plechu. Cuketové plaky jsou vynikající samy o sobě, jejich chuť ale ještě víc pozvednete dipem z jogurtu nebo zakysané smetany. Na dochucení vám stačí jen sůl, pepř a nějaké bylinky. Výborné se hodí třeba najemno nasekaná máta nebo kopr.

Náš tip: Pokud jste na cuketové placičky dostali chuť, můžete vyzkoušet třeba jejich verzi s fetou podle našeho ověřeného receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více