Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Zdroj: Freepik, wirestock

Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro Italy jsou jednou ze základních surovin. Ať už si k nim dáte masové kuličky nebo je jen dochutíte česnekem a chilli, pro dokonalou chuť pokrmu je třeba hlavně dobře uvařit samotné těstoviny. I když by se mohlo zdát, že na jejich vaření není nic těžkého, je třeba dodržet pár zásad.


Aby se těstoviny nerozvařily

Na tom hodit těstoviny do vody a vařit je tak dlouho, jak velí návod na obalu, přece není nic složitého, říká si každý. I když je vaření těstovin vesměs jednoduché, někteří se při něm stále dopouštějí chyb, které jim zabraňují dosáhnout dokonalého výsledku, za nějž by se v dobré italské restauraci nemuseli stydět. Správně uvařená těstovina musí být tvrdá tzv. na skus, což znamená, že je sice měkká, ale uvnitř stále trochu tužší a lehce nedovařená.

Italové pro takové těstoviny používají výraz al dente. Když do takto uvařené těstoviny kousnete, měla by v jejím středu být malá bílá tečka nebo čárka (podle tvaru těstoviny). Navíc musíte při žvýkání takové těstoviny vyvinout trochu úsilí, nesmí být úplně mazlavá a rozvařená na kaši. Nejde jen o to, že takto jsou podle Italů těstoviny, neboli pasta, uvařeny správně a lépe chutnají, ale také jsou v této formě stravitelnější.

Prvním předpokladem úspěchu je samozřejmě použít kvalitní těstoviny. Pak už stačí jen pár jednoduchých kroků, které váš těstovinový pokrm povznesou na restaurační úroveň. Jak tedy postupovat?

  1. Těstoviny uvaříte v jakémkoliv hrnci, šéfkuchaři ale na ně používají vyšší hrnce, do nichž se vejde dostatek vody a můžete do něj snadno ponořit i dlouhé a tenké těstoviny. Hrnec volte vždy větší, těstoviny kolem sebe potřebují dostatek prostoru, aby se dobře uvařily. Na 100 g těstovin je nutné použít cca 1 litr vody.
  2. Vodu na těstoviny je třeba důkladně osolit. Říká se dokonce, že by měla být slaná jako v moři. Do 1 l vody přisypejte asi 10 g soli. Sůl přidejte, až když se voda vaří, již osolená voda se totiž vaří déle. Sůl je první možností, jak dodat těstovinám nějakou chuť a nebudete se muset spoléhat jen na přílohu nebo omáčku. Osolení těstovin předem pak ovlivní i výslednou chuť celého pokrmu.
  3. Těstoviny si odměřte. Pro jednu osobu je 75 g sušených těstovin tak akorát. Jestliže vaříte pro 4 osoby, budete potřebovat 300 g těstovin.
  4. Pokud nechcete, aby těstoviny vypadaly jako břečka, vkládejte je až do vroucí vody. Voda začne dřív vřít, když ji budete vařit pod poklicí, pak ji ale ihned sejměte a těstoviny vařte bez ní. Když se voda vaří, povrch těstovin se rychleji uvaří a ztuhne. Poté do sebe střed těstovin lépe absorbuje vodu, těstoviny si zachovají svůj tvar a nebudou příliš měkké a kašovité. V opačném případě se škroby na povrchu začnou ihned plnit vodou, což sice zpočátku není vidět, ale těstovina se nakonec rozvaří.
  5. Když vložíte těstoviny do hrnnce, ihned vodu promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile do hrnce přidáte těstoviny, teplota vody mírně klesne. Pokud se ale předtím vařila, měla by se rychle ohřát zpět k varu, což zabrání kašovitosti těstovin. Protože se však část těchto povrchových škrobů začne okamžitě uvolňovat, mohly by se těstoviny, pokud byste je nezamíchali, přilepit k sobě a ke stěnám hrnce.
  6. Do vody na těstoviny by se neměl přidávat žádný olej. I když vylepší chuť těstovin, pokud byste jej ale použili moc, může ji až přebít. Navíc jsou těstoviny vařené s olejem až příliš klouzavé a pak na nich nedrží omáčka. Lepší je kápnout trochu oleje až na uvařené scezené těstoviny.
  7. Doba varu záleží hlavně na druhu a tvaru těstovin. Nejrychleji se vaří těstoviny čerstvé, těm stačí jen 2-3 minuty, ty sušené potřebují 9 a více minut. Již po čtyřech minutách je ale můžete zkontrolovat. Vše záleží na velikosti a tvaru. Jak dlouho vařit určité těstoviny najdete na jejich obalu. Italové automaticky na obalech uvádějí dobu pro uvaření těstovin al dente. Pokud tomu tak na obalu vašich těstovin není, přestaňte s vařením asi dvě nebo tři minuty před uvedenou dobou vaření. Vždy ale raději ochutnávejte a nespoléhejte se jen na popisky na obalu. Kratší dobu vařte hlavně těstoviny, které budete dále zapékat, např. lasagne.
  8. Uvařené těstoviny slijte a nechte okapat v cedníku nad dřezem. Těstoviny není nutné proplachovat studenou vodou, jak se v mnoha receptech uvádí, naopak, je to přímo na škodu. Sice to pomůže oddělit těstoviny od sebe, chuti tím ale nijak neprospějete. Propláchnutím totiž přijdete o část škrobu na povrchu, na těstovinách pak bude hůř držet omáčka.
  9. Ještě předtím, než vodu slijete, jeden šálek si uchovejte stranou. Pár lžic pak totiž můžete přidat do omáčky. Veškerý škrob, který těstoviny uvolnily do vody, pomůže zahustit omáčku k těstovinám. Díky soli obsažené ve vodě navíc těstoviny rovnou ještě dochutíte.
  10. Těstoviny co nejdříve podávejte nebo aspoň smíchejte s omáčkou. Jinak oschnou a už nebudou chutnat tak dobře.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více