Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

levandule, citron
Zdroj: Freepik, kotkoa

Chemických repelentů je dostatek, ale najdete v nich složky, o které na pleti nemáte zájem. Můžete ale sáhnout do spíže a do záhonu a vytvořit si vlastní domácí repelent. Poradíme, jak na něj.


Jak odrážet hmyzí útoky

Léto je rozhodně krásným obdobím, na které se většina z nás těší. Nepříjemností jsou ale hmyzí útoky. Hmyz má v přírodě bezesporu důležitou funkci, přesto ho ale na svém těle nechcete. Štípnutí od komára, kousnutí od muchničky, nebo od ováda vedou k různě velkým reakcím. Většinou vznikají pupínky a menší či větší infekce. Proti klíšťatům, muchničkám, komárům a ovádům se můžete chránit pomocí repelentů, což jsou přípravky, které odpuzují hmyz. Aplikují se na kůži, oděv i jiné povrchy. Pak je tu včelí a vosí bodnutí, proti kterým se ale příliš není možné bránit kromě pozornosti a opatrnosti.

Na trhu jsou už dnes i různé přírodní repelenty, které ale nejsou právě levné. Tak proč si nevyrobit vlastní přípravek z ingrediencí, které vám budou vonět a najdete je doma. U všech repelentů proti komárům a dalšímu hmyzu dávejte pozor, abyste je nenastříkali do očí, nebo aby se nedostaly do škrábanců a otevřených poranění. Nevýhodou domácích repelentů je to, že po několik hodinách se vůně rozplyne. Pak aplikujte přípravek znovu.

Které esenciální oleje působí jako odpuzovač hmyzu

To, jak bude domácí repelent fungovat, záleží na použitých esenciálních olejích. Které rostliny obsahují tyto oleje s působením proti škůdcům? Zmínit můžeme citron, citronovou trávu, citronelu, levanduli, pelargónii, mátu peprnou a citronový eukalyptový olej. Když připravujete domácí repelent, máte výhodu v tom, že si přesně zvolíte takovou vůni, která vám vyhovuje. Některé se dají kombinovat a výsledkem jsou pak zajímavé výsledné varianty. Skvěle voní například levandule s pelargónií a mátou peprnou.

Jak vytvořit domácí repelent

Základem je vždy nosič oleje, který je šetrný k pokožce. A co sem patří? Především se jedná o jablečný a bílý ocet, vilín, kokosový olej a citronovou šťávu.

Repelent s jablečným octem

Jablečný ocet se vyrábí z fermentované jablečné šťávy. Ta se obvykle využívá na dresink, marinády nebo třeba do čatní. Teď ovšem zamíří do repelentu. K jeho přípravě potřebujete 1/4 hrnku jablečného octa a 40 kapek esenciálního oleje. Smíchejte ocet a stejné množství vody v malé lahvičce s rozprašovačem. Pak přidejte zvolený olej. Tady se hodí uvést, že jablečný ocet má poměrně silný odér. Proto se k němu hodí další výrazná vůně. To může být máta, rozmarýn nebo levandule. Lahvičku uzavřete a důkladně protřepejte.

Kokosový repelent

Kokosový olej voní velmi sladce, tak bude obzvlášť příjemný dětem. V repelentu se uplatní výborně. Na výrobu budete potřebovat 1/3 hrnku kokosového oleje a 15 kapek esenciálního oleje. Kokosový olej dejte do malé sklenice s víčkem, a pak přidejte esenciální olej. Protřepejte a poté směs naneste ručně. Olej pokožku ochrání a také příjemně provoní a zvláční. 

Hřebíček jako odpuzovač 

Sáhnout lze i mezi relativně běžné koření. Velmi účinným je třeba hřebíček. Ten stačí v čisté vysterilizované sklenici zalít slunečnicovým olejem. Na 500 ml oleje použijte asi 30 ks hřebíčku. Nechte louhovat 14 dní v chladu a pak podle potřeby roztírejte na kůži. Hřebíček také můžete zapíchnout do rozkrojeného citronu a nechat na stole. Tahle dvojice vám krásně provoní dům a odradí hmyz. Třetí možností je naložit hřebíček do Alpy. Použijte rovnou Alpu ve spreji a nasypte do ní asi 10 ks hřebíčku. Nechte louhovat v chladu 3 dny a poté pužijte dle potřeby. 

Citronová tráva 

Uplatní se v mnoha asijských pokrmech, proto ji možná míváte doma, nebo vám dokonce roste na zahradě či v truhlíku na balkoně. Pokud je tomu tak, tak hurá, máte repelent po ruce kdykoliv. Dva stvoly citronové trávy nasekejte nadrobno a zalijte ve sklenici 200 ml slunečnicového oleje. Nechte v chladu macerovat asi týden, poté použijte na holou kůži. 

Tipy navíc: 
Používání olejů není vhodné na oblečení, mohli byste látky poškodit. Zároveň platí, že domácí repelenty nejsou tak účinné jako ty průmyslově vyráběné. Počítejte s tím, že efekt bude slabší a vydrží asi hodinu. Pozor také na případné alergie na některé bylinky či koření. 

Zdroje informací:
https://www.bobvila.com/articles/homemade-mosquito-repellent/
https://www.healthline.com/health/homemade-bug-spray

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat