Výborné lasagne

happy.lenulka Kuchařka:

Doba přípravy: 60 min plus 45 min pečení PT1H45M PT0H45M PT1H00M 4 porce Těstoviny 74 názorů

571

Suroviny

1 balení lasagní
Masová směs:
1 velká cibule
2 stroužky česneku
400 g mletého masa (nejlepší je hovězí)
oregáno
grilovací koření
pepř
sůl
bazalka
kečup
1 plechovka loupaných rajčat
Bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
1/2 l mléka
muškátový oříšek
pepř
sůl
Tvrdý sýr
Recept si zatím oblíbilo 71 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si masovou směs: osmažíme na jemno nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky do zlatohněda. Poté přidáme mleté maso a necháme je zatáhnout. Poté maso okořeníme, přidáme kečup.

  2. Kořeníme hodně, jde o to dosáhnout výrazné chuti koření. Smažíme dokud maso není hotové. Pak přidáme plechovku s rajčaty, krátce povaříme, případně dochutíme.

  3. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Až je jíška osmažená, přilijeme mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí (konzistence asi jako pudink).

  4. Zapékací mísu vyložíme pečícím papírem. Položíme vrstvu lasagní, na to navrstvíme část masové směsi a bešamelu, poté opět těstoviny a postup opakujeme dokud máme suroviny.

  5. Poslední vrstvou by mělo být maso a bešamel, který posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 180°C asi 45 minut.

Poznámka

Recept mám od skvělého kuchaře a kamaráda Vlastíka :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 841 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Výborné lasagne

  • Radvik Radvik

    Lasagne jsou vynikající. Dělala jsem poprvé v životě a moc jsme si pochutnali :yes:

    Odpovědět

  • faithoss faithoss(neregistrovaný)

    ahoj, zdravím všechny.
    ...nekomentuji kečup, grilovací koření, tvrdý sýr, atd. Je to prostě hnus. Doporučuji si prostudovat tento recept. Kdo neumí anglicky, ať si to hodí do translatoru.
    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1109637/lasagne

    Odpovědět

  • Pepík Ševců Pepík Ševců(neregistrovaný)

    happy.lenulka: Ale jo, bastlit se dá cokoliv. A ty vege lasagne můžou bejt náhodou docela dobrý. Jen nechápu, proč se zlobíš, když tu někdo dá dobrej recept na něco, co je v tvym receptu hrůzně zvoraný. Je přece škoda si nevychutnat něco lepšíjo, ne? A nemyslel jsem to nijak zle, holt každej vaří na nějakym levelu a možná ty tvoje lasagne i někomu budou konvenovat, už jen proto, že se dělaj pětkrát kratší dobu. A mezi náma, i ten tvůj recept bude k jídlu.

    Odpovědět

  • happy.lenulka happy.lenulka(neregistrovaná)

    Ježíííš abyste se nepo... to je furt honění trik, kdo je větší kápo a kdo to umí líp... Není to jedno? Nepojmenovala jsem to Lasagne alla Bolognese, ale jen výborné lasagne, recept mám od kamaráda, který ho měl od svého známého z Itálie. To zda je ten Ital něco jako náš Láďa Hruška nebo ne, no a co? Na tom přeci svět nestojí... Každý ať si vaří podle svých chutí a preferencí... Komu se tenhle recept nelíbí, tak ať si vaří podle svého. Asi musíte mít hodně nudný život, že vás tyto internetové diskuze baví. Poslední zapojení do této diskuze, nebaví mě to. Jo a já dělám lasagne už jen rostlinné, bešamel z hrašky, místo "masa" dávám červenou čočku a to máte vidět, jaká je to dobrota ;-)

    Odpovědět

  • Pepík Ševců Pepík Ševců(neregistrovaný)

    Jam: Jo, ty jatýrka je docela specialita jednoho mýho známýho z Benátek, u kterýho jsem nějakou dobu bydlel. Variant na ragú je hafo, někdo používá jen mletou hovězí kližku bez vepřovýho, někdo dává mnohem víc vína a už jsem jedl i ragú na bílym víně. Někdo do toho namele malinko bůčku, někdo dokonce jehněčí. Všechny varianty jsou skvělý, jen do toho nesmíš narvat kečup :)

    Odpovědět

  • Jam Jam(neregistrovaný)

    Pepík Ševců: Jojo, takhle by to asi mělo vypadat. Jen Boloňské ragů talijáni dělaj v každé rodině trochu jinak, asi jako u nás Bramborův salát. Mě to učil italskej kolega, nedával tam muškátový oříšek a játra, místo vody vývar, ale jenom malinko, místo bulvovýho celeru řapíkatý, tymián, rozmarýn a malinko koriandru. Ale to jsou drobné nuance. Kečup a mražená zelenina je prasárna a škoda dobrýho masa. Játra zkusím.

    Odpovědět

  • hrabje.bas hrabje.bas(neregistrovaný)

    No to jsem se zase nasmál!!!!!!!!!! Výýýýýborné LASAGNE... KEČUP NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŠLENDRIÁN ŠLENDRIÁNŮ. Zkuste vyrestovat omáčku z čerstvých, nebo třeba i sekaných nakládaných rajčat. To je NEBE A DUDY!!!

    Odpovědět

  • zora zora(neregistrovaná)

    Me se osvedcilo, do toho masoveho ragu, jeste pridavat umixovanou zeleninu (zmrazena...hrasek,mrkev...podle me muze byt i celer..nebo petrzel)...deti ti miluji...a pokud mate problem s tim, ze nechteji zeleninu, tady ji maji skrytou...
    take davit do béchamel rovnou rozpustit syr (tvrdy , nastrouhany)...

    Odpovědět

  • Pepík Ševců Pepík Ševců(neregistrovaný)

    A ještě recept na ty těstoviny, kdyby se někdo během toho dušení ragú nudil.
    30 dkg mouky. Měla by to bejt semolina di gran duro, je z jiný pšenice, než je naše běžná a má dost jiný vlastnosti, koupit se dá i na netu, třeba tady: http://www.mouky.cz/mouky/eshop/0/0/5/165-GRANORO-Semola-rimacinata-di-grano-duro-1-kg. Přidáme špetku soli, 3 vejce a polívkovou lžíci olivovýho oleje. Důkladně prohněteme rukama, ale opravdu důkladně. Pokud je to i po 10 minutách moc suchý, trochu pokropíme vodou. Pak necháme zakrytý cca 1/2 hodiny odpočnout. Pak vyválíme na cca 1 mm pláty, z kterejch si vykrojíme podle zapejkací misky lasagně. Ty pak použijeme rovnou bez úpravy (vaření) podle receptu nahoře. Má to výhodu, že se nám vrstvy nepromíchávaj a není s tím skládáním takový matlání jako u malejch plátků z kšeftu.

    Odpovědět

  • Pepík Ševců Pepík Ševců(neregistrovaný)

    OK, tady je jeden ze správnejch receptů na Lasagne alla Bolognese.
    Napřed si uděláme ragú. Nadrobno nakrájenej celer (cca 5 dkg), 1 cibuli a 1 menší mrkev osmahneme na oliváči, pak přihodíme 60 dkg mletýho hovězího (kližka), chvíli smažíme a přidáme 40 dkg mletýho vepřovýho. Po pár minutách přidáme naškrábaný kuřecí jatýrka (10-20 dkg). Zalijeme 2-3 dcl kvalitního červenýho vína a zbytek z lahve vypijeme. Počkáme, až se z pánve odpaří alkohol, cca 3 minuty. Přilejeme 1/2 l rajský passaty a 1/2 l vody. Promícháme, dusíme pod pokličkou na velmi mírnym plameni 4 hodiny. Pak přilijeme 1 dcl smetany, postrouháme muškátovym oříškem, posolíme popepříme a necháme ještě 20 minut probublávat. Ragú je hotový.
    Mezitím si připravíme Besciamella neboli obvyčejnej bešamel. Rozpustíme si v hrnci 10 dkg másla a do něj postupně sypeme 10 dkg hladký mouky. Do toho postupně za šleháváme 1 l ohřátýho mlíka, vznikne nám hladkej bešamel, kterej nakonec ještě malinko posolíme a zase postrouhneme muškátovym oříškem. Bešamel je ready.
    Pak si připravíme lasagne. Buď si je uděláme sami, anebo je spíš koupíme. Dost záleží na značce, v Lidlu maj odpadky, v Marks&Spencer maj výborný, ale za celkem slušnou pálku. Já mám nejradši Barilla. V mělkym hrnci je postupně spaříme ve vařící vodě, vždycky tak max 2 minuty, jen aby změkly. Vedle máme mísu s ledovou vodou, do který je vždycky hodíme zchladit. Lasagne jsou připravený.
    A teď finále. Do zapejkací misky dáme vrstvu lasagní, vrstvu passaty, vrstvu lasagní, vrstvu bolognese, na to bešamel, pak zas lasagne, passata, lasagne, bolognese, bešamel. Pak lasagne, pasata, bešamel, vrstva parmazánu (klidně Gran Moravia) asi 10 dkg. Dáme odkrytý do trouby na cca 175 stupňů na 50 minut.
    A je to. Zbyde určitě ragú, zamrazte si to na příště na špagety, bešamel asi taky přebyde, může se ho dělat míň, ale pak to ne vždycky dopadne. Těch těstovin se nespotřebuje obvykle ani půl kila. No, je to fuška na celý dopoledne, ale stojí to za to, zvlášť k nedělnímu obědu. Je k tomu parádní zelenej ledovej salát, se zálivkou z vinnýho octa, citrónu, soli a olivovýho oleje. Ještě pár lístků rukoly, polníčku a budetekoukat, jak to udělá žaludku dobře :)

    Odpovědět

  • BOHUNKA BOHUNKA(neregistrovaný)

    Pepík: Tak přihoďte ten správný recept ! Kibicovat umí každý. Poučte nás tedy !

    Odpovědět

  • Pepík Pepík(neregistrovaný)

    happy.lenulka: No, i v Itálii maj zřejmě Ládi Hrušky :D Ani mi nejde o honění trika, ale doo italský kuchyně dost dělám, dost jsem v Itálii i pobýval a s tímhle by vás ledatak majzli po hlavě. Je to podobná zprasenina, jako byste do svíčkový dala chilli, zaprášila jí kakaem a dala k tomu kysaný zelí a kukuřičnou placku. Je vidět, že je to pokus o Lasagne alla Bolognese, ale taky je vidět, že člověk, co to zapsal netuší, co je to ragú alla Bolognese a nikdy v Itálii nebyl. Je to škoda, nechápu, proč maj lidi tendenci prznit geniální recepty a ještě se potom plácat po zádech, jak to zprznili báječně. Smutný.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    zizala: Mě grilovací koření do mletého masa vůbec nepřijde nevhodné. Mletá paprika, česnek, cibule, petrželová nať... To vše se do mletého masa hodí

    Odpovědět

  • Saphira Saphira

    Tak jsem díky vám udělala své první lasagne a povedly se na jedničku :-) recept je super a výsledek naprosto vynikající, už se těším, až je budu zas dělat, moc nám chutnaly, jen jsem dala čertvá rajčátka, ne z konzervy :-) máte bodík :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    chocolate: Eva z komentáře je nechává odležet PŘED pečením. Taky mi to není jasné.

    Jinak bych do lasagní určitě necpala grilovací koření 8-( a místo kečupu bych dala protlak nebo pasírovaná rajčata ;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo